fbpx

| Lugosi Bea

Kicsik és nagyik – ki kit tanít?

Érkeznek a nyugdíjasok. Ki bottal, ki a másik karjába kapaszkodva, de még járókerettel is. Nem csoda, hisz igazán jó program készülődik a Váci Idősek Otthonában – a Magosfa Alapítvány „Kicsik és Nagyik” foglalkozásán – végre újra gyerekekkel tölthetik az időt.
 

A Magosfa Alapítvány 2011-ben indította útjára a kezdetben „Nature for care, care for nature” néven futó, majd az évek során „Kicsik és Nagyik” címre átkeresztelt programját.  Az alapötlet egy környezeti neveléssel foglalkozó holland civil szervezettől származik.  A holland vezérgondolat az volt, hogy az idős embereket – fiatalok részvételével zajló interaktív foglalkozásokon keresztül – közelebb vigyék a természethez: virágkompozíciókat készítettek, rovarokat vizsgáltak vagy éppen a parkban sétáltak, tornáztak velük.

Idehaza a Magosfa Alapítvány a külhoni mintát némileg módosított formában hívta életre: nyugdíjas korúak és általános iskolás diákok közös részvételére épített környezetvédelmi témájú foglalkozásokat szerveztek idősotthonokban. A kezdeményezés mind az oktatási intézmények, mind az otthonok oldaláról pozitív fogadtatásra talált, hiszen a környezeti szemléletformáláson túl olyan társadalmilag fontos problémát is igyekszik orvosolni, mint a generációk közti különbségek és elkülönülések. Felgyorsult, virtuális terekkel és virtuális kapcsolatokkal teli világunkban sajnálatosan kevés időt tölt közösen az idősebb és a fiatalabb generáció; az öregebb korosztály gyakorta kerül elszigetelt élethelyzetbe, a gyerekeknek pedig nem minden esetben nyílik lehetőségük tanulni tőlük, együtt lenni velük.

 

A „Kicsik és Nagyik” program lényege, hogy a két nemzedék – irányított foglalkozások keretében – közösen dolgoz fel, vitat meg egy-egy aktuális, mindkét korcsoportot érintő környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdést. A zöld civilek által szervezett 2-3 órás találkozókon nagyjából 20 felnőtt és 20 gyerek ül össze 4-6 fős vegyes csoportokban, hogy feladatokat beszéljenek át, és oldjanak meg együttes erővel, majd a programot közös kézműves foglalkozással zárják. A lényeg tehát a környezeti nevelésen túl az interakció, a generációk közti párbeszéd és a személyes kapcsolat létrejötte. Olyan találkozás, ahol az idősebb emberek mellőzöttség helyett újra fontosnak érezhetik magukat.

Ez történt a váci otthonban megrendezett – immáron sokadik – foglalkozáson is, amelyen a bentlakó és a klubba járó idősek, illetve a helyi Karolina Katolikus Általános Iskola ötödikes tanulói vettek részt. A téma ezúttal – az otthon igazgatójának kérésére, a 2015 decemberében zajlott párizsi ENSZ klímakonferencia apropójából adódóan – az éghajlatváltozás.

Az asztaltársaságoknál már a foglalkozás megkezdése előtt kialakul egy-egy beszélgetés, kicsik és nagyik hamar ismerkednek egymással. Majd érkezik az első feladat, amiben a fiatalok arról faggatják az időseket, milyen volt az időjárás régen. Talán furcsának hangzó kérdés, de a civil szervezet számára fontos, hogy a fenntarthatóság témáját a mindennapok szintjére hozza le, s azt az emberek szemszögéből nézve is gyakorlatias dolgokhoz kösse.

Manapság nincs akkora hófúvás, ami miatt napokra bezárna az iskola

Az öregekből lassan törnek fel a fiatalkori emlékek, de egyre többen egyre több mindenről mesélnek. Türelmesen hallgatják egymást, a gyerekek a feladatlapra jegyzetelnek; alakul a kép a 60-70 évvel ezelőtti évszakokról. Rá is csodálkoznak a kisdiákok, s mosolyognak nagyokat; mondjuk azon, hogy – nagy sajnálatukra – manapság nincs már akkora hófúvás, ami miatt napokra bezárna az iskola, mint annak idején. Rövidesen kiderül, hogy a nagyik nagyon gyakorlatias tapasztalatokat, és praktikus tudást osztanak meg a gyerekekkel.

A következő feladat inkább a gyerekek „terepe”, mókáznak is rajta.  A morzsaporszívótól a szagelszívóig egy regiment elektromos háztartási készülék neve sorakozik a papír egyik oldalán; a másikra azt kell feljegyezniük, hogy régen hogyan oldották meg – áram nélkül – azokat a házimunkákat, amelyekhez a mai családok a lapon szereplő eszközöket használják. Innen is érdekes beszélgetések indulnak el, hiszen van olyan berendezés, amit az idősek nem is ismernek: itt és most a gyerekek magyarázzák el funkciójukat.

Az éghajlatváltozás hatása a horgászatra

Az idő előrehaladtával egyre magabiztosabb és fesztelenebb párbeszéd hallatszik a csoportok felől, a bátortalanok is felbátorodnak, legyen az felnőtt vagy gyerek. A Magosfa munkatársai rutinosan terelgetik a foglakozás menetét, s egy-egy feladat végén, a válaszokat összegezve összekötik az elhangzottakat a környezetvédelem gyakorlati oldalával. Az idősotthon ápolói szelíden bíztatják a néniket és bácsikat: „Tessék csak hangosan mondani, a múltkor is olyan érdekeseket tetszett mesélni!”.

A résztvevők egyre lelkesebbek; egyikük, Józsi bácsi, két feladat közt még ki is megy a foglalkozásvezetőhöz, hogy néhány – általa fontosnak tartott – kérdésről külön is elbeszélgessen a környezeti nevelővel: nagy horgászember lévén szót ejt az éghajlatváltozás állatokra gyakorolt hatásáról is, ha már az asszonyok olyan sokat beszéltek a régi idők kertészeti munkáiról.

A Magosfa Alapítvány programjával ez idáig országszerte több településen is járt. Felvezetett témáinak tárházában az újrahasznosítástól a kertészkedésen és házi tartósításon keresztül a hagyomány és fenntarthatóság kapcsolatáig számos tematika szerepel. Foglakozásaikat úgy alakítják, hogy – az élményen túl – lehetőleg minden résztvevő újonnan megszerzett „zöld” tudást is hazavigyen magával.

A programban résztvevő idősotthonokat az alapján választják ki, hogy nekik vagy a helyi iskoláknak melyikhez van esetleges kapcsolódási pontjuk. A váci otthonnal már olajozott az együttműködés, hiszen az igazgató elsőre meglátta a civil szervezet felajánlásában rejlő lehetőséget. A váci intézményben eddig több mint 10 foglalkozást valósítottak meg, de az idősotthon – a mintán elindulva – már önerőből is sikerrel szervezett hasonló találkozókat egy helyi óvoda és a helyi mezőgazdasági szakközépiskola bevonásával. Utóbbi esetében busszal vitték ki az időseket az iskola tangazdaságába, ahol a diákok kalauzolták végig a nyugdíjasokat.  

Ne félj az öregedéstől!

Egy budapesti iskola pedig már két alkalommal látogatott vissza – szintén önszerveződően – a kerületi idősotthonba. A program tehát a jelek szerint tovább osztódik, amit a civil szervezet sikerként könyvel el. Sőt. Az idei év első felében, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel együttműködve, két – 30 órás, ingyenes – akkreditált képzés keretén belül adják át a programmal kapcsolatos ismereteiket pedagógusoknak, idősgondozóknak, művelődési házak vezetőinek, mentálhigiénés szakembereknek. A 2016 februárjára és áprilisára meghirdetett képzések iránt akkora az érdeklődés, hogy már most csak korlátozott számban illetve várólistára lehet jelentkezni.

A Magosfa Alapítvány „Kicsik és Nagyik” programját Norvég Civil Támogatási Alap pályázati forrásából még három alkalommal tudja megvalósítani, míg a váci foglalkozást az „Adjuk össze” kampány keretében befolyt adományokból szervezték meg. A szervezet pénzügyi lehetőségeket keres a további foglalkozások megvalósításához.

 

A program nem mellékesen mentálhigiénés szempontból is értékes, hiszen az idős emberek számára fontos, hogy memóriájuk aktív maradjon, emlékezzenek a régi dolgokra s újakat tanuljanak – ahogy azt a Váci Idősek Otthonának honlapján álló Müller Péter idézet is mondja: „Ne félj az öregedéstől. A fejlődés végtelen. És az emberben lévő szellem örökké fiatal, és teremt, alkot és él, és örökké élni is akar.”

Képek forássa: A Magosfa Alapítvány Facebook oldala

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás