fbpx

| Tudatos Vásárló

Kötelező tápérték-jelölés az élelmiszereken

Legkésőbb 2016 decemberéig minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren a gyártó köteles feltüntetni a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Nézzük, mit és hogyan határoznak meg az új szabályok!

Az új szabályozás kötelezővé teszi a a tápértékjelölést, és utasítja az élelmiszergyártókat, hogy szolgáltassanak információt az energiatartalomról, valamint 6 tápanyagról:

  • a zsírról,
  • a telített zsírsavakról,
  • a szénhidrátokról,
  • a cukorról,
  • a fehérjéről
  • és a sóról

– ebben a sorrendben, mennyiségüket a termék 100 grammjában vagy 100 milliliterében kifejezve. Ezeket az információkat egy helyen, egy tápértéktáblázatban kell majd feltüntetni.

Kiegészítésként az információk megadhatók egy adagra vonatkozóan is. A rendelet nem szabályozza, hogy a csomagolás melyik pontján – a fő látómezőben vagy a csomagolás hátulján eldugva – jelenjen meg a tápértéktáblázat, illetve továbbra is önkéntes módon kell csak feltüntetni további tápanyagok (pl.: egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok) arányát az egyes termékekben.

Ha a tápértéktáblázatban kötelezően szereplő valamely információ ismétlődik a csomagolás elején – például az energiatartalom önmagában vagy kombináltan – az adott információt 100 grammra/milliliterre vonatkoztatva, abszolút értékben kell feltüntetni, és csak kiegészítésként adható meg az egy adagra vonatkozó mennyiség.  Az új szabályozás fenntartja azt a követelményt, hogy az energiatartalmat 100g (ml) mennyiségben, kilojouleban (kJ) és kilokalóriában (kcal) egyaránt fel kell tüntetni (1 kcal = 4,2 kJ). Amikor ezt az információt egységre vagy adagra vonatkoztatva adják meg (pl. mennyisége kekszenként), akkor jelölni kell az adag/egység nagyságát, illetve azt is, hogy a csomag hány adagot vagy egységet tartalmaz. 

 

Ne csak nagyítóval 

Az információk minimális betűméretét is előírja az új szabályozás. Az élelmiszercsomagolások címkéinek nagy részénél legalább 1,2 mm-es betűméret alkalmazása szükséges minden kötelezően feltüntetendő információnál. Kisebb méretű csomagolásoknál (legnagyobb felületük 80 cm2 alatti), kisebb a megkövetelt minimális betűméret (0,9 mm).

Fontos új kitétel, hogy az önkéntes információkat (pl. szlogenek, állítások) nem szabad olyan módon bemutatni, hogy az hatással legyen a kötelező információk bemutatására. 

 

Allergének jelölése

Számos élelmi anyagról állapították meg már, hogy élelmiszerekre adott allergiás reakciók többségért felelős. Amennyiben ezek jelen vannak az élelmiszerben, akkor azt egyértelműen és kiemelten jelezni kell az összetevők listáján.

 

Nyelvi követelmények 

Az élelmiszerekre vonatkozó kötelező információkat olyan nyelven kell feltüntetni, amely könnyen érthető a fogyasztók számára. Emellett a tagállamok, melyekben az élelmiszer forgalmazásra kerül, előírhatják, hogy az információ az EU egy vagy több hivatalos nyelvén legyen közölve.

 

Távértékesítési követelmények 

Az új szabályozás számol az internet vagy katalógusokból történő vásárlás lehetőségével is. Előírja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkatmég a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni.  Vagyis az információk meg kell hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz (pl. weboldal vagy katalógus) által szolgáltatott anyagon. 

 

Kivételek 

Az új szabályozás mentesít bizonyos élelmiszerkategóriákat a kötelező tápanyagcímkézés követelménye alól. A kivételek közé tartoznak a feldolgozatlan élelmiszerek és élelmi termékek, melyek tápértékére vonatkozó információk nem tekinthetők meghatározó tényezőnek a fogyasztók vásárlási döntéseiben. Kivételt képeznek azonban az olyan termékek is,  amelyek a csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket. Kivételt képeznek majd továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

 

Kilátások 

Az új címkézési törvény célja, hogy a fogyasztókat képessé tegye az étrendjükkel kapcsolatos megalapozottabb döntésekre. Azonban igazi kihívás marad a fogyasztók egészséges táplálkozással kapcsolatos érdeklődésének és motivációjának felébresztése és támogatása. Az élelmiszeripari termékek által nyújtott megbízható információk remélhetőleg segíteni fogják a tápanyag-összetételre vonatkozó információkra való nagyobb mértékű odafigyelést és azok használatát. 

 

Forrás: EUFIC

Fotó (cc): theretrogigolo

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
 
 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás