fbpx

| Nagy Melinda

Merőkanállal esszük a cukrot minden nap

Nem is eszem cukrot, csak a kávéba szoktam tenni egy kicsit. Sokan vannak, akik ezt gondolják, pedig nem kis mennyiség csúszhat le, ha nem olvassuk el figyelmesen a tápanyagtáblázatot. Teszteltük egy átlagos fogyasztó átlagos napját. 

Átlagos fogyasztónk nem iszik szénsavas üdítőt, mert az egészségtelen, és bár el-elfogy valamennyi édesség, igyekszik az egészségesebbnek mondott ételeket választani. Kerüli a zsírt és a cukrot. Vagy mégsem? Megnéztük egy átlagos napját, összeszámoltuk a termékek cukortartalmát, és kockacukorral szemléltettük a bevitt cukormennyiséget.

Ennyi kockacukrot biztos nem ennénk egy nap, az ételekbe, italokba oldva mégis megesszük, megisszuk. Sokszor nem is vagyunk tisztában a bevitt cukormennyiséggel. A termékek kiválasztásánál azt vettük figyelembe, hogy egy hétköznapi bevásárlás alkalmával az emberek egy boltban szerzik be az ételt, tehát mi is egy szupermarketben vásároltunk mindent. Nézzük a számszerű eredményt konkrét márkák említése nélkül. 

Reggeli:  Emberünk fitness gabonapellyel indítja a napot. Nem is sejti, hogy rosszul választott, mert a fogyókúrásnak mondott termék a csomagolás grafikája és elnevezése ellenére dupla adag cukrot tartalmaz egy sima (szintén cukros) reggelizőpehelyhez képest. Egy adaggal 18 gramm cukor csúszik le. 

 

18 gramm fitnessz cukor

Tízórai: Ebédig már csak a reggel vásárolt ice teát issza meg. Ezzel 40 gramm cukrot visz be a szervezetébe. 

40 gramm cukor fél liter ice teában

Ebéd után egy egészségesnek mondott ivójoghurtot iszik, újabb 38,5 gr cukorral. 

38,5 gramm 3dl ivójoghurtban

Uzsonnára jó döntésnek tűnik egy 330 ml-es multivitamin ital, amivel 31 gramm cukrot vesz magához. 

31,5 gramm cukor

A munkából hazafelé beugrik a boltba, és mivel ma még “úgysem evett cukrot”, vesz egy somlóit az esti filmhez, hogy helyrehozza a lelkivilágát, amit az aznapi munkahelyi őrület ledózerolt. Egy adag somlóival 56 gramm cukrot fogyaszt el, nagyobb adagot, minta egy egész tábla csokit evett volna. 

56 gramm cukor 

Nehezen hihető, mégis igaz, hogy egy átlagos napon majdnem 20 dkg rejtett cukrot iszunk, eszünk meg, ami duplája az irányadó napi beviteli értéknek (cukor INBÉ 90 gramm). Kockacukorból kirakva egészen rémisztő.

Átlagos napi rejtett cukoradagunk 184 gramm

 

Csökkenthető lenne a korai halálozások száma: Miért is kell ekkora feneket keríteni pár gramm zsírnak vagy cukornak? A WHO adatai szerint csak 2008-ban a világon bekövetkezett halálesetek 63%-a, vagyis 36 millió elhalálozás jelentős része megelőzhető lett volna a rizikófaktorok csökkentésével: dohányzás, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, mértéktelen alkoholfogyasztás. Az egészségtelen életmódra visszavezethető leggyakoribb halált okozó megbetegedések: érrendszeri megbetegedés (48%), rák (21%), krónikus légúti megbetegedés (12%) és cukorbetegség (3,5%). 

A TudatosVásárló.hu tanácsa: Vásárlás közben érdemes tanulmányozni a termékek tápanyagtáblázatát, mert, ahogyan a fitness gabonapehely is bizonyítja, hogy a termék elnevezése és a csomagolás félrevezető lehet. Az terméken szereplő értékek értelmezésében sokat segíthet ez a táblázat, azzal, hogy viszonyítási alapot ad az alacsony, közepes, magas zsír-, cukor- és sótartalomhoz.

 

 

Zsír

Telített zsírok

Cukor

Alacsony

≤ 3.0 g/100g

 ≤ 1.5 g/100g

≤ 5.0 g/100g

≤ 0.30 g/100g

Közepes

3.0 – 20.0 g/100g

1.5 – 5.0 g/100g

5.0 – 12.5g/100g

0.30 – 1.50g/100g

Magas

> 20.0 g/100g

> 5.0 g/100g

> 12.5g/100g

> 1.50 g/100g

Forrás: UK Food Standards Agency

 
Kép: Nagy Melinda
 
Tetszett a cikkünk? Támogasd az egyesületet! Köszönjük!
 
A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatásával valósul meg. 
 
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás