fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

A második otthon: Szelence Café

Az enteriőrt elnézve akár az Amélie csodálatos élete c. film forgatási helyszínére is pályázhatna a Vérmező szomszédságában működő Szelence Café.

Az otthonos hangulat megfelelő jelző, akár a mi nappalink, ebédlőnk része is lehetne a három helyiség bármelyikének egy-egy részlete.

Családi örökség

 A Szelence café Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely. Legyél Te is a   TVE  Szupertagja, Támogató tagja, és használd a kedvezménykártyádat több mint 70   jófej helyen.

A Szelence családi vállalkozás a szó legszorosabb értelmében – az egész család ezzel foglalkozik: „Ez a lakás a miénk volt, a nagyszüleim költöztek ide az ötvenes években. A szüleink itt kezdték a közös életüket, mi is ide születtünk. A 2000-es évek elején anyukám működtetett itt egy minőségi kézműves textilboltot, édesapám pedig minőségi kézműves bútorokkal foglalkozott. Így indult el a mostani Szelencében a közös üzletük, aminek nyomai még mindig látszanak. Minden bútordarabunk vagy textilünk az ő kezük nyomát   viseli. Ma édesanyám főz, apukám a beszerző, mi a nővéremmel a pultban vagyunk, a többi csapattag pedig a barátok közül került ki” – meséli Vető Anna, a Szelence egyik megálmodója, miközben néha feláll leszedni az asztal, kiszolgálni a vendégeket.  

 

Biztos vendéglátós tapasztalat híján, de óriási kedvvel és elhivatottsággal indították el a Szelencét öt évvel ezelőtt. A kezdetekkor nem rendelkeztek nagyobb tőkével, mindent lépésről lépésre építettek fel: „Nem lehettek rögtön modern gépeink, edényeink, ezt meg kellett emészteni. Minden hónapban jutott pénz valamire, így hoztuk össze, és ez a folyamat még ma is tart.   Irtó szerencsések vagyunk, hogy a családunk ilyen jól együtt tud dolgozni.”

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Az alapanyagok a piacról, illetve nyáron egy heves megyei faluból, Kerecsendről érkeznek. “Itt született a nagymamám, van ott egy kis házunk, innen a kötődés” – avat be. Ragaszkodnak a szezonalitáshoz.

 

A menü hetente változik, amit mindig igyekeznek változatosan elkészíteni a szezonálisan adott zöldségek és a fűszerek variálásával. Az ételeket elvinni is lehet, de nem műanyagból: lebomló dobozt és bambusz evőeszközt adnak elvitelre.

 

Ételérzékenyek, gyertek!

Minden nap háromféle ebédmenüt készítenek, kivéve szombaton – akkor egyet. Az egyik mindig főzelék, a másik vegetáriánus, a harmadik egy vegán menü meséli Anna. „Étlapunkat igyekeztünk úgy kialakítani, hogy olyan vendégek is tudjanak fogyasztani nálunk, akik laktóz-, gluténérzékenyek, vagy paleo, esetleg vegán életmódot élnek. Ételeink mind ízletes vegetáriánus, reform ételek, amelyek legtöbbjét édesanyám kísérletezte ki és főzi minden nap.

 

 

A vegetáriánus és vegán menüben előfordulnak egészen újszerű, ínyenc reform ízek, és vannak olyan napok, amikor a hagyományos ételek a nagymamám főztjét idézik. Népszerű desszertjeink általunk kikísérletezett házilag készített, finom nyers vegán sütemények, amelyekhez sem lisztet, sem tejet vagy cukrot nem használunk.”

 

 

Étel-és édességkészítő workshopjaikon lehetőség van megtanulni egy-két recepptjüket.  Ezeket általában havonta tartják az alagsorban lévő teremben.

Bútorok a pincéből és a padlásról

„A bútorokat pincéből, padlásról szereztük. Apukám felújította, lefestette őket, anyukám varrta a textilhuzatokat, tehát minden a család keze alól került ki. Itt például – mutat a belső szobában lévő padra – van egy pad, amit a kerecsendi ház padlásán találtam, a kerecsendi orvosi rendelőben használták.

 

Anna ugyan már a gimnázium óta vegetáriánus, alapvetően nem emiatt alakult így a Szelence profilja: „Láttuk, hogy van igény a mentes helyekre, és akkor még nagyon kevés hasonló működött, főleg Budán. Képzeld, van egy vendégünk, aki három hónap után kérdezte meg, hogy itt tényleg nincs hús? Addig fel sem tűnt neki. Szerintem nálunk a vendégek 90 százaléka húsevő, inkább a mentes dolgok miatt járnak ide. Már az is elég, hogy nincs benne tej, erre ugyanis sokan érzékenyek” – mondja Anna.

 

Utolsó falatig befalják a gyerekek

Ebédidőben nincs megállás, ezért nem is tudunk hosszan beszélgetni. A környéken sok a kisgyerekes család, ezért gyerekprogramokat és zsúrokat is tartanak az alagsori helyiségben: „Tematikus szülinapi zsúrokat találtunk ki, amiket egy bizonyos forgatókönyv alapján viszünk. A szülinapi finomságok, particsemegék szintjén a Szelence is megjelenik, és a tortát is lehet tőlünk rendelni.” Nagy öröm, amikor látják, hogy a hagyományos tortából marad, míg az övékét az utolsó falatig befalják a gyerekek.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás