fbpx

| Tudatos Vásárló

Kiváló minősítést kaphatnának a használt termékek

A Fogyasztók Nemzetközi Szervezetének sürgetésére megkezdődött a használt, hibás és forgalomból kivont termékekre vonatkozó szabványok kidolgozása.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (The International Organization for Standardization – ISO) használt termékekre vonatkozó nemzetközi szabványokat fog kialakítani, – a Consumers International (CI, azaz a Fogyasztók Nemzetközi Szervezete) és fejlődő országok fogyasztói csoportjai együttes kampányának köszönhetően.

Naponta emberek milliói vásárolnak használt termékeket. Előfordul, hogy csak a használt árukhoz lehet elérhető áron hozzájutni, ennek jól ismert példája a szub-szaharai Afrikában folyó használtruha-kereskedelem. A használt áruk nemzetközi kereskedelme jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben, főleg a fejlődő és az átalakulásokon keresztülmenő országokban.

A ‘használt termékek’ terminus nemcsak a már valóban használt termékekre vonatkozik, hanem a hibás, és/vagy az exportáló ország nemzeti szabványainak nem megfelelő, és ezért bevont termékek exportját is jelenti, amikkel általában a fejlett államok ‘dömpingelik’ a fejlődő országokat.

Trinidad és Tobago Szabványügyi Bizottságával és egyéb szervezetekkel együttműködve a CI azért lobbizott az ISO-nál, hogy az hatékony nemzetközi szabványokat dolgozzon ki a használt, hibás és forgalomból kivont termékekre. A Fogyasztók Nemzetközi Szervezete kutatásai során azzal szembesült, hogy az ILI Szabvány Adattárban, az ipari szabványok adatbázisában szereplő 250.000 nemzetközi és nemzeti szabvány közül egy sem vonatkozik specifikusan a használt árukra.

2004. februárjában az ISO bejelentette, hogy elkezdi a használt árukra vonatkozó szabványok kialakításának folyamatát, elsőbbséget adva a használt gumik, járművek, ruhák, elektromos és elektronikus cikkek kereskedelmének. Az ISO állítása szerint: “Fontos, hogy a lehető legkorábban elkezdjünk dolgozni ezen a területen, mivel az eredmény mind a szállítóknak, mind pedig a fogyasztóknak jelentősen hasznára fog válni.”

Sadie Homer, a CI szabványokért felelős képviselője elmondta: “A használt jelzőnek nem szabadna rosszabb, kopottabb minőséget jelenteni. A használt árukat vásárlóknak még inkább szükségük van a védelemre, mint azoknak, akik új termékeket vesznek. A használt áruknak is meg kell felelniük a közös egészségügyi és biztonsági előírásoknak. A potenciális vásárlónak is hozzá kell férnie világos információkhoz a termékről, ami alapján el tudja dönteni, vajon az áru megfelel-e az igényeinek.”

Bár ez mindenképp előrelépés, nem jelenti azt, hogy a CI befejezte a munkát. A CI, tagjai tapasztalatainak és szaktudásának felhasználásával hozzá fog járulni a specifikus szabványok kialakítási folyamatához. A CI emellett felügyelni fogja az előírások bevezetését, biztosítandó, hogy a fogyasztóknak ez valóban hasznára váljon.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás