fbpx

| Tudatos Vásárló

Kerüljük a mérgekkel csávázott vetőmagot!

A csávázás során a vetőmagokat különböző vegyi anyagokkal – növényvédő szerekkel, műtrágyával – vonják be. Ezek akár egészségkárosító hatásúak is lehetnek. Válasszuk inkább a biológiai csávázást! 

Nagyon veszélyes mérgekről van szó. Gyakori köztük a rákkeltő, vagy magzatkárosító hatású. A ma használt csávázószerek többsége bőrön és légutakon keresztül is felszívódó (kesztyűben és légzőmaszkban kellene vetni), és legalább két hónapig megmarad a hajtáscsúcsban (sok zöldségfélét két hónapon belül elfogyasztunk). Egyes kutatások szerint a csávázószerek is felelősek a méhek tömeges pusztulásáért.

 

Válasszuk a biológiai csávázást

A csávázás pozitív hatásait azonban akkor sem kell elvetnünk, ha nem akarunk vegyszereket fogyasztani. Létezik biológiai csávázás is, sőt az UV-C fény is megoldást jelenthet.

Egyfelől a mag számára külső védelmet biztosíthatunk különböző természetes védő anyagokkal (növényi kivonatok, fahamu, humusz, stb.). Ilyen néhány biodinamikus preparátum, vagy a BIOKAL.

Másfelől a növény immunrendszerének erősítésével érhetünk el sokkal nagyobb védettséget, növekedést és vitalitást. Ezek olyan algás készítmények, amelyek a bennük található növényi hormonok segítségével erősítik a csíranövény fejlődését.

Mindkét esetben azonos az eljárás.

  1. A magokat 6-8 órára beáztatjuk a fentiek közül valamelyik 50% higítású készítménybe
  2. Itatóspapíron kíméletesen (nem napon és nem nagy hőmérsékleten) megszárítjuk annyira, hogy ne ragadjanak össze (kb. 6-12 óra).
  3. Amint lehet elvetjük. Mivel ez egyben előcsíráztatás is, ezért az áztatás után nem szabad teljesen kiszárítani a magokat (pl: 24 óra már túl sok)!

 

A csávázatlan magok használatánál a növénytársítás alkalmazása még nagyobb jelentőséggel bír! Ökológiai gazdálkodásban csak csávázásmentes vetőmagok használhatók fel.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: ecotoysblog 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás