fbpx

| Markovics Vera

Lézerágyúval verébre?

A kozmetikai szalonokban használt különféle csodafegyverek csak szakavatott ember kezében veszélytelenek és hatásosak. A legtöbb eljárás azonban helyettesíthető természetes módszerekkel.

A hetvenes években a masszírozást, a hagyományos, kézzel felvitt pakolásokat kevésnek találó és valami újra vágyó kozmetikusok is felfigyeltek a kutatási eredményekre, amelyek szerint a bőr az elektromágneses sugárzásokat bizonyos mértékben képes „(bio)elektromossággá” alakítani. Hogy az elektromosság szoros kapcsolatban áll a mágnesességgel, az régóta ismert, az azonban, hogy a mágneses térerősség a bőr állapotán is javíthat, viszonylag új felfedezés. Elektromágneses erőtérben a megfigyelések szerint lényegesen megnő az enzimek kapacitása, gyorsabbá válik a sejtek, szövetek anyagcseréje, regenerációja.

A gyógyászatban bevált eljárásokat ügyes műszaki szakemberek segítségével a szalonok igényeihez igazították. Magyarországon hivatalosan 1978 óta használhatnak a szépségszalonok elektrokozmetikai készülékeket. Akkoriban előírás volt, hogy csak szakképzett kozmetikus dolgozhatott velük, aki tanfolyamot végzett és vizsgázott, így megfelelő anatómiai, kémiai, illetve szakmai ismeretek birtokában diagnosztizálni tudott. Ma már az előírások messze nem ilyen szigorúak, pedig „… ezeknek az energiáknak a hatása attól jó vagy rossz, hogy az alkalmazott dózis megfelelő, vagy sem” – írja Seres Júlia, az első hazai elektrokozmetikai tankönyv szerzője.

Házilag is készíthetsz frissítő pakolást
A száraz bőrűeknek ajánljuk:
– 1 evőkanál krémes túró (ha túl száraz, tejszínnel krémessé tehetjük)
– 1 tojássárgája
– 1 mokkáskanál répalé
– 1 teáskanál mandulaolaj

Ennek megállapításához pedig meg kell ismerni a vendég tűrőképességét, és az esetleges ellenjavallatokra (gyulladásos vagy lázas állapot, terhesség, idegrendszeri zavar) is figyelemmel kell lenni. A szépségápolási célra tervezett készülékek egy részénél – mint például a gyakran használt iontoforézis esetében – az áram közvetlenül fejti ki hatását; a készülék a hálózati elektromos áramot alacsony feszültségű, magas frekvenciájú árammá alakítja. A gépek nagy része azonban az elektromos áramot közvetetten, vagyis mechanikai-, hő- vagy fényenergiaként hasznosítja.

 

Zsíros bőrűeknek a következő receptet ajánljuk:

– 1 evőkanál kanál joghurt
– 1 evőkanál krumpliliszt
– 1 teáskanál méz
-2 csepp levendula (angustifolia) illóolaj
-1 teáskanál gyógynövényfőzet a leírtak szerint

Kb. 20 perc után lemossuk a pakolást, a bőrt teával leöblítjük., papírkendővel a nagyját leitatjuk. Majd 3 csepp szőlőmagolajjal bekenjük az arcunkat.

További házilag elkészíthető tavaszi kozmetikai receptjeinket korábbi cikkünkben olvashatod.

Bőrápoló receptek a házimunka ártalmai ellen >>>

Sokan eleve ódzkodnak az elektromos készülékektől, pedig a mai, modern gépek már legalább érintésvédelmi szempontból biztonságosak. Nézzük meg közelebbről, hogy mire jók, illetve mire kell vigyázni a kozmetikai szalonokban leggyakrabban használt készülékeknél.

 

Veszélyek és mellékhatások

Az iontoforézis készülékek gyártói azt ígérik, hogy – az egyenáram ionszállító tulajdonságát kihasználva – segítségükkel a bőr mélyebb rétegeibe is be lehet juttatni a vizes anyagokat. Azt állítják, hogy ha a kezelés előtt a szigetelő szarusejteket és a zsíros réteget, valamint a mitesszereket eltávolítják, akkor az anyagok feleannyi idő alatt szívódnak fel a bőrben, mint egyébként. Itt azonban sok mindent szem előtt kell tartani ahhoz, hogy a bőr ne károsodjon. Például a vendég nem viselhet fémes tárgyat (fémek a fogakban!), mert ütésszerű kellemetlen érzésben lehet része.

A kivörösödésre hajlamos, érzékeny bőr állapota pedig rosszabbá válhat, mivel az erek kitágulnak. A kezeléseknek mellékhatásai is lehetnek: a sejtekben bekövetkező ionvándorlástól a bőr ideális pH-értéke jelentősen megváltozhat (pl. bőrfelmaródás), amit a kozmetikusnak vissza kell állítania. A bőrre felvitt anyagokból (gél, ampulla) a hatóanyagokon kívül a kevésbé vagy egyáltalán nem bőrbarát anyagok is bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe. Ha a szem környékén óvatlanul használják a készüléket, könnyen kárt szenvedhetnek a szemidegek.

Vigyázni kell arra is, hogy a fémelektróda ne érjen közvetlenül a bőrhöz. Ehhez az elektródákat beborító anyagot (vatta, géz, vileda kendő) minden esetben jól ki kell mosni, ellenkező esetben a kicsapódó lúg csúnyán kimarhatja a bőrt. Tudni kell, hogy gyulladt, sérült bőrre, várandós nőknek vagy fogínygyulladás esetén, foghúzás után – az esetleg előforduló károsodások miatt – egyáltalán nem javasolják az ilyen elektromos kezeléseket. 

A face lifting (arcfeszesítő) készüléket az arc izmainak stimulálására használják. A jó eredmény alapvető feltétele, hogy a kozmetikus pontosan ismerje az arc izmainak és a nyirokrendszernek a felépítését, működését. Ha az elektródákat nem megfelelő irányban használják, a ráncok még mélyebbé válhatnak. Az eredmény, vagyis a ráncok enyhítése csak rövid ideig tart, ezért a kezeléseket kúraszerűen végzik. Csakhogy a kezelések befejezése után hamarosan így is visszaáll az eredeti állapot.

Az úgynevezett viokészüléket a zsíros, mitesszeres és pattanásos bőr kitisztítása utáni fertőtlenítésére használják. Amikor a berendezés üvegelektródáját a bőrhöz közelítik, a kisülések hatására ózon keletkezik, ami elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat; az idegvégződések ingerlése nyomán a bőr vérellátása is javul. Ugyanakkor, mint az elektromos kezeléseknek általában, ennek is van természetes alternatívája. Komoly kozmetikai cégek tisztítás után fertőtlenítő tonikot, illóolajokat ajánlanak a bőrfelület fertőtlenítésére.

Míg az iontoforézissel a vizes, addig az ultrahangos készülékkel a zsíros (olajos) anyagokat juttatják a bőrbe. Elsősorban száraz és öregedő bőr kezelésénél, valamint a narancsbőrnél használják, az arc csontosabb területeit azonban tanácsos kikerülni, mert a kevésbé korszerű gépek károsíthatják a csontokat és a csonthártyát!

A kozmetikában csak enyhe lézerrel szabad dolgozni. Ezt a készüléket különböző bőrhibák – akné (pattanásos bőrbetegség), rozácea („borvirágos” arc), stria (a bőrszövet csíkszerű nyúlása), cellulit, keloid (jóindulatú szövetburjánzás), herpesz – gyógyulásának gyorsítására, valamint a kötőszöveti rétegben található és a rugalmasságért felelős kollagén-, illetve elasztikus rostok regenerálására lehet használni. A lézer fénye kimondottan veszélyes a szemre, ezért a vendégnek és a kozmetikusnak a védőszemüveg használatát komolyan kell vennie. A lézernél a készülékhez mellékelt tájékoztatóban található dózisokat nagyon pontosan be kell tartani, mert a kívánatosnál nagyobb sugáradag sejtburjánzást, heget is okozhat. Ne feledjük, hogy szemölcsöket, bőrkinövéseket nem szabad lézerrel kezelni!

A termékfejlesztők fantáziája nyomán egyre újabb és újabb „okosnak” hirdetett gépek jelentek meg a piacon. Ilyenek például a vákuumos, fogyasztást ígérő készülékek; a hideg-meleg terápiás berendezések, amelyek a hatóanyagok gyorsabb bejuttatásával kecsegtetnek; az izmokat tornáztató és fogyasztással hitegető gépek, amelyek hatása az izomrostoknak arra a tulajdonságára épít, hogy bizonyos ingerek hatására rövidebbé és vastagabbá válnak.

Nem kevés kozmetikai cég (például a Dr. Hauschka, a Panarom vagy a Primavera) és kozmetikus azonban eleve elzárkózik a különféle készülékektől, mert szerintük saját kozmetikumaik, kezelési javaslataik és életmódtanácsaik révén is jó eredményeket tudnak felmutatni.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás