fbpx

| Tudatos Vásárló

Kerítés helyett telepíts élősövényt!

Hívatlan látogatók (kóbor kutyák, vadak, tolvajok) ellen kertjeinket gyakran kerítéssel vagyunk kénytelenek körülvenni. Ez költséges és munkaigényes megoldás, amolyan „szükséges rossz”, amely legtöbbször szépérzékünket és a táj hangulatát is zavarja. Forduljunk a hagyományos megoldás felé: telepítsünk honos cserjefajokból sövényt!

Régebben ahol sok volt a kő, ott kőkerítés épült, ahol fában bővelkedtek, ott karókból, ahol nagy volt a szegénység, ott szúrós növényekből, indákból fontak kerítést. Ez utóbbit, de a modern drótkerítést is kiválóan lehet kombinálni élő növényekből telepített „élősövénnyel”.

Miért jó ez nekem?

Az élősövénynek sok előnye van:

  • alacsony költséggel kialakítható,
  • véd a kíváncsi tekintetek és az illetéktelen betolakodók ellen, különösen, ha tüskés, tövises bokrokból áll,
  • a tájba tökéletesen illeszkedik
  • megfelelő cserjefajok telepítése esetén virágzatával, termésével vagy szépen színeződő, esetleg örökzöld leveleivel a kert dísze lehet.
  • búvó- vagy fészkelőhelyet, táplálékot ad a kert „ingyen napszámosainak” pl. az énekesmadaraknak, lepkéknek, méheknek, gyíkoknak 
  • segít a szélkárok mérséklésében,
  • kedvezően befolyásolja a kert mikroklímájáta (árnyékot ad, a szél nem szárítja a talajt).



átránya a kezdeti lassú fejlődés (legalább 4-5 év kell a felnövéséhez) és a nagyobb helyigény: érdemes a telekhatártól legalább 1,5-2 m-rel beljebb elültetni a csemetéket, hogy a szomszédokkal elkerüljük a viszályt.

 

Hogyan ültessem?

Tipp: Ékásós ültetéssel is jó eredési eredményt érhetünk el.

Kijelöljük a sövény helyét és egymástól 0,5-1 m távolságban rakjuk le a csemetéket. Olcsón beszerezhetők a telepíthető cserjék (galagonya, kökény, gyertyán, stb.) az erdészeti szaporítóanyagokat előállító termelőknél. Az első két évben nagyon fontos a gyomok távoltartása (kapálni kell) és a rendszeres öntözés. Ha a növények már megerősödtek, utána szinte „gondozásmentes” a sövényünk, ha szeretnénk, akkor nyírással sűríthetjük, alakíthatjuk.

Tipp: Ékásós ültetéssel is jó eredési eredményt érhetünk el.

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: bagira.eu

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás