fbpx

| Török Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Komótos étkezés – beszélgetés Dr. Erdős Zoltánnal a magyarországi Slow Food mozgalomról

Május 30-i kávéházi beszélgetésünk központi témája az idő és fogyasztás kapcsolata, a testileg-lelkileg egészséges időbeosztás. Egyik meghívott vendégünk Dr. Erdős Zoltán élelmiszerbiztonsági mérnök, a Slow Food mozgalom magyarországi koordinátora.

Az Olaszországból indult Slow Food mozgalom a komótos étkezést, az elfeledett ízeket, az étkezés hagyományait szeretné újra divatossá tenni, megmenteni a rohanó modern világban. Erdős Zoltánnal, az egyik magyarországi slow food csoport vezetőjével beszélgettünk a tudatos étkezés fontosságáról és magáról a mozgalomról.

 

Hogyan került először kapcsolatba a slow food mozgalommal?

Egy előadást hallottam arról, hogy 20 évvel ezelőtt Olaszországban indult egy mozgalom a kiveszőben lévő ízek megmentésére. Kicsit hasonlít ez a biodiverzitás megőrzéséért indított harcra. Felismerték, hogy ha kihal egy íz, egy termék, azt gyárilag nem lehet pótolni, ezért itt az idő a cselekvésre, most vagy soha! A cél újra felfedezni az ízlelést, az ízeket, komótosan étkezni, hiszen az evés egy ősi rituálé. Az olaszok felismerték azt, hogy ki vannak téve a globális gazdaságban az elsodródásnak, egyedül kicsik a túléléshez. Ezért összefogást hirdettek és mára sikerült 100 országot maguk mellé bevonni. Egységes elvek, egységes érvek mentén szerveződik a mozgalom, ugyanazt a gondolatot próbálja minden lehetséges fórumon terjeszteni.

 

Hol tart most a mozgalom Magyarországon?

Magyarországon jelenleg 6 csoport működik és 2-3 van épp alakulóban. Helyi csoportot 5 fő alakíthat. A mi budapesti csoportunk neve „Régi Jó Ízek Barátai”, rajtunk kívül elég aktív például a baranyai, a kunpusztai és a szatmári csoport is. Reményeink szerint hamarosan megjelenhet majd a magyar nyelvű slow food újság is. A nemzetközi Slow Food mozgalomnak közel 100 000 tagja van, és több százezer az édeklődők száma, akik ugyan nem regisztrált tagok, de érdeklődnek a slow food iránt. Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban nagyon sok csoport létezik.

Hadd említsem meg egyik magyar sikerünket. Tavaly ősszel bemutatót tartottam a Slow Food olaszországi irodájában a penyigei szatmári szilvalekvárról. Vetítettem képeket a termesztésről, a skanzenről, a környékről. A lekvárnak és a bemutatónak olyan sikere volt, hogy a lekvárt felvették a Prezídium programba, amelynek célja a kihalóban lévő ízek megmentése. A programot fenntartó alap ezután támogatást ad a termék további termeléséhez, megismertetéséhez, kiadványokhoz. Világszerte 30 ország 65 terméke található meg a listán, Magyarországról a lekvár mellett a mangalicakolbász kapott eddig védettséget.

 

Ön számára ez hobbi vagy munka, vagy a kettő ötvözete?

Egyelőre hobbi, hiszen nincsenek pályázati lehetőségek. Ugyanakkor több élelmiszergyártót bátorítottam arra, hogy régi termékeket vegyen elő, élesszen újra. Ilyen volt például egy kelet-magyarországi húsipari gyár töltött káposzta készétele, vagy a szárított kolbászfélék. A gyártók fogékonyak erre, belátják, hogy hosszú távon érdemes ebben gondolkodni, mert nő a kereslet ezekre a minőségi, hagyományos termékekre.

Én szakmámból kifolyólag – az élelmiszeriparban dolgozom mérnökként – tisztában vagyok a tömeggyártás velejáróival, az adalékokkal, a technológiákkal. Sok az ember a Földön, szükség van a tömegtermelésre, ami együtt jár ezek használatával. A világgazdaság kényszerítette rá az élelmiszeripart, hogy egyre olcsóbban termeljen, de a termelés csak úgy lehet olcsó, ha minél több nemes alapanyagot hagyunk ki az élelmiszerből. A túlfüstölt hús sem éppen egészséges, de az évszázadok során ehhez alkalmazkodott már a szervezetünk, megszoktuk. Ezzel szemben viszont a vegyszerezés, az adalékok nagymértékű használata ma még egyáltalán nem lehet látni, hova vezet. Egyes becslések szerint a Föld lakosságának akár 70%-a is allergiássá válhat. A többi 30% szerencsés kivétel, egyszerűen „alkalmatlan” az allergiára, de a többség nem ilyen szerencsés.

 

A “Slow food” nevéből adódóan is nyílt hadüzenet a “fast food”-nak, a gyors étkezésnek. Ennek ellenére úgy tűnik, a mozgalom nem harcol, hanem alternatívát kínál.

Valóban alternatívát kínálunk és nem kizárólagosságot hirdetünk, hanem egyfajta tudatosságot. A széles tömegeket szeretnénk józanabb irányba terelni. Nem azt mondjuk, hogy kizárólag házilag készített bioételt fogyasszunk és tagadjunk meg minden E-számot, hanem azt, hogy ésszel vásároljunk. Próbáljuk ki mi a jó testünknek és mi nem. Nem lehet kikerülni az adalékokkal teli joghurtot, de oda lehet figyelni arra, hogy hetente mondjuk kimenjünk a piacra friss élelmiszerért, vagy hétvégén együtt főzőcskézzünk.

Vallom, hogy a fogyasztót saját tudatával kell megvédeni, nem törvényekkel, razziákkal. Ha a fogyasztó elegendő információval rendelkezne, okosan és ésszerűen tudna vásárolni. Ez az iskola, a bölcsöde, a családok feladata lenne, füzeteket kellene erről kiadni, de sajnos jelenleg ez a kérdés háttérbe szorul. A fogyasztóvédelem nem ezzel foglalkozik, az egészségügynek nincs rá pénze, kapacitása.

 

Egyik cikkében azt írja, “A gyorsétkezésre persze szükség van, az időszűke a gazdasági küzdelemmel, a kényszerű sok munkával is nő.” Csak a játék kedvéért a végén hadd kérdezzem meg, Ön mikor járt utoljára gyorsétteremben?

Nem csak a meggyőződés miatt, de egyszerűen nem szeretem a hamburgert és társait. Így egyáltalán nem járok gyorsétterembe.

 

Folytatás, azaz további kérdések és válaszok a Tudatos Vásárló nyolcadik számának lapbemutató beszélgetésén.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás