fbpx

| Tudatos Vásárló. Lugosi Bea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kölcsönözz sátrat, könyvet, autót!

Számos olyan használati eszközt vagy szolgáltatást veszünk igénybe, amire valójában csak hébe-hóba van szükségünk. Költséghatékonyabb, ha ezeket a tárgyakat inkább átmenetileg kölcsönözzük vagy kölcsön adjuk, legyen szó akár kemping céljára kiadott kerttől, autómegosztásról vagy gyerekbringáról. 

Sátor, fúrógép, biciklis utánfutó, babahordozó kendő… ha tudjuk, hogy évente csak egyszer-kétszer vagy néhány hónap erejéig használjuk, miért ne kölcsönöznénk inkább? Logikus választás lenne, hiszen így nem kell pénzt kiadnunk olyasvalamiért, aminek az ára – kihasználatlanságából adódóan – nem igazán térül meg.

Nézzük az érem másik oldalát is! Ha már beszereztünk valamit, amit csak elvétve veszünk elő, miért ne adnánk kölcsön? Cserébe legközelebb mi is kérhetünk hasonló szívességet, vagy esetenként – amennyiben minimális bérleti díjra tartunk igényt – némi plusz pénzre is szert tehetünk.

A kölcsönzés további nagy előnye, hogy ha nem vásárolunk rendre új holmit, akkor kevesebb új tárgy előállítására lesz szükség, azaz csökken a gyártással, szállítással, raktározással, eladással járó környezetterhelés.

Kölcsön adni, kölcsön kapni lehet a klasszikus bérleti rendszereken keresztül; de terjednek a közösségi megosztáson alapuló platformok is. Íme, néhány előremutató példa.

Kölcsönkenyér

A Kölcsönkenyér közösségi rendszerét két fiatal édesanya álmodta meg és indította útjára. Az internetes oldal hétköznapi használati tárgyak (pl, utánfutó, nyomtató, társasjáték, stb.) kölcsönzését segíti a Pannontáj- Sokoró Naturpark területén, illetve Győr vonzáskörzetében élők körében. Az oldal regisztrált felhasználóinak minimum három olyan tárgyat kell feltölteniük az oldalra, amit szívesen megosztanának másokkal. A honlapon az is megjelenik, hogy az adott eszköz mely településen vagy városrészen érhető el, ami segít csökkenteni a bérlő utazással járó környezetterhelését.

 

Vedd Bérbe

Az előzőhöz hasonló, de valamivel nagyobb léptékű a Vedd Bérbe közvetítő platform, amely többféle használati eszköz kölcsönzését teszi lehetővé. Az alapötlet ebben az esetben is az, hogy az otthonainkban porosodó, ritkán használt tárgyakat bérbe tudjuk adni (s ezzel akár egy kis kiegészítő konyhapénzhez jussunk) illetve kölcsönözhessünk ilyesmit egy-egy alkalomra. A bérlők az oldal funkcióinak köszönhetően össze tudják hasonlítani az árakat, biztonságosan fizethetnek egy online rendszeren keresztül, illetve választhatnak a személyes átvétel vagy a futárral történő kiszállítás között. A bérlésre felajánlott eszközök feltöltése, hirdetése ingyenes; de a közvetítésért minden sikeres bérbeadás után jutalékot számít fel a rendszer.

Bérléscentrum

Ezen a közvetítő oldalon szinte bármit meg lehet hirdetni, a gépjárműtől a játékig számos kategória megtalálható rajta. Az oldalon cégek és magánszemélyek is kiajánlhatják bérbe adni kívánt használati eszközeiket, tárgyaikat. A bérlők közvetlenül a bérbeadókkal veszik fel a kapcsolatot a megadott elérhetőségek valamelyikén, és a fizetési feltételekről is egymással állapodnak meg. Az oldalon telekocsi kategória is működik, így utazásmegosztás bonyolításában is segít! A regisztráció és a hirdetés egyaránt ingyenesek.

Mi utcánk

A 2014-ben létrehozott Mi utcánk egy sokoldalú hazai közösségi kezdeményezés. A közösségépítésen túl egyik fontos célja, hogy összekösse azokat az egy környéken élő embereket, akik szívesen kölcsönadnák másoknak egy-egy használati tárgyukat, és azokat, akik vásárlás helyett inkább kölcsönöznék ezeket az eszközöket. A regisztrációt követően az online felületen azonnal láthatóvá válnak azok, akik a rendszerhez csatlakozva kínálnak fel valamit; illetve az is, amit az érdeklődők keresnek egyszeri használatra. Tárgyakon túl pl. egy-egy adott utazásra szóló autómegosztást is lehet felajánlani, illetve keresni.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Libmee

A Libmee online könyvkölcsönző oldal segítségével – regisztrációt követően – megoszthatjuk az otthoni polcon sorakozó könyveket másokkal, illetve újabb olvasmányokhoz juthatunk ingyen vagy jelképes összegért. Az értékes darabokért letéti díjat is lehet kérni. Ez a webes rendszer is megmutatja, a hozzánk legközelebb eső átvételi lehetőséget; sőt, automatikusan azt is láthatjuk, hogy hány kilométerre van tőlünk a kiválasztott darab. Az oldal lehetővé teszi a kölcsönző és kölcsönadó felek értékelését is, ezek a visszajelzések pedig az online közösség erősítését szolgálják.

Camping in my garden

Ez a plattform a világ első online „kert kemping” közössége. Tagjai több kontinensen osztják meg annak lehetőségét, hogy telkük vagy házuk kertjében verjék fel sátraikat a tömegeket – és épp ezért a klasszikus kempingeket – nem kedvelő utazók. A felkínált helyek közt a minimáltól az extra igényes kempinghelyig minden változat megtalálható. A hirdetés ingyenes, de a honlap fenntartásához kisebb adományokat szívesen fogadnak.

GreenGo

A GreenGo autómegosztó szolgáltatásnak köszönhetően 2016 vége óta Budapesten is lehet elektromos gépjárműveket kölcsönözni. A kocsikat egy online regisztráció és egy egyszeri, személyes szerződéskötést követően kezdhetjük el használni, de iOS vagy Android rendszerű telefon szükséges hozzá. A rendszerben megtalálható szabad gépkocsik hozzáférhetősége és aktuális helyzete egy mobilapplikáció segítségével ellenőrizhető, illetve a foglalás is okostelefonon adható le. Indulás előtt online értékelhetjük azt is, hogy az autót milyen külső és belső állapotban vettük át az előző felhasználó után. Ha végeztünk, az autót a behatárolt szolgáltatási területen bárhol leparkolhatjuk, nem kell gyűjtőállomásra vinni. A regisztrált felhasználók éjjel-nappal igénybe vehetik a szolgáltatást, a számlázás percalapú, a díjat egyből a bankszámlára terhelik.

Bubi

Szerencsére már hazánkban is egyre több helyen működik Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer. A közbringáknak is nevezett kerékpárokat forgalmas városi csomópontokra telepített gyűjtőállomásokról lehet kikölcsönözni. A legnagyobb flottával jelenleg a budapesti Bubi rendelkezik: közel 1500 bicikli található, több mint 120 helyszínen. A Bubit jeggyel (24 órás, 72 órás, heti) vagy bérlettel (negyedéves, féléves, éves) lehet igénybe venni a nap 24 órájában. A jegy és bérletvásárlás telefonos applikációval, az interneten, termináloknál vagy ügyfélközpontokban lehetséges. Jegyvásárláskor a rendszer kauciót zárol a felhasználó bankszámláján, amit a jegy érvényességi idejének lejártakor felszabadítanak. A Bubi használata 30 percig díjmentes, utána fokozatosan emelkedő összegű díjat kell fizetni. Ez a rendszer kihasználtságát segíti, célja, hogy mindig legyenek a tárolókban szabad bringák. A kikölcsönzött kerékpár bármely gyűjtőponton leadható.

További hazai közbringa rendszerek:

·         Budapest – Donkey Republic

·         Győr  – GyőrBike

·         Esztergom  – EBI

·         Nagykanizsa  – KanizsaBike

·         Héviz  – HeBi

·         Szeged – CityBike Szeged

·         Miskolc – MiskolcBike

·         Kaposvár – CityEBike Kaposvár (elektromos kerékpárok és elektromos rollerek)

·         Debrecen – UniBike – egyetemi közbringa rendszer

·         Ős-Dráva területe (Harkány, Kémes, Vajszó, Vejti, Sellye)

Oszkár telekocsi

A 2007 végén indult Oszkár útitárskereső mára az egyik legismertebb hazai telekocsis rendszer. A főoldal egyszerű keresőjében beírhatjuk mikor és hova szeretnénk eljutni. A megjelenő lehetőségek tájékoztatnak az utazási lehetőségekről (ár, ki és beszállás helye, indulás és érkezés időpontja, a szabad helyek száma, kutyát vihetünk-e, stb.) majd – a regisztrált felhasználó – felveheti a kapcsolatot közvetlenül az utazás meghirdetőjével. Az útitársak értékelést írhatnak egymásról.

BlaBlaCar telekocsi

Az Oszkárhoz hasonlóan a BlaBlaCar is utazásmegosztáson alapuló telekocsis rendszer, melyen a foglalás mostanra már online történik.

BeeRides autómegosztó

A BeeRides egy automatizált reptéri peer to peer autómegosztó szolgáltatás, amely 2015 óta működik Magyarországon, 2017 nyarától pedig a Dortmundi repülőtéren is elérhető. A rendszerhez csatlakozó autótulajdonosok ingyen parkolhatnak a reptéren, és utazásuk idejére némi bérleti díj ellenében kiadhatják autójukat más utazóknak.

Gyerek- és áruszállító teherbiciklik

Budapest első teherbiciklis központja, a Cargonomia többek közt az alacsony kibocsátású városi közlekedési és teherszállító eszközök népszerűsítéséért is dolgozik. Ennek érdekében lehetővé teszik az érdeklődők számára, hogy kipróbálhassák a gyerek-, illetve teherszállításra alkalmas kerékpárok különféle modelljeit. Honlapjukon megtalálható a bérelhető bringák leírása, a bérleti árak illetve a bérbeadó tulajdonosok elérhetősége, akikkel közvetlenül lehet egyeztetni a kölcsönzés részleteit.

Viszikli, a bicikli

Családi és teherhordó bicikliket a Visziklinél is kipróbálhatunk. Holland mintán alapuló, két és háromkerekű verziók is bérelhetőek.

Kerékpár a gyereknek

A szolgáltatás kisgyerekes családok számára kínál megoldást. A folyton és gyorsan növő gyerekeknek mindig újabb kerékpárra van szükségük. Ezen az oldalon 2-11 év közti korosztály számára kínálnak bérelhető bringákat. Az online felületen lehet a bérlési igényt jelezni, a kétkerekűt pedig visszaigazolás után egy budapesti telephelyen lehet átvenni, de igény szerint ki is szállítják. A minimum bérleti idő egy hónap, ami plusz hónapokkal hosszabbítható. A kerékpár átvételekor kauciót kell letenni, amit a kölcsönzés lejártával visszakap a bérlő. 

 

Köszönjük a közreműködést Lugosi Beának! 

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás