• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Birsalma

2010.01.04. /

Az őszi kertet belengő édeskés illat, a sárgás gyümölcsök selymes tapintása, a csillogó birsalmasajt fűszeres íze… hogyan is maradhatna ki kertünkből egy ilyen jellegzetes és barátságos növény?

Az almafélék családjába tartozó növény egyes fajtái alma, más fajtái körte alakú gyümölcsöt hoznak: birsalmának és birskörtének egyaránt nevezhető.

 

A birs útja

A birs a Kaukázusi hegyvidék enyhébb éghajlatú tájain őshonos. Ezen a tájon azóta is megterem a szabálytalan alakú, göröngyös felszínű eredeti változat.

A birset először görög leírásokban találjuk (i.e. 600) mint házasságkötési szertartások fontos részét. Az ifjú párnak átnyújtott birset a menyasszony az intelligens utódok fogantatása érdekében elfogyasztotta.

Termesztése Mezopotámiában már az alma termesztésbe vétele előtt megkezdődött.

A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is. A birs savassága ugyanis kellemesen ellensúlyozza az említett népek körében oly népszerű zsíros ételeket.

 

Táplálkozástani értéke

Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.

Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.

Hőkezelés hatására a színtelen, fenol típusú anyagok antociánná alakulnak, és a birs enyhén rózsaszínűre változik. Az antocián gátolja az érelmeszesedést és egyes baktériumok felszaporodását.

A birsből készült krém nyugtatja, ápolja a gyulladt, igénybevett bőrt.

 

A birsalma vásárlása és tárolása

A piacon októbertől kapható. Kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű birset válasszunk. A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.

Ne vegyük meg a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt!

A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval.

Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható.

A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk.

 

Konyhai tudnivalók

Lehelet vékonyra szeletelve, citromlével megkenve és óvatosan megsózva, esetleg csípősítve étvágygerjesztőnek kínálhatjuk. A legtöbb birs kemény és meglehetősen savanyú - emiatt hámozás, édesítés és főzés után fogyasztjuk.

A gyümölcshús nem barnul meg, ha a főzővízbe kevés citromlevet öntünk. Leginkább szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve kompótként illetve birsalmasajtként ismert. Bátran kísérletezhetünk azonban mással is: fűszeres aromájához illik a gyömbér, a fokhagyma, hagyma íze is. Kellemes kísérője sült húsoknak, zöldségekben gazdag gabonakásáknak.

 

Receptek

Habart burgonyaleves birsalmával

  • 500g burgonya, megtisztítva, felkockázva
  • 1 közepes nagyságú birs, kockára vágva
  • 2dl tejföl
  • liszt
  • só, babérlevél, kapor
  • 2-3 zellerlevél

Sós vízben megfőzzük a burgonyát és a birset. Tetszés szerint ízesítjük. Amikor megpuhult, behabarjuk. Langyosan, frissen apróra vágott nyers zellerlevéllel megszórva kínáljuk.

 

Birsalmasajt

A megmosott, meghámozott gyümölcsöt vágjuk kisebb darabokra. Nagy fazékban tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. 30 percig, illetve a gyümölcs puhulásáig főzzük.

Öntsük le a vizet (használhatjuk levesek elkészítéséhez), és mérjük meg a gyümölcsöt. Ezután pürésítsük. Adjunk hozzá a súlyának megfelelő mennyiségű cukrot, és folytassuk a főzést, amíg a színe mélynarancsra nem változik (60-90 perc).

Az elkészült ragadós anyagot sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt tepsin, langyos sütőben (kemencében) legfeljebb 50oC-on szárítsuk ki.

 

Kemencében sült birs

  • Személyenként 1 birs
  • töltelékhez ízlés szerint cukor, durvára vágott dió vagy mandula, datolya
  • vaj
  • ízesítéshez fahéj, esetleg csili

A hámozatlan birset vágjuk félbe és szedjük ki a magházat. Ezt éles késsel, vágódeszkán, nagy figyelemmel és erőkifejtéssel tudjuk megtenni.

Ízlés szerint töltsük, fűszerezzük és édesítsük, majd óvatosan kenjünk rá kevéske vajat. Tűzálló tálba töltelékkel felfelé egymás mellé helyezzük a gyümölcsöket. Alá öntsünk kevés vizet, a sütés félidejében pótoljuk az elpárolgott vizet.

Fedjük le, és előmelegített sütőben, de inkább kemencében 180oC-on 2 óra hosszat süssük. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen. Próbáljuk ki vaníliás mártással, esetleg fagylalttal.

 

Termesztési tanácsok

Tavasszal az almáéhoz hasonló, nagy, színes virágaival, ősszel gyümölcseivel, lombhullás után az idősebb birs csavarodott, sűrűn elágazó bokorszerű alakjával díszíti kertünket.

A birs számára napfényes, meleg, szélvédett helyet keressünk. A fajta kiválasztásánál szempont lehet a fagyérzékenység és a gyümölcs alakja. A kertészetben kérdezzünk rá az éppen kapható fajták e tulajdonságaira.

Talaj iránt nem válogatós, de mivel gyökerei nem hatolnak mélyre, a vizet jól megtartó, könnyebb, vályogos talajokon nő gyorsan és szépen. A kedvező tápanyagellátás érdekében ültetéskor és minden tavasszal juttassunk a tövéhez mulcsot.

Viszonylag magas vízigénye és sekély gyökerezése miatt rendszeres időnként öntöznünk kell. Teljesen öntermékeny, ezért egyet is elég ültetnünk. Kártevők felléptével gyakorlatilag nem kell számolnunk. Várható élettartama 30 év. A legtöbb fajta idős korban is rendkívül bő termésű.

A metszés a fa belseje felé tartó ágak eltávolításából áll. A gyümölcsöket a fagyok előtt szedjük le.

 

Kép [cc] lepiaf roystone

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében