fbpx

| Mészáros Dániel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Melyik volt a legzöldebb elektronikai gyártó 2012-ben?

Laptopunk, telefonunk és táblagépeink produktívabbá és szórakoztatóbbá tehetik életünket, de gyártásuk, használatuk és eldobásuk komoly hatással van bolygónkra. A Greenpeace legújabb jelentése megmutatja, hogy melyik IT gyártó tesz a legtöbbet a környezetvédelemért.
 

A fogyasztók már kifejezték vágyukat a zöldebb elektronikai termékek iránt, és az ipar megmutatta, hogy a fejlesztés lehetséges, ha a vezető gyártók a fenntarthatóság terén is felhasználják tudásukat és innovációs képességüket.

A Greenpeace immár 18. alkalommal készített jelentést a zöld elektronikai iparról, amelyben elkötelezettségük és elért fejlődésük szerint három kritérium alapján rangsorolják a gyártókat:

  • energia és klíma,
  • zöldebb termékek,
  • fenntartható működés.

A tanulmány a gyártókat nem egyes termékeik, hanem átfogó politikájuk és gyártási gyakorlataik alapján pontozza, hogy bemutathassa a fogyasztóknak, jelenleg hol tartanak a nagy nevek a fenntarthatóságban.

A gyártók sorrendje 2012-ben (a megszerezhető max. pontszám: 10)

 Wipro

7,1

HP

5,7

Nokia

5,4

Acer

5,1

Dell

4,6

Apple

4,5

Samsung

4,2

Sony

4,1

Lenovo

3,9

Philips

3,8

Panasonic

3,6

LGE

3,5

HCL Infosystems

3,1

Sharp

3,1

Toshiba

2,3

RIM

2,0

A tanulmány kiemeli, hogy a legfenntarthatóbb eszközök azok, amelyeket nem vásárolsz meg. Javíttatással próbáld meghosszabbítani meglévő termékeid élettartamát, vásárolj használt árut, és csak azt vedd meg, amire igazán szükséged van.

A jelentés bemutat néhány új fejlesztést is. Az Acer 2009-hez képest előretört a rangsorban, részben az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséért tett munkájával, amelyet a saját gyáraiban és a beszállítóinál is alkalmaz. Több cég, köztük a HP, az Apple és a Dell lépéseket tettek az irányban, hogy csökkentsék azoknak az ásványi anyagoknak a felhasználását, amelyek kitermelése során súlyosan sérülnek az emberi jogok.

Két indiai cég, a HCL Infosystems és a Wipro is bekerültek az értékelt gyártók sorába. Előbbi hardver- és rendszerintegrációval, utóbbi IT szolgáltatásokkal és kiszervezéssel foglalkozik.

A Wipro a vezető helyet kapta az értékelésben, főként a klíma kategóriában megszerezett előnye miatt. A cég mind a megújuló energiaforrások használatában, mind az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében kiemelkedően teljesített.  A Greenpeace szerint a cég megújuló energiaforrásokért végzett lobbi tevékenysége Indiában azt a fajta vállalati gyakorlatot testesíti meg, ami a zöld politikai fordulathoz feltétlenül szükséges.

A témával kapcsolatban többet a MakeITfair aloldalunkon olvashatsz!

Míg az ipar összességében sok lépést tett a zöldülés irányába, a legsúlyosabb problémák továbbra is fennállnak: világszerte egyre többen vásárolunk elektronikai eszközöket, és bár az elektronikai-cikk visszavételi programok szaporodnak, ez nem olyan ütemben történik, mint ahogyan fogyasztjuk a termékeket. Így az elektronikai hulladék mennyisége továbbra is rohamosan nő.

A cégek jobbára érintetlenül hagyják a, főleg Kelet-Ázsiából érkező termékeik előállításához kapcsolódó, óriási mennyiségű szennyező energia kérdését. Ehhez tartozik az is, hogy a legtöbb gyártó eddig nem vett részt olyan politikai folyamatban, amely ambiciózus lépéseket indíthatna be a valóban zöld elektronikai ipar és a klímaváltozást okozó hatások csökkentése érdekében.

Szóval van még mit tenni.

Kép forrása: Dreamstime

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás