fbpx

| Tudatos Vásárló

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. száma

Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről. A Tudatos Vásárló magazin legújabb száma a kenyér és gabona témakört járja körbe, tesztekkel, riportokkal, praktikus ötletekkel.

A gabonák és a belőlük készült élelmiszerek a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékaink. Naponta eszünk kenyeret, péksüteményeket, a magyar konyha kedvelt ételei a tésztafélék: nokedli, vagy túrós csusza nagy valószínűséggel előfordul a magyar ember heti étlapján. Míg mi, európaiak többnyire csak esszük a gabonafélét, a keleti népeknél egy más, érdekes összefüggésben is előfordul. A kínai és japán építészetben alapanyagként már több száz éve használják a rizst, a Nagy Fal építésekor rizsliszttel fokozták a habarcs szilárdságát.  A szépségápolásban is elengedhetetlen szerepe van a különböző magvaknak, és ma már az autók is gabonával mennek – amennyiben biodízelt tankolnak beléjük.

A magazin akkreditált laboratóriumi tesztnek vetette alá a tíz legnépszerűbb étolajat. Az elemzésből kiderül, hogy Magyarország legkedveltebb étolajai egészségügyi szempontból kiválóak, a TVE által vizsgált káros vegyszermaradékokat nem tartalmazzák, viszont a fogyasztói tájékoztatás nem mindenhol kielégítő.

Érdemes körülnézni, és megtudni, hogy milyen egészségi hatásai vannak a gabonából készült termékek fogyasztásának, és hogyan hat a környezet állapotára ezek előállítása. A Tudatos Vásárló ezeket a szempontokat gyűjtötte össze új, „Kenyér-gabona” témájú számában, a tőle megszokott színes, olvasmányos módon. Emellett olyan hétköznapi praktikákba is beavat az újság, hogyan érdemes kenyeret választani. A magazin új számában további szempontokat nyújt a környezettudatos életmód kialakításához, és praktikus tanácsokkal látja el olvasóit.

 

A tartalomból

Illegalitásban – Őshonos növények, paraszti vetőmagok

Világszerte vetőmag-forradalmárok szövetkeztek a vegyszermentesen termeszthető, jó minőségű régi gabonafajták feltámasztása. A Tudatos Vásárló beszámol e mozgalmak céljairól és tevékenységéről.

Prés alatt – Napraforgó étolaj teszt

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka egészséges, már ha tudjuk, hogyan kell használni. Káros vegyszermaradványoktól nem kell tartani a tíz legnépszerűbb napraforgó étolaj esetében a Tudatos Vásárló tesztje szerint.

Kritikus tömeg – Búzalisztek súlyát teszteltük

A magazin tesztje szerint évente akár tíz kiló lisztet is nyerhet vagy bukhat a család, ha a lisztgyár nem pont annyit tölt a zacskóba, amennyit ígér.

„A tejet felissza, mint a spongya”- Hogyan válasszunk jó kenyeret?

A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.

Széna vagy szalma? – Építkezés újrahasznosított gabonából

A különféle gabonák a világ minden táján alapvető élelmiszerek, de építőanyagként is régóta megállják a helyüket – legyen szó rizsről, kukoricáról, rozsról vagy búzáról. 

Biztonsági játék – Új élelmiszerek

Öregedéslassító kenyér, koleszterincsökkentő margarin, ragadásmentes rágógumi – néhány példa az új élelmiszerek kínálatából. Közös bennük, hogy egészen az utóbbi időkig nem szerepeltek rendszeresen a tányérunkon, és piacra jutásuk szigorú engedélyekhez kötött Európában.

Elveszett illúziók – A bioüzemanyagok és környezetünk

Mégsem nyugodhatnak meg a környezetükért aggódó autósok. Mára kiderült, hogy a gabonafélékre is alapozott bioüzemanyagok csak komoly fenntartásokkal tekinthetők környezetbarátnak.

Se kenyér, se sör – A lisztérzékenység már gyerekkorban felismerhető

A lisztérzékenységet sokáig gyerekbetegségként tartották számon, mostanra azonban kiderült, hogy legalább ugyanannyi felnőttet érint. Diagnosztizálni és együtt élni vele viszont könnyebb, mint régen.

Edzőterem helyett – Közösségi kert a város közepén

Paradicsom, bab, hagyma, szeder, füge: mind a saját kertben termett. Mindenképpen irigylésre méltó dolog, főleg ha egy fővárosi bérház udvaráról beszélünk. A Tudatos Vásárló helyszíni riportja.

Szemesnek áll a világ – Ökokozmetika gabonákkal

Akik vigyáznak az alakjukra, vagy fogyni szeretnének, legtöbbször alig vagy egyáltalán nem esznek pékárut és tésztát, pedig elvonókúra helyett csak válogatni kell. Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik. Tanácsok és receptek a Tudatos Vásárlóban, amelyek kívül-belül használnak.

Ritka búza, ritka árpa – Paleolit diéta

A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?

 

A magazin teljes tartalma megtekinthető itt >>>

 

Szerkesztőknek ajánljuk: a fenti cikkek szerkesztett, kivonatos verzióját másodközlés céljából szívesen rendelkezésre bocsátjuk. Igényét jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információk és recenziópéldány igénylés

Perényi Zsófia, +36 30/852 52 14, E-mail: szerk@tve.hu, Fax: +36 1 225-81-36

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás