| Tudatos Vásárló
Kerüljük a mérgekkel csávázott vetőmagot!
A csávázás során a vetőmagokat különböző vegyi anyagokkal – növényvédő szerekkel, műtrágyával – vonják be. Ezek akár egészségkárosító hatásúak is lehetnek. Válasszuk inkább a biológiai csávázást!
Nagyon veszélyes mérgekről van szó. Gyakori köztük a rákkeltő, vagy magzatkárosító hatású. A ma használt csávázószerek többsége bőrön és légutakon keresztül is felszívódó (kesztyűben és légzőmaszkban kellene vetni), és legalább két hónapig megmarad a hajtáscsúcsban (sok zöldségfélét két hónapon belül elfogyasztunk). Egyes kutatások szerint a csávázószerek is felelősek a méhek tömeges pusztulásáért.
Válasszuk a biológiai csávázást
A csávázás pozitív hatásait azonban akkor sem kell elvetnünk, ha nem akarunk vegyszereket fogyasztani. Létezik biológiai csávázás is, sőt az UV-C fény is megoldást jelenthet.
Egyfelől a mag számára külső védelmet biztosíthatunk különböző természetes védő anyagokkal (növényi kivonatok, fahamu, humusz, stb.). Ilyen néhány biodinamikus preparátum, vagy a BIOKAL.
Másfelől a növény immunrendszerének erősítésével érhetünk el sokkal nagyobb védettséget, növekedést és vitalitást. Ezek olyan algás készítmények, amelyek a bennük található növényi hormonok segítségével erősítik a csíranövény fejlődését.
Mindkét esetben azonos az eljárás.
- A magokat 6-8 órára beáztatjuk a fentiek közül valamelyik 50% higítású készítménybe
- Itatóspapíron kíméletesen (nem napon és nem nagy hőmérsékleten) megszárítjuk annyira, hogy ne ragadjanak össze (kb. 6-12 óra).
- Amint lehet elvetjük. Mivel ez egyben előcsíráztatás is, ezért az áztatás után nem szabad teljesen kiszárítani a magokat (pl: 24 óra már túl sok)!
A csávázatlan magok használatánál a növénytársítás alkalmazása még nagyobb jelentőséggel bír! Ökológiai gazdálkodásban csak csávázásmentes vetőmagok használhatók fel.
Forrás: Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv
Kép: ecotoysblog
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!