fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Meddig kell várni telefonos ügyfélszolgálatnál?

Amikor nem működik az internet vagy a kábeltévé, első dolgunk a telefonos ügyfélszolgálatot tárcsázni. Viszont a hosszú várakozási idő, a huszadik menüpont és a reklámok újabb bosszúságot okoznak. Milyen jogaink vannak? Meddig várakoztathatnak minket? Íme a válaszok. 

A telefonos ügyfélszolgálatok működését nem csak fogyasztóvédelmi, de hírközlési előírások is szabályozzák. Az ügyfélszolgálatok elérhetőségével kapcsolatban például a fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság NMHH egyaránt eljárhat.

 

Mennyi ideig kell várnunk ügyintézésre a telefonban?

A hírközlési szabályozás nem követeli meg, hogy a szolgáltató folyamatosan elérhető telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltessen. Így lehetnek olyan időszakok – pl. hétvégén, ünnepnapon, esetleg éjszaka – amikor valóban nem lehet ügyintézővel beszélni. Ez jellemzően kisebb szolgáltatóknál fordul elő.

Az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejét a szolgáltató általános szerződési feltételeinek kell tartalmaznia.

Nincs előírva, hogy a szolgáltatónak mennyi időn belül kell kapcsolnia az ügyintézőt.

Csupán az a kötelező – a legalább 1000 előfizetővel rendelkező szolgáltatónak -, hogy határozza meg, a beérkező hívások hány százalékánál vállalja, hogy 60 másodpercen belül az ügyintéző bejelentkezik. Ez azonban bármilyen érték lehet.

Ráadásul ez a százalékos arány csak egy statisztikai mutató, amelynek teljesülését ugyan a szolgáltatónak mérésekkel ellenőriznie kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, egy-egy hívást nézve nem kell minden esetben teljesülnie. A többi esetben a várakozási idő a hatvan másodpercnél akár jóval hosszabb is lehet.

 

Kötelező 5 percen belül elérni az ügyintézőt?

Azt a fogyasztóvédelmi szabályozás írja elő, hogy a szolgáltatónak „ésszerű időn belül” fogadnia kell a hívást és kapcsolnia kell az ügyintézőt, de a fogyasztóvédelmi törvény sem tartalmaz konkrét határidőt.

Az előírás csupán annyi, hogy annak érdekében, hogy a hívó öt percen belül ügyintézővel beszélhessen, a szolgáltatónak úgy kell eljárnia, ahogy az adott helyzetben elvárható.

Vagyis ha például egy villámcsapás miatt valahol nem működik a kábeltévé, és az előfizetők tömegesen hívják az ügyfélszolgálatot, a szolgáltatónak nem kell hirtelen többszörösére emelnie az ügyfélszolgálati dolgozók létszámát az öt percen belüli kapcsolás érdekében.

Normál körülmények között viszont törekednie kell arra, hogy öt percen belül ügyintézőt kapcsolhasson. A hírközlési szabállyal ellenben ez már nem csak egy statisztikai célérték, hanem a hatóság vizsgálhatja, hogy a szolgáltató az öt percen belüli bejelentkezés érdekében megtette-e a tőle telhető intézkedéseket.

 

Hogyan kerülhetjük meg a menürendszert?

Abban az esetben azonban egyértelműen az NMHH jár el, amikor az ügyintéző kapcsolásáig a hívónak kényszerűen számos menüpontot kell kiválasztania, és végig kell hallgatnia a menürendszer hosszadalmas ismertetőjét, sőt akár még a szolgáltató reklámjait is.

Ezzel kapcsolatban a hírközlési szabályozás rögzíti, hogy az élőhangos ügyintéző kapcsolását már a menürendszer első szintjéről és minden egyes további szinten biztosítani kell.

 

El kell-e tűrnünk a reklámokat várakozás közben?

A menürendszerben történő bolyongás közben a szolgáltató reklámokat csak a hívó hozzájárulásával játszhat le.

 

Kaphatok-e kártérítést?

A hatóságoknak nincs hatásköre az előfizető és a szolgáltató közötti vitás ügyekben dönteni. Nem bírálhatják felül a szolgáltatók előfizetői panaszokra adott válaszait. Nem kötelezhetik a szolgáltatót arra sem, hogy a hosszú várakozási idő alatt felmerült telefonköltséget térítse meg, vagy más kártérítést adjon, még akkor sem, ha az ügyben a szolgáltató részéről jogsértést állapítanak meg.

A hatóságok kezében lévő eszközök legjellemzőbben a bírságkiszabás, a jogsértő szolgáltatói gyakorlat megállapítása és kötelezés annak megváltoztatására vagy szélsőséges esetben a szolgáltató ideiglenes felfüggesztésére terjednek ki.

 

Forrás: NMHH

Kép: pixabay.com

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás