fbpx

| Tudatos Vásárló

A lusta kertészek trükkje

Talajtakarással kevesebbet kell öntözni és gyomlálni a kertet, és nem utolsó sorban nem okoz gondot, hogy hol tároljuk a nyesedéket, vágott füvet és a komposztot. Igazán kényelmes és természetbarát megoldás.  

Hasonlítsuk össze az erdők talaját az általunk művelt talajokkal. Azt vesszük észre, hogy ez utóbbi sokkal tömörebb, kötöttebb, mint az erdőben lévő. Mi ennek az oka? Az, hogy a talajfelszín mindig fedett: élő és elhalt lágyszárú növényekkel, lehullott falevelekkel. Az így letakart talaj egészen más, mint fedetlen társa.

 

– A talajt nem éri közvetlen napfény és szél, ezért nem szárad ki.

– Nem veri az eső, nem járják nehéz gépekkel, ezért a felszínen és a mélyebb rétegekben is megmarad a morzsás szerkezet.

– A csapadék a talajba szivárog, nem folyik el (nem lép fel talajerózió), de nem is áll meg a talaj felszínén (nincs belvízkár).

– A kiegyenlített mikroklimatikus körülmények és a rengeteg táplálék miatt intenzív a talajélet: talajlakó élőlények milliárdjai tudnak megtelepedni és állandóan lazítják, keverik a talajt.

– A vastag talajtakarás elpusztítja a letakart gyomokat, megakadályozza újabb gyomok tömeges megjelenését. Mindig lesz néhány erőteljesebb gyomfaj (pl.: szulákfajok, tarackbúza, aszat, csalán, bojtorján, stb.), amelyik a talajtakaráson áthatol, de kézi erővel könnyedén (gyökerestől!) kihúzhatjuk, mivel laza a talajszerkezet. A talajtakarás felszínére dobva hagyhatjuk elszáradni.

– A jó humuszellátottság miatt termékeny lesz a talaj.   A kisebb párolgási veszteség miatt csak nagy szárazságok idején kell öntözni.

 

További infó a talajtakarásról: Gyulai Iván – Talajtakarás mesterfokon

Hordjunk a kertnek kiszemelt gazos talajfelszínre vagy a letermett kiskertbe bőséges szerves anyagot (szalma, széna, forgács, fűnyesedék, stb.) és terítsük el egyenletesen. Pár hét alatt már jelentős változást tapasztalhatunk. A vetést vagy palántázást a talajtakarást félrehúzva tudjuk elvégezni, majd a szerves anyag apróbb részével, esetleg érettebb komposzttal ezt a felszínt is takarjuk vissza.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: http://drgulyas.hu 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás