• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Bab

2010.03.16. /

A szárazbab lehet apró, közepes, óriási. Kerekded, hosszúkás és vese alakú. Fehér, tarka, fekete. Jól tárolható, mégis egyetlen éjszakai áztatás életre kelti. A magyar konyha kedvelt hüvelyese egész évben kapható.

A szárazbab múltja

A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.

A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték - Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.

Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.

 

Élettani hatásai

A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.

A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

 

Édesen is?

Az ázsiai konyha édességet is készít a szárazbabból. Cukros, ízesített vízben puhára főzik. A főzőlevet általában leöntik. A babot megtörik, a héjakat eltávolítják, vagy ellenkezőleg, meghagyják. Ezután olajjal krémesebbé teszik és a receptnek megfelelően tovább alakítják. Fogyasztják önmagában, töltik rizsgombócba, palacsintába.

 

Miért áztatjuk?

Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, főzéskor egyöntetűen puhulnak meg. A héj kevésbé repedezik. A gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok lebomlanak.

A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Az áztatóvizet feltétlenül öntsük le.

 

Babvásárlás és tárolás

A piacon vizsgáljuk meg a zacskóban árusított szárazbabot. A zacskó nem lehet párás. Nézzük meg, van-e a szemek között törmelék, rágott, fonnyadt, penészes, vagy törött. Ha kis, kerek lukat látunk a babon, akkor a zsizsik megelőzött minket - mindezek a minőségi hibák rontják a tárolhatóságot.

A szárazbabot légmentesen záró dobozban, csavaros üvegben, szobahőmérsékleten, sötét helyen akár egy évig is tárolhatjuk. Ne tegyük hűtőszekrénybe.

A nem megfelelő tárolás következtében a bab felveszi a levegő nedvességét és megromlik.

 

Konyhai javaslatok

Felhasználás előtt válogassuk és mosssuk át (szita, vagy tésztaszűrő felett), majd áztassuk.

A recept időnként előfőzést ír elő. Erre azért van szükség, hogy a többi hozzávaló ne veszítsen értékéből a bab által igényelt hosszú puhulási idő alatt.

Fűszerezzük bátran, de figyeljünk arra, hogy a sós, vagy savas jellegű fűszereket csak a főzés végén szabad az ételhez adni, különben a szemek kemények maradnak.

Váratlan vendégeinket kínáljuk babos előétellel: a megfőtt és átpasszírozott vörös babot kenjük kukoricás kenyérre és szórjuk meg reszelt sajttal.

Mutatós egytálételt, vagy salátát készíthetünk, ha egyszerre többfajta babot használunk.

Babsalátához javasoljuk a paradicsomot, gyöngyhagymát; mindezt öntsük le olivaolaj, citromlé, só keverékével. Fűszerezzük ízlés szerint.

A hagyományos ételek között sokféle babos-zöldséges levest és főzeléket találunk.

 

Receptek

Őszi bableves  (krémes állagú, melegítő hatású leves)

  • 2 Ek olaj
  • 1 db hagyma, felszeletelve
  • 1 db sárgarépa, karikára vágva
  • 1 db színes paprika, felcsíkozva
  • 250g bab, puhára főzve
  • 1 zellerszár, felkarikázva
  • 1 dl tej
  • só, ánizsmag, zellermag

Az olajon megfuttatjuk a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paprikát. Kevergetés közben megpirítjuk a zöldségeket.

2-3 evőkanálnyi főtt babot kevés lével leturmixolunk. Belekanalazzuk a lábosba, majd ráöntjük a maradék babot és levet. Beletesszük a zellerszárat.

Ízlés szerint fűszerezzük, és összeforraljuk.Tálalás előtt tejjel szelidítjük - ez a lépés elhagyható.

 

Babos pogácsa  (soproni különlegesség a babtermesztés egyik hazai fellegvárából)

  • 200 g tarkabab, megfőzve
  • 200 g vaj
  • 1/3 kocka friss élesztő
  • 1 Ek tejföl
  • 1 tojás
  • só, borsikafű
  • 500 g liszt

A babot nyomjuk át szitán. Adjuk hozzá a vajat, kevés lisztet, élesztőt, tejfölt és tojást. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd egy másik tálban dolgozzuk a lisztbe a babos keveréket és ízesítsük. Kelesszük 10-15 percig.

Nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk pogácsákat. Tetejét kenjük meg tojással, vagy díszítsük 1-1 babbal.

Előmelegített, középmeleg sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

 

Termesztési tanácsok

Ha szárazbabot szeretnénk, akkor a karósbab, vagy a tűzbab fajták közül válasszunk. Magasba törő lombos szárával, fehér, vagy égővörös virágaival látványos jelenség.

Négeyesével, gúla alakban összekötözött karókra futtatjuk, de felkúszik a kukoricára, vagy a kerítésre is. Kisebb veteményesben, sőt, akár erkélyen is elfér.

Válasszunk napos, meleg területet. Előző ősszel dolgozzunk a talajba érett komposztot és fahamut. Vetése május első felére esik, mert hideg talajban a magok elrothadnak.

Kerülhet saláta, sárgarépa, uborka és paradicsom közelébe. Kedvezőtlen szomszédai a hagymafélék.

Kerítés mellé sorban, karókra futtatva karónként 7-8 szemet vessünk. Gyomelnyomó hatása gyenge, ezért gyakran gyomláljuk.

Öntözzük rendszeresen, főképpen a virágzás és a hüvelyek kezdeti fejlődése idején.

A mulcsozást meghálálja: a talajtakarás (szalma, érett komposzt, vagy falevél) megtartja a nedvességet és a gyomokat is elnyomja.

A jól tárolható minőséghez meg kell várni, amíg a hüvely zörgősre szárad és a magvak kemények.

A végleges tárolás előtt szellős, meleg helyen kiterítve szárítsuk.

Betegségei közül a gombás fertőzés a legjelentősebb. Előzzük meg a gondokat ellenálló fajtával és azzal, hogy esős időben nem megyünk a veteményesbe.

A zsizsikfertőzés már a szedés előtt mutatkozik, ellene vetésváltást javasolunk.

 

Kép [cc] roger

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében