fbpx
mi fán terem burgonya krumpli

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Burgonya

Cleopatra, Agata, Rózsa, Katica, Sarolta, Luca, Réka, Rebeka, Desiré, Helena – mind-mind egy-egy burgonyafajta neve. Melyikből krumpliból mit főzzünk, mitől egészséges? Receptek az 5 Elemes Étrend szerzőjétől.

“Krumpli, krumpli, hétfőn krumpli,
kedden és szerdán krumpli,
csütörtökön pénteken krumpli
szombaton újdonság: megint krumpli,
vasárnaptól krumpli…”
– erdélyi jiddis népdal alapján
Gryllus-Sárközy: Volt egyszer egy kis zsidó c. lemezéről

Krumpli, burgonya, kolompér, krumpedli, pityóka…

A „földi alma” (Solanum tuberosum) dél-amerikai eredetű, ahol a szegény emberek kenyerének is nevezték. Mára Európa lett a legnagyobb burgonyatermesztő földrész. Emberi alapélelmiszernek tekinthető, de állati takarmányozásra is használják, valamint a szeszipar és a gyógyszeripar is igényt tart rá. A csucsorfélék családjába tartozik, rokonai a paprika, paradicsom és a padlizsán.

Élettani hatások

Sokaknak a burgonyával kapcsolatban sajnos csak a fagyasztott-elősütött hasábburgonya, az agyonsózott krumpliszirom, a por alakban gyártott püréalapanyag vagy a karácsonyi rántott halhoz kínált majonézes krumpli jut eszébe. Pedig teljes értékű táplálékként fogyasztva, héjában főve vagy sütve igen jótékony hatású.

✓ Szénhidrát-keményítő tartalma (18-20g/100g) mellett C, B1, B2, B6 és A-vitamin tartalma is magas, sokféle ásványi anyagot tartalmaz.

✓ Kiemelkedő káliumforrás: káliumtartalma 340mg/100g.

✓ Fehérjetartalma nem túl nagy, de összetétele kedvező, így nagyon jól hasznosul. Kisgyermekek étkezésében az anyatej utáni első táplálékok között áll.

✓ Diétás konyhában is ott a helye könnyű emészthetősége miatt, persze nem bő zsiradékban kisütve.

Édesburgonya

A mi krumplinknak csak névrokona az édesburgonya (vagy batáta). Neve ellenére ugyanis semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával: egy másik növény nemzetségéhez, a hajnalkák családjába tartozik. Sőt, íze sem hasonlít hozzá. Sok trópusi éghajlaton élő nép, így például a pápuák legfontosabb eledele.

Idénynövény adatbázis

Hogyan vásároljuk, tároljuk?

Cleopatra, Agata, Rózsa, Katica, Sarolta, Luca, Réka, Rebeka, Desiré, Helena, sárga, fehér, piros, régi és új – számtalan krumpliféléből választhatunk. Alább leírjuk, melyik fajtából mit készítsünk. Ha nem bírjuk megjegyezni a neveket, sebaj: mondjuk el az árusnak, mit akarunk készíteni, neki tudnia kell, milyet ajánljon. Ha szupermarketben vásárolunk és sehol egy árus, általánosságban elmondható, hogy sütéshez, salátába inkább a sárgás színű, püréhez, leveshez, főzelékhez, tésztához inkább a piros héjú a jó.

burgonya mi fán terem
Forrás: Dan Counsell on Unsplash

A krumplinak csak a gumóját fogyasztjuk, a növény levele, virágja, termése, csírája ehetetlen, sőt mérgező! A gumó azonban gyakorlatilag egész évben megtalálható a piacokon, boltokban. Száraz pincében majd egy esztendeig jól tárolható, tavasszal pedig már viszonylag korán jön az újburgonya.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy egészséges, kemény, csíramentes gumókat válasszunk, amelyeknek nincs sem penészes-földes, sem vegyszer-szaguk. Ugyancsak kerüljük a zöld héjú, csírázásnak indult gumókat. Fény hatására ugyanis nemcsak csírázásnak indul a gumó, de mérgező szolanin is képződik benne.

Gumóját – ellentétben sok más zöldséggel – főzve vagy sütve fogyasztjuk (jótékony hatása is így érvényesül), bár van, aki a nyers krumpli megszállott híve. Készíthető belőle többek között leves, főzelék, omlett, lepény, krumpligombóc, burgonyakrokett, krumplisaláta, és még sorolhatnánk.

A krumpliból az esetleges zöld részeket érdemes kivágni, a zöld héjú gumókat pedig alaposabban meghámozni.

Liszt kisokos – melyiket válasszam?

Melyik mire jó?

1. Salátának és rakott krumplinak olyat vegyünk, ami főzés közben is egyben marad, nem fő, nem esik szét. Salátának való fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

2. Pürének, hasábkrumplinak, tésztákba, héjában sült krumplinak lisztes burgonyát vegyünk. Lisztes fajták: Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.

3. A legnépszerűbb, legtöbb árusnál kapható univerzális fajták mindkét fenti módon felhasználhatók. Nem nagyon kemények, de nem főnek szét. A fent felsorolt ételek mellett jók levesnek, főzeléknek is. Univerzális fajták: Rózsakrumpli, Lilaburgonya, Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara, stb. (Forrás: hobbikert.hu)

Mire figyeljünk krumplisütéskor?

A magas keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a kenyérfélék, gabonatermékek, kekszfélék és a burgonya a túlsütés hatására úgynevezett akrilamidokkal telítődnek, amelyekről szintén kimutatták, hogy összefüggésbe hozhatóak a különböző DNS-károsodásokkal és a rák kialakulásával. Hogyan kerülhetjük el a káros vegyületek kialakulását?

  • Bármit is sütünk, figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg nagyon! Ha krumplit sütünk, elégedjünk meg az aranybarna színnel.
  • Ha a burgonyát szabadtéren, például grillen készítjük, süssük héjastól az egész gumót. Így ha véletlenül oda is ég, a káros anyagok a héjban maradnak. Erről részletesebben, Így grillezz, hogy egészséges maradj című írásunkban olvashatsz.

Melyikből krumpliból mit főzzünk, mitől egészséges

5 elemes recept

Burgonya csillagánizzsal, vörösborral és szőlővel

  • 4 személyre
  • Előkészítés: 10 perc, sütés: 2×30 perc
  • sütés
  • vegán, glutén- és tejmentes

A krumpli egy egyszerű, hétköznapi alapanyagunk, melyet ebben a receptben vörösborral és csillagánizzsal teszünk izgalmassá. A krumpli végre izgalmas alapanyaggá válik ebben a receptben.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli, megmosva és alaposan lekefélve (nem kell megtisztítani)
  • 2 közepes hagyma, megtisztítva és vékony csíkokra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg szőlő, leszemezve
  • 1 dl vörösbor
  • 4 nagy babérlevél, 3-4 darabra törve
  • 2 csillagánizs
  • só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190⁰C-ra.
  2. Vágd a krumplikat csónakformájúra. Attól függően, hogy mekkora krumplikat használsz, ehhez 4 vagy 8 darabra kell vágni.
  3. Keverd össze egy nagy tepsiben alaposan a krumplit, a hagymát, az olívaolajat és a sót. Tedd a meleg sütőbe, és süsd 30 percig.
  4. Vedd ki – vigyázz, hogy meg ne égesd magad –, és keverd hozzá a szőlőt, a babérlevelet, a csillagánizst, majd öntsd alá a bort.
  5. Tedd vissza tepsit a meleg sütőbe, és süsd további 30 percig. A krumplik így megpirulnak, a hagyma pedig karamellizálódik.
  6. Vedd ki a sütőből, ha szükséges sózd meg.

Tálalás:

Melegen vagy langyosan tálald. Mellé kínálhatsz gyömbérrel és fokhagymával olajon pirított, vékony csíkokra szeletelt kelkáposztát, amit a végén egy kevés citrommal és sóval/szójaszósszal ízesíts.

Tipp:

Használj olyan szőlőt ennél a receptnél, amelyiknek nincs sok magja. Szőlő helyett tehetsz bele almát is, azzal is remek.

Készítheted ezt az ételt úgy is, hogy nemcsak krumplit használsz, hanem kevered gyökérzöldségekkel, de krumpli nélkül, csak gyökérzöldségekkel is szuper. A sárgarépa, zeller, pasztinák remekül működik itt.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak. Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

Hagyományos receptek

Krumplis-tökmagos pogácsa (4 tepsihez, kb. 120-130 db)

Hozzávalók:

  • 40 dkg héjában főzött, meghámozott és áttört krumpli (tisztán mérve)
  • 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (80 dkg őszi búza és 20 dkg durum búza)
  • fél dl extra szűz olívaolaj
  • negyed csomag friss élesztő
  • kb. fél liter langyos víz (függ az őrlés finomságától)
  • 2 kiskanál só
  • 10 dkg durvára darált tökmag

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat kelt tésztává összedolgozzuk és jó átgyúrjuk.
  2. Egy órát kelni hagyjuk, majd a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és így dolgozunk tovább vele.
  3. Fél cm-esre nyújtjuk, tetejét négyzetrácsozzuk. stampedlis pohárral szorosan egymás mellett pogácsákat szaggatunk belőle.
  4. Két tenyerünk belső éle segítségével egyenként megsodorjuk a pogácsákat, kivajazott sütőlemezre tesszük, megkenjük kis olajjal kikevert tojássárgájával. 200 fokon kb. 40 percig sütjük.
  5. Ha kihűlt, kiválóan fagyasztható szűkösebb napokra…

Tárkonyos krumplileves

Elkészítés:

  1. A szokásos módon megtisztítjuk a burgonyát (újkrumplit nem kell hámozni, elég egy zöldségkefével alaposan átdörzsölni).
  2. Kockákra vágjuk, és sóval, morzsolt szárított tárkonnyal, őrölt köménymaggal, kevés borsikafűvel feltesszük főzni.
  3. Ha megpuhult a burgonya, tejfölös liszttel vagy étkezési keményítővel behabarjuk. Sűríthetjük a levesből kivett és összeturmixolt lével is.

További 5 elemes étrend receptek burgonyával

Termesztési tanácsok

A burgonya nagyüzemi termesztése során sok-sok vegyszerrel találkozik. Olcsó élelmiszer, de ha igazán akarunk részesülni az általa nyújtott előnyökből, termesszük (ezt is, mint minden mást) bio módon vagy vásárlojuk meg biotermelőtől, például egy közösségi gazdaságból!

Burgonyánk komposzttal dúsított talajban termesztve lesz igazán ízletes. Ha kömény szomszédságában növekedik, az íze is jobb lesz.

A burgonyabogár elleni legjobb védekezés az, ha időben összeszedjük, de a torma is segít az elhárításban. Persze a biológiai védekezés munkaigényesebb, mint permetezővel nekiesni, de az eredmény magáért fog beszélni. A büdöske és a körömvirág a talajlakó fonálférgeket űzik el, a zsurlófőzet pedig a gombás fertőzésekkel szemben megelőző hatással bír. Köztesként ültethetünk spenótot, aminek szárát az érés után érdemes mulcsnak otthagyni, a burgonya meghálálja.

Képek: Unsplash.com., 5 Elemes étrend


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás