fbpx

| Tudatos Vásárló, Lugosi Bea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Két gyerek, nulla kerék, avagy Bea Johnson után szabadon

Egy év ruhavásárlás nélkül, világ körüli út hulladékmentesen, két gyerek, nulla kerék- csak néhány azoknak a bloggereknek a vállalásaiból, akiket megihletett Bea Johnson zero waste ideológiája, vagy csak egyszerűen nem akarnak beszállni a fogyasztói társadalom mókuskerekébe. Mellesleg hús-vér emberek. 

A zero waste, avagy a nulla hulladék már idehaza is ismert fogalom. Követői igyekeznek minél inkább visszaszorítani hulladéktermelésüket vagy – amikor és amiben csak lehetséges – teljes egészében hulladékmentesen élni. Vannak, akik olyan magas szintre fejlesztették ezt a „tudást”, hogy világszerte vagy egy kisebb-nagyobb közösségben példaként tekintenek rájuk; s vannak olyanok is, akik egyelőre az út elején járnak, de elszántak és hosszú távú kihívásként néznek az elérendő cél felé.

Nem csak a hulladék csökkentéséről van szó, hisz környezetünk állapota és védelme szorosan összefügg – többek közt – a túlfogyasztás kérdéskörével is. Sokan úgy gondolják, hogy mai pazarló életvitelünk reformra szorul és vásárlói döntéseik, életvitelük alakításakor igyekeznek elmozdulni a visszafogottabb, tudatosabb, átgondoltabb fogyasztás irányába. Ők azok, akik szerint „a kevesebb több”; akik nem keverik össze a „szükséges” és „kell, mert divatosabb, újabb, akciós, más színű, ilyen még nincs….” kategóriákat; s akik vásárlás előtt felteszik magukban a kérdést – „Valóban szükségem van rá?”

Legyenek világutazók, családanyák, hétköznapi emberek vagy épp népszerű bloggerek, mindenképp jó példával járnak elöl.

Forrás: zerowastehome.com

Zero Waste Home – egy inspiráló példa Amerikából

A francia származású, de Amerikában élő blogger, Bea Johnson neve sokak számára már idehaza is ismerősen cseng. Ő az a családanya, aki 2008-ban – egy költözködés során – elhatározta, hogy tudatosan törekedni fog a hulladékmentes háztartás kialakítására. Vállalása sikerrel járt; sőt, azóta is folyamatosan frissülő blogjának köszönhetően elképzelése világszerte számtalan követőre talált. Zero Waste Home című könyvét több mint 10 nyelvre fordították le, és számos országban lett bestseller. Megannyi jól bevált ötletet tesz közkinccsé a világhálón.

 

Hulladékmentes háztartás egy magyar családanya szemével

A környezetkímélőbb életmód és háztartásvezetés sokakat érdekel, így volt ezzel Tóth Andrea három gyermekes édesanya is. Bár már korábban is igyekezett környezetbarát módon élni, mégis Bea Johnson példája inspirálta őt gyökeres változtatásra: a lehető legkevesebb hulladékot termelni a hétköznapok során. Tapasztalatait, gyakorlati példáit a “Háztartásom hulladékok nélkül” blogon osztja meg az érdeklődőkkel. A több mint 10 ezer tagot számláló Facebook csoportja is sokakat sarkall a környezetkímélő alternatívák megvalósítására.

Interjú Tóth Andreával: http://zerowaste.blog.hu/2017/08/14/interju_podcast_toth_andi

Ökoanyu – a nagy kihívás

Az Ökoanyu blog szerzőjét, Nagy Rékát szintén megihlette Bea Johnson magyarországi előadása. Ugyan a környezettudatos életmód elkötelezett híve volt már korábban is, ám Bea Johnson budapesti rendezvényét követően 2017 tavaszán ő is úgy döntött, hogy a tudatos hulladékcsökkentés útjára lép. Sikereiről, a feladat nehézségeiről, és hasznos ötletekről is folyamatosan beszámol saját blogján.

 

Bevásárlószatyortól az átfogó hulladékcsökkentésig

Lupui Iza, a 160 gramm blog írója nemcsak az inzulinrezisztenciával élőknek igyekszik jó példát mutatni és erőt adni, de a környezetvédelem sem áll távol tőle. 2016 őszén kezdett el írni a hulladékmentes bevásárlás jelentőségéről, s arról, hogy ő mit tesz a cél érdekében. Az általa elért apró mérföldkövek minden bizonnyal sokakat ösztönözhet változásra. Már nemcsak a csomagolóanyagok visszaszorítását célozza meg, hanem általában – más területeken is – törekszik a hulladék csökkentésére.

Kép: https://talpalatnyitortenetek.hu

Magyar világjárók a nulla hulladék jegyében

Egy fiatal házaspár, Kocsis Dóra és Németh Edvárd sokat járják a világot. Mivel szívükön viselik a természeti értékek megóvását, utazásaik során igyekeznek a lehető legkevesebb hulladékot “előállítani”. Az elmúlt években számos tapasztalattal gazdagodtak ezen a téren (is), a gyakorlatban megvalósított ötleteiket inspiráló írások és útibeszámolók formájában a “Talpalatnyi történetek” blogon teszik közzé.

Interjúk a két világutazó bloggerrel

 

A hulladékcsökkentés szakértője

Kump Edina 2006 óta foglalkozik környezetvédelemmel, tanulmányai és munkája is ehhez a témához kötötte. A hulladékmentes lét rejtelmeivel 2016 tavasza óta foglalkozik elhivatottabban, életmódjáról és bevált gyakorlatairól blogján olvashatnak követői. Számos egyszerűen kivitelezhető, könnyen vállalható „nulla hulladékos fogással” segíti azokat, akik szeretnének elindulni a hulladékcsökkentés útján.

Autó nélkül, gyerekkel

A mai világban már el se tudjuk képzelni a mindennapokat kocsi nélkül. Egy fiatal, kétgyerekes család szerint lehet életet az autón túl is – még ha a csapból is az ellenkező állítás folyik, igaz, hogy ez sok átgondolást, szervezést igényel. A divany.hu szerzője, Puskás Pálma saját tapasztalatait – a gépjármű-mentes lét pozitívumait és elkerülhetetlen nehézségeit – lényegre törő cikkben mutatja be, praktikus tanácsokkal és elgondolkodtató meglátásokkal szolgálva minden olvasónak.

 

Egy év ruhavásárlás nélkül

Mengyán Eszter fiatal újságírónő 2016 októberében határozta el, hogy 4 hónapig nem vásárol sem ruhát, sem kiegészítőt. A fogadalomból előbb fél, majd egy éves időintervallum lett, melynek eredményeképp 2017 októberében sikeresen teljesítette 365 napra szóló vállalását. Eszter „Holy Duck” című blogján számolt be rendszeresen tapasztalatairól és arról is, mi ösztönözte őt erre a kihívásra.

Interjú a Holy Duck bloggerével.

Minimál gardrób

Bitay Andi kisgyermekes anyuka és blogger 2016 végén csatlakozott a Project 333 elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez. A többi résztvevőhöz hasonlóan ő is vállalta, hogy egy 33 (vagy ennél kevesebb) darabból álló minimál ruhatárból öltözködik 3 hónapig. Andi, miután sikerrel zárta a 3 hónapot, blogján beszámolt a vállalással járó nehézségekről és persze a pozitívumokról is.

 

Egy kísérlet margójára

Trembácz Éva Zsuzsa írónőt is a nemzetközi zero waste példák és saját kíváncsisága ösztönözték arra, hogy kipróbálja, mi az, amit hulladékcsökkentés terén elérhet saját háztartásában. Cikkében arról a 7 lépésről mesél, amely az egy hónap alatt változást hozott szemléletmódjában és a mindennapok gyakorlatában.

 

Anya és lánya – a 365 napos ruhadiéta

Evelin és Barbara 2015-ben újévi fogadalomként döntöttek úgy, hogy egy kerek éven át nem vásárolnak új ruhadarabot, hanem a meglévők kombinálásával öltözködnek. Elkötelezett boltjárókból valóban tudatos – de továbbra is divatos – felhasználókká váltak, akik az első év leteltét követően is körültekintő, visszafogott ruhatár „újítók” maradtak

 

 

Kép: pixabay.com


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás