fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megfelelő a szabadvízi strandok vízminősége

Van-e megfelelő nagyságú pihenőhely? Tiszta, rendezett-e a partszakasz? Megfelelő-e a füvesítés, parkosítás? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről? Többek között ezek alapján értékelte az ANTSZ  a fürdőhelyeket.

Hazánkban összesen 255 szabadvízi fürdőhely létezik. Ezek között azonban van 19 olyan, amelyik nem üzemel, egy helyen tilos a fürdőzés, hét helyen pedig még folyamatban van a besorolás. A jogszabályoknak megfelelő minősítési rendszer szerint 172 kapott kiváló, 34 jó, 10 tűrhető, míg 12 kifogásolt minősítést.

A fürdővizeket az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. Ez egy bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nem csak  egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata. Az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni. Ezeket az adatokat az üzemeltető elküldi az Országos Környezetegészségügyi Intézetnek (OKI). Az eredmények az OKI honlapján térképes formában kereshetők.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink, a Balaton és a Velencei-tó mellett található fürdőhelyeken a víz minősége „kiváló” és „jó” besorolást kapott. Az országban a fürdőhelyeket érintő rendkívüli helyzetről, így például súlyos árvizek és természeti csapások, illetve nagy mennyiségű csapadék okozta rövidtávú szennyeződésekről az ÁNTSZ nem kapott értesítést.

AZ ANTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő magatartással mi magunk is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a strandolás kellemes élmény legyen.

  • Lázas, beteg ember ne menjen strandra.
  • Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe.
  • A gyermekeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.
  • A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás jelenthet veszélyt.
  • Megáradt folyóvízben nem szabad fürödni.

 

Forrás: ANTSZ

Kép [cc] doug8888

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás