fbpx

| Tudatos Vásárló

Láthatatlan növényvédő szerek

A Greenpeace német szervezete szerint a növényvédőszer-maradékok élelmiszerekben való jelenléte erősen alábecsült, mert a hatóanyagok több mint fele nem mutatható ki a jelenleg használható módszerekkel.

A Greenpeace tanulmánya szerint a világon használt mintegy 1350 növényvédő szer közül csak mintegy 600-félének megoldott a maradékvizsgálata. A felhasznált vegyszerek gyakran a terményen maradnak, majd az emberi szervezetbe jutva káros hatásúak lehetnek.

A környezetvédő szervezet ezért azon hatóanyagok felhasználásának és engedélyezésének leállítását követeli, melyek az ellenőrző vizsgálatok során láthatatlanok maradnak, és így észrevétlenül károsíthatják a fogyasztók szervezetét.

Az előző években a német hatóságok úgy engedélyezték 38 hatóanyag felhasználását, hogy azok közül 12 jelenlétét nem lehet jelenleg kimutatni. (Nem mellékes tény, hogy a legjobb növényvédőszer-maradék vizsgáló laboratóriumok Németországban vannak.) Ilyen vizsgálhatatlan anyag például az őszi búza gyomirtására használt szulfoszulfuron, vagy az almában, őszibarackban és szőlőben is engedélyezett amitrol, amely a szervezetbe kerülve hormonális hatású lehet.. Az említett két gyomirtó hazánkban is felhasználható.

A Greenpeace arra kérte az élelmiszergyártókat, hogy bizonyosodjanak meg róla, alapanyagaik nem tartalmaznak ilyen anyagokat. A fogyasztóknak pedig azt ajánlja, hogy a mesterséges permetszereket nem használó ökológiai gazdálkodással előállított termékek fogyasztását részesítsék előnyben.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. februári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] JoePhoto

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás