fbpx

| Szerencsés Róbert

Közösséget építenek vagy gazdálkodnak?

Sörfőzde félpénzből bankhitel nélkül, örömtől sugárzó arcok, közösségérzet, munkaszeretet, friss zöldségek. A TVE önkéntesének beszámolója egy angliai gazdalátogatással egybekötött tanulmányútról. 

Egy korabeli szóbeszéd szerint Sir Christopher Wren, a londoni Szent Pál katedrális építésze egy alkalommal a kőfaragók között járva arról faggatta őket, hogy mit csinálnak. „Követ faragok” – jött az első, gondterhelt, kissé ingerült válasz. „Keményen dolgozom, hogy eltartsam a családomat” – felelte a második munkás. A harmadik kőfaragó viszont boldogságtól kicsattanó arccal ezt válaszolta: „Katedrálist építek!”

Manapság egyre több szó esik a helyi élelmiszer fogyasztásának jelentőségéről, annak minőségéről, a családi gazdaságok támogatásáról, vagy a helyi közösségek fontosságáról. Ezen szempontokra egy lehetséges válasz a közösség által támogatott mezőgazdaság (Community Supported Agriculture – CSA). 2012. tavaszán a Tudatos Vásárlók Egyesülete Grundtvig-programjának keretében néhány napot a délkelet-angliai Stroud városában tölthettünk, a helyi és környékbeli CSA rendszerben működő gazdaságok megismerésével.

Virágzó almafák és fóliasátor 

Házigazdánk, a Soil Association-t képviselő Jade Bashford jóvoltából nem pusztán néhány CSA gazdaságot tekinthettünk meg az ottani kertészek vezetésével, hanem részt vehettünk két kerekasztal beszélgetésen is.  Az első közös alkalommal Jade eszmecserére hívott meg környékbeli CSA gazdákat, közösségi tagokat, akikkel együtt ellátogattunk Ann és Norman Stainer almáskertjéhez (Dragon Orchard).

Piaci hangulat Stroudban

A tartalmas nap után Bristol felé vettük az irányt, ahol a város környékén termelő gazdákat és a The Community Farm nevű gazdaságot látogattuk meg. Itt lehetőségünk volt a cseh és a szlovák szervezeteket képviselő útitársainkkal együttesen bemutatni a saját országaink CSA helyzetét, másrészt láthattuk, hogy mennyire hasonló problémák merülnek fel Nagy-Britanniában, mint a mi országainkban – Hogyan talál a gazda vásárlókat? Elfogadják-e a vásárlók a tényt, hogy „kénytelenek” csak idényzöldségeket fogyasztani? Hogyan kommunikáljon a gazda a vásárlókkal?

Nagy a nyüzsgés

A túra számomra egyértelmű csúcspontja Stroud sörfőzdéjében tett esti látogatásunk volt, természetesen nem az ital miatt. A mi fogalmainkkal leginkább kézműves főzdének hívhatjuk Greg Pilley vállalkozását, amely a város és a környék sörözőibe szállít. Megtudtuk, hogy induláskor csak a szükséges tőke fele állt a tulajdonos rendelkezésére, így a barátaihoz fordult segítségért, akik túlnyomó többségben a stroudi zöldségközösségnek is tagjai.

Közösen, körülbelül harmincan kidolgoztak egy olyan rendszert, amelyben együtt kiegészítették az indulásához szükséges összeget, ezáltal mindnyájan részeseivé váltak az üzletnek – annak sikerével és kockázataival együtt. Gregnek viszont nem kellett különböző bankokban vállalkozói hitelért kilincselni. Barátai – és immár üzlettársai – a mai napig lelkesen fogyasztják és népszerűsítik a sört, erősítik a közösség kötelékeit.

Ez lett az almából

Visszatérve a közösség által támogatott mezőgazdasághoz, a sörfőzdében töltött este roppant érdekes beszélgetést folytathattunk a stroud-i CSA néhány tagjával arról, hogyan is néz ki a mindennapokban egy olyan közösség, amely nem pusztán zöldséget vásároló emberek társasága.

Elhangzott, hogy a tagok számára komoly jelentőséggel bír az, hogy látják mi minden szükséges ahhoz, hogy a zöldség az asztalukra kerüljön. Sőt, akár részt is vehetnek a folyamatban, ha egy-egy délután kilátogatnak a farmra. A közösen meghozott döntések, illetve az egymás iránti bizalom sarokkövei a gazdával való baráti együttműködésnek és a jól működő vásárlóközösségnek.

Látogatásunk utolsó napján pedig saját szemünkkel is láthattuk, hogy a közösség tagjai mennyire ragaszkodnak a „gazdaságukhoz”. Míg a gyerekek rohangáltak, a tagok besegítettek a gazdának, és frissen kevert biodinamikus permetlével szórták be a földeket.

A beszélgetés konklúzióját kölcsönözve idézem az egyik ott elhangzott gondolatot, amely szerint a stroudi CSA tagjainak a közösség által támogatott mezőgazdaság inkább mezőgazdaság által támogatott közösség.

Több mint 110 család kap dobozt

A termesztés során felmerülő problémák közösen könnyebben megoldhatónak tűnnek, és a közösség erejét maga mögött érezve a gazda számára sem pusztán kemény munka, amit végez, hogy eltarthassa a családját. Az idővel szorossá váló baráti kötelékeknek, az erős közösségnek köszönhetően nem véletlenül láthattuk viszont azokat a boldogságtól sugárzó arcokat, amelyet annak idején Sir Christopher Wren. A „Katedrálist építek!” jelmondat a mi esetünkben felcserélhető erre: „Közösséget építek!”

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás