fbpx
bab lencse hüvelyes

| Tudatos Vásárló, Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megmentheted a bolygót egy tál lencsével, babbal

A statisztikusok döbbenetes számokat mondanak arról, mennyien leszünk hamarosan a Földön, az élelmezési szakemberek pedig gőzerővel keresik a megoldást arra, mit eszik majd ennyi ember, mi lesz az emberiség fő táplálékforrása. A sokféle vízió közül egy különösen szimpatikusnak tűnik: a hüvelyesek lehetnek a jövő fő élelmiszere.

Nem tudom, ki hogy van vele, engem a pánikroham kerülget, valahányszor a Föld túlnépesedési számaival szembesülök. (Ha szereted magad sokkolni efféle adatokkal, akkor ajánlom a worldometers oldalát, ahol valós időben követheted az emberiség gyarapodását.) No de akár nyomaszt, akár nem, a következő van:

• Jelen pillanatban nagyjából 7,5 milliárdan vagyunk. Évente 80 millióval többen. 2050-re kb. 9 milliárdan leszünk.

• A világ édesvízkészletének 70%-át már most is termőföldek öntözésére és haszonállatok itatására használjuk.

805 millió ember nem jut elég élelemhez.

• A következő 15 évben négyszeresére nő az a terület, amin élelem helyett bio-üzemanyagot termesztünk.

Kérdés nem fér hozzá, hogy a globális felmelegedés és környezetszennyezés megállítása mellett legnagyobb feladatunk a világ népességének élelmezése.

Ezek után van jó hír is?

Ha a megfelelő területekre fókuszálna, a világ mezőgazdasága jelenleg is biztosítani tudná 9 milliárd ember egészséges élelmezését. Hogy mi lenne ez a fókusz? A vegetáriánus alapanyagok.

A rossz hír viszont, hogy a világ gazdaságilag fejlett része makacsul ragaszkodik megszokott étrendjéhez, és kitart amellett, hogy nincs jó étel hús nélkül. Nem beszélve a most 1,4 milliárd lakosú Kínáról, ahol az étkezési szokások rohamos ütemben változnak, és egyre jobban közelítenek a hús-központú amerikai és európai étrendhez.

A jövő élelmezése szempontjából meghatározó lehet, miben látja a megoldást, milyen utakat keres Kína. A Bloomberg idén májusban közölt remek összefoglaló cikket a témában.

Hogy élelmezze a lakosságot, Kína hektáronkénti műtrágyafelhasználása
megrázó mértékben emelkedik, zölddel a világátlag látszik 
(Forrás: FAO)

Pedig tudjuk, ötször annyi gabona kell például ahhoz, hogy adott mennyiségű kalóriához jussunk disznóhúsból, mint ha mi magunk fogyasztanánk gabonát. Ez az arány a marhahús esetében még rosszabb: 10-szeres. A jövő útja pedig kétség kívül az, ha a szervezetünk számára szükséges fehérjét állati helyett növényi alapanyagokból szerezzük be, vagy legalábbis növeljük az utóbbi arányát.

A világ népességének élelmezésére sokan sok irányban keresik választ: hogyan lehet egyre több növényt termeszteni a szárazföldön, a tengerekben, mesterséges szárazföldi aquakultúrákban, felhőkarcolókban, nagyvárosi állatfarmon, növelni a terméshozamot öntözőberendezésekkel, műtrágyával, GMO-vetőmaggal. A legtöbb efféle megoldás hatalmas technológiai beruházást igényel, miközben teljesen kiszolgáltatottá teszi a gazdákat a technológiának, illetve, mint például a műtrágyázás, óriási környezetterheléssel jár.

Az élelmezés nagyágyúi

A FAO adatai szerint a világ teljes széndioxid-kibocsátásának harmada származik mezőgazdasági tevékenységből, és mint írtuk, az ember által felhasznált víz kb. ¾-ét is a mezőgazdaság szívja fel. A jövő élelemforrásának tehát nem csupán elegendőnek, de környezetileg jóval kíméletesebbnek is kell lennie, sőt, bírnia kell a klímaváltozással járó természeti viszonyokat.

Szakemberek egyre népesebb csoportja egy Európában ismerős és hagyományosan kedvelt növénycsoportban, a hüvelyesekben látja a jövőt. Babos könyv címmel jelent meg kiadvány, amely remekül összegzi a hüvelyesekben rejlő lehetőségeket:

• a hüvelyesek jól tűrik a szárazságot, gyökereik a talaj mélyebb rétegeibe is leérnek, ezért kevesebb vízzel termeszthetők a világ szárazabb, élelmezési gondokkal küzdő területein;

• hüvelyeseket a világ minden táján termesztenek, ezért nem kell távoli országokból beszerezni őket;

• a világ számos vidékén különféle helyi változatukat termesztik, amelyek jól bírják az adott vidékre jellemző környezeti feltételeket;

szárítva hosszú ideig tárolhatók, ezért termelési szezonon kívül is eladhatók, fogyaszthatók;

• a hüvelyesek (baktériumok segítségével) egyedülálló módon képesek a légköri nitrogén megkötésére. A körülöttük élő, illetve az utánuk ültetett növények örömmel hasznosítják a megkötött nitrogént, ezért a hüvelyesek helyes gazdálkodás mellett kiváltják a szintetikus nitrogén-műtrágyákat.

Ha van szuperélelmiszer, ez az

Mostanság egzotikus szuperkajákról szólnak a tévéműsorok, blogok, főzőmagazinok, a csapból is guacamole folyik, gigantikus lúzernek érezheti magát, aki chia-mag nélkül majszolja el a reggeli müzlijét. Finomak, izgalmasak, de az avokádó, a chia-mag, a quinoa és társai kevés valószínűséggel fogják megmenteni az emberiséget az éhhaláltól, nem beszélve arról, termesztésük és szállításuk milyen környezetterheléssel jár. A hüvelyesek sajnos nem ilyen divatosak, pedig sokat nyernénk velük.

Minden hüvelyes remek fehérjeforrás, magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Mindeközben zsírtartalmuk alacsony, és az is egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírsav. Bár szénhidráttartalmuk viszonylag magas, nyugodtan fogyaszthatják cukorbetegek, hiszen kis mértékben és fokozatosan emelik meg a vér glükózszintjét (alacsony a glikémiás indexük).

Aki a hús helyett a hüvelyeseket választja, egy dologra kell figyelnie: a húsokkal ellentétben a hüvelyesekben néhány aminosav kisebb mennyiségben van jelen. A megoldás erre, ha gabonafélékkel egészítjük ki az étkezést, így teljes értékű fehérjékhez juthatunk.

Mungóbab, lóbab és a lencsék

Ha inkább egy jó kis étkezdében próbálnád ki ezt a műfajt, látogass el Budapesten a Hokedlibe! Ott garantáltan új értelmet nyer a “finomfőzelék”. A Hokedli Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely. Legyél Te is a TVE Szupertagja, Támogató tagja, és használd a kedvezménykártyádat több mint 70 jófej helyen.

Meg vagyunk győzve, oké, legyen a hüvelyeseké a jövő. A felvetés már első hallásra is megdobogtatta a szívünket, hiszen számunkra a csicseriborsó, a tarkabab vagy a zöldborsó otthonosan ismerős. Már az óvodában énekeltünk róluk, a menzán hosszú évekig tömtük magunkba – az elkészítés igényessége szerint több-kevesebb lelkesedéssel – a borsófőzeléket bundás kenyérrel, zöldbabfőzeléket fasírttal, sárgaborsó főzeléket pörköltszafttal, a rizibizit meg a csülkös bablevest.

Szeretjük őket, de valljuk be, a leves-főzelék párosra ráférne egy alapos profilbővítés, hogy a hüvelyesek mindennapi részei lehessenek étkezésünknek. Szerencsére van kitől új recepteket tanulnunk, hogy ne mondjunk mást, ott van például az 1,3 milliárdos India, ahol a lakosság nagy része nem fogyaszt húst, és megszámlálhatatlan féle hüvelyesből készítenek ételeket, de jelentős szerepe van a hüvelyeseknek a világ összes hagyományos konyhájában. Szóval, keressünk recepteket és dálra fel!

Képek: freepik.com

Nézd, ez is érdekelhet:
Tehén- vagy növényi tej: melyikkel ártunk kevesebbet a Földnek?
Hiába a kampány, egyre népszerűbb a kapirgálós tojás, és nem ok nélkül
A Gasztrohős már működteti is a jövő ételdoboz rendszerét


Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás