fbpx

| Tudatos Vásárló

Még az egéralátét is újrahasznosított gumiból van

Rakonczay Tamás, a Zöldpolc ökoáruház tulajdonosa nem talált olyan boltot, ahol megfelelő választék lett volna a környezetbarát termékekből. Innen jött a Zöldpolc létrehozásának ötlete, ahol a mindent átható kérdés: Ezt vajon hogyan tudnánk „zöld” módon megoldani? 
 

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Tulajdonosként úgy gondolom, hogy egy átlagos ember számára a tudatos, fenntartható életmód a mindennapokban meghozott vásárlási döntésekkel kezdődik. Lényegében a saját nézeteim a Zöldpolc ökoáruház alapfilozófiájában testesülnek meg. A Zöldpolc célja, hogy könnyebbé tegye a tudatosan gondolkodó vásárlók helyzetét, hogy ne kelljen nagyítóval keresniük a fenntartható fogyasztást biztosító termékeket. Az ökoáruház egy közösséget építő üzlet, ahol egy helyen megvásárolhatók a hagyományos termékek „zöld” alternatívái, és ahol fontos a termék származása, csomagolása, a felhasznált alapanyagok környezetre gyakorolt hatása.

 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások? Korábbi interjúk:  – Nekedterem 
 – Szegedi Zöldségkosár

Hiszek a fokozatosság erejében, abban, hogy ez tartósabb hatást tud elérni. A saját háztartásunkban
1-2 év alatt cseréltük le a hagyományos termékeket. A család fogyasztási döntéseinek átalakításán kívül az életünk egyéb területeit is úgy alakítottuk, hogy azzal a lehetőségeinkhez mérten minimalizáljuk a környezeti hatást. Hiszem, hogy a tudatosság az ismeretterjesztéssel, a jövő generációjának tanításával kezdődik. Fontos, hogy a gyerekek lássák a miérteket, és ne csak azért cselekedjenek, mert egy felnőtt azt mondta nekik, hogy az a helyes. Gyermekeinket egy „zöld óvodába” írattuk be, ahol játékos formában ismerkednek a természet megóvásának fontosságáról. Az üzletben sok vásárlóval találkozunk, programokat szervezünk, beszélgetünk velük. Kis lépésekben haladunk előre, hogy a felnőttek is lássák a környezettel való törődés fontosságát. Munkába kizárólag tömegközlekedve vagy biciklivel járunk.

 

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá működésével a hétköznapok során?

A fenntartható működés iránti elkötelezettségünket bizonyítja a cégünk által elnyert DELFIN díj, és a Zöld üzlet programban való részvétel. Ha új feladatba vágunk, akkor az egyik első kérdés számunkra mindig az, hogy „Ezt vajon hogyan tudnánk „zöld” módon megoldani?”. Ezen kívül időközönként felülvizsgáljuk a meglévő tevékenységünket, és lépéseket dolgozunk ki a fejlesztésére.

Néhány példa:

  • A tudatosan működő cégek között az országban elsőként vezettük be a környezetbarát Pick Pack Pontos kiszállítási módot webáruházas rendeléseink esetében.

  • Az országban egyedülálló programot indítottunk a BRITA vízszűrő betétek újrahasznosítására és áramfogyasztásmérők bérlésére.

  • Zöld irodát működtetünk, és a a Bartók Béla út 98-102. alatt található üzletünk kialakításánál is nagy hangsúlyt kaptak a környezeti szempontok. Többek között csökkentett fehérségű és újrahasznosított papírra nyomtatunk, energiatakarékos számítástechnikai eszközöket és öko irodaszereket használunk, LED és energiatakarékos izzókkal világítunk. Nálunk még az egéralátét is újrahasznosított gumiból készült! 🙂

  • A kiszállított termékeket kidobásra ítélt kartondobozba vagy FSC minősítésű párnázott borítékba csomagoljuk. A dobozok térkitöltésére kukorica alapú, ténylegesen lebomló, levegővel töltött párnácskákat használunk. 

 

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül) miért?

Több okból kifolyólag az egyik kedvenc termékem a víztakarékos perlátor. A gyártás során felhasznált anyag minimális, és jelentősen csökkenti a vízfogyasztást. Ezen kívül még a kézmosós WC tartályunkat említeném, amit elsőként mi tettünk elérhetővé Magyarországon. A kézmosáskor használt víz az öblítésnél hasznosul újra. A koncepció egyszerűen zseniális!

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozz?

A Zöldpolc létrehozásának ötlete a család saját igényéből nőtte ki magát. Nem találtam olyan boltot, ahol széles választékot kínáltak volna környezetbarát termékekből, és ahol megfértek a félig környezetbarát termékek is. A gyermekeim születésével megváltoztak a prioritásaim. Szerettem volna egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol a munkámnak van igazi hozzáadott társadalmi értéke, és nem csak a cég profitál belőle. A munkámat szívvel-lélekkel tudom végezni a hét minden napján különösebb külső motiváció nélkül,több időm jut a családomra.

 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

A fenntartható működés megvalósításáról és a filozófiánkról (környezetbarát és természetes termékek kereskedelme) már meséltem. Ez a kombináció már önmagában is egyedülállóvá teszi a vállalkozásunkat. Röviden a receptünk a következő: a legszélesebb kínálat környezetbarát termékekből profi kiszolgálással párosítva. Webáruházunkból közel 4000 öko termék rendelhető, melyek közül számos „zöld”termék csak nálunk érhető el. Egy olyan „zöld” vállalkozás vagyunk, ahol nemcsak a termék, de a vásárló is a központban van.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Hiszünk abban, hogy érdemes helyi terméket vásárolni, természetes összetevőjű termékeket választani, a környezetben lebomló termékeket használni, és támogatni a felelős gyártók termékeit. Az üzletünkben árusított termékek átesnek egy szűrőn, ahol megvizsgáljuk a termék teljes életciklusát (gyártás, csomagolás, használat/fogyasztás, hulladék/újrahasznosítás).
Az alábbi szempontok alapján vizsgálódunk:

  • Újrahasznosított vagy lebomló alapanyagot tartalmaz-e a termék

  • Természetes alapanyagokból készült-e a termék

  • Helyben előállított, vagyis magyar termék-e

  • Méltányos kereskedelemből (fair trade) származik-e a termék

  • Ökológiai gazdálkodásból származó termék-e

  • Környezetbarát csomagolású-e a termék

  • Használata környezettudatosságra nevel-e

  • Elhasználódása után mennyire szennyezi a környezetet

  • Használata eredményez-e energia- illetve vízmegtakarítást

  • Elhasználódása esetén alternatív használati lehetőségekkel rendelkezik-e

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

A Bartók Béla úton található új budapesti üzletünk megnyitása lehetővé tette, hogy foglalkozásokat is tartsunk. Célunk, hogy a vásárlókat különböző programokkal is várjuk az üzletünkben. Utoljára gyermekes családok részére tartottunk Mimó és Csipek bábfoglalkozást.

 

Köszönjük a fotókat Kristóf Juditnak, a TVE önkéntesének!

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás