fbpx

| Ottlik Judit

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Már kapható fair trade kozmetikum

Nyár óta fair trade kozmetikai cikkek is vannak a polcokon – elsősorban Nagy-Britanniában. A minősítést szintén megkapó egyes Lush termékek viszont nálunk is elérhetők a boltokban.

 

A brit Fair Trade Alapítvány (Fairtrade Foundation) 57 kozmetikumot – köztük ajakrúzsokat, tusfürdőket és testápolókat – minősített a közelmúltban, amelyeket a szervezet méltányos kereskedelmi védjegyével látnak el.

 

A minősítést egyelőre öt kozmetikai cég bizonyos termékei kapják meg: Boots, Bubble & Balm, Essential Care, Neal’s Yard és a Magyarországon is kapható Lush

A címkét csak olyan szépítőszerek viselhetik majd, amelyek legalább egy fair trade minősítéssel ellátott összetevőt – például kakaó- vagy shea-vajat, mogyoróvajat, cukrot – tartalmaznak.

„Óriási dolog, hogy a szépségipar is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a méltányos kereskedelemre a kozmetikumok előállítása során” – nyilatkozta a Fair Trade Alapítvány igazgatója. Harriet Lamb szerint a természetes alapanyagokat előállító termelők jól járnak a méltányosabb felvásárlási árakkal.

A szervezet közleménye szerint a jövő a természetes összetevőkből álló kozmetikumoké, így várhatóan egyre többen forgalmaznak majd tanúsított fair trade termékeket új piaci lehetőségeket nyitva a szépségipar előtt.

 

A szépségipar is sokat tehet

A Fairtrade Foundation a fair trade minősítéssel foglalkozó nemzetközi szövetség, a Fairtrade Labelling Organisations International (FLO) tagja. A Fairtrade Foundation független minősítő szervezet, amely jogosult a nemzetközi előírásoknak megfelelő méltányos kereskedelem minősítés kiadására.

Számos természetes kozmetikai termékkel foglalkozó vállalat támogat fair trade projekteket Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Néhányuk környezetvédelmi szándékkal veszélyeztetett növényfajtákat termeszt.

A kézi készítésű, formabontó natúrkozmetikumairól ismert Lush például a shea-vajat közvetlenül az őstermelőktől vásárolja a méltányos kereskedelem jegyében, akiknek ezáltal magasabb munkabért, jobb megélhetést biztosítanak.

 

Kép [cc] sunshinecity

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás