fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Keressük együtt a méltányos almát! – Előadás és műhelymunka

Neked is fontos, hogy az asztalodra kerülő alma termesztésekor az emberi jogok is érvényesüljenek? Hogy ne a rabszolgamunka vagy a környezet kizsigerelése árán legyen elérhető a gyümölcs? Termesztő, értékesítő, fogyasztó vagy? Gyere el a TVE április 14-i programjára, és találjuk ki együtt, hogyan lehet méltányos a hazai alma! 

Köztudott, hogy a fejlődő országokból érkező banán és narancs előállítása bizony rabszolgamunkával és jelentős környezetpusztítással jár. Azt már kevesebben tudják, hogy a hazai gyümölcsültetvényeken sem sokkal jobb a helyzet. 

Tudtad-e, hogy miközben 300-400 Ft-ot fizetünk egy kiló almáért a boltban, a hazai termelő ebből 100-150Ft-ot, a munkás pedig mindössze 3,5-7,8Ft-ot kap? Az alacsony bérhez a munkásoknál még rengeteg bizonytalansági tényező is társul: nincs munkaszerződés, biztosítás; esős napokon ugrik a munka és ezzel együtt az aznapi bér is; kemény fizikai munka; kevés pihenőidő; túlóra; ingázás; hetekig távol vannak a családjuktól, gyerekeiktől. 

Az előadás és workshop célja, hogy termelők, értékesítők, szakértők és tudatos fogyasztók bevonásával

  • a fenti szempontból áttekintsük a hazai gyümölcsszektor helyzetét,

  • együtt gondolkodjunk azon, hogy mit jelenthet magyarországi viszonyok között az etikus alma, méltányos ár,

  • melyek a szükséges lépések ahhoz, hogy átláthatóbbá váljon a hazai gyümölcsértékesítési lánc árazási politikája és megbízható minősítési rendszer álljon a fogyasztók rendelkezésére. 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük itt regisztrálj!

 

Időpont: 2016.április 14. (csütörtök) 8:45-12:00h

Helyszín: MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Program: 

  • 8:45 – 9:00 regisztráció

  • 9:00 – 9:15 – Tisztességtelen forgalmazói magatartás a hazai friss gyümölcsértékesítési láncolatbanSzilágyi Péter (Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott közigazgatási főtanácsadó)

  • 9:15 – 9:30 – A magyarországi gyümölcstermesztő ágazat helyzete – Apáti Ferenc, Csizmadia György (FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet)

  • 9:30 -9:45 – Modernkori rabszolgaság Magyarországon – Mihalkó Viktória (Anthropolis Egyesület)

  • 9:45 -10:00 – Rabszolgamunka a magyarországi almaültetvényeken; Jó példák: nemzetközi méltányos kereskedelem minősítő rendszerek – Haraszti Anikó (Tudatos Vásárlók Egyesülete)

  • 10:00 -10:15 kérdések, válaszok

  • 10:15 – 11:30 interaktív kiscsoportos műhelymunka

A  műhelymunka után lehetőség van csatlakozni a TVE csapatához, és együtt átmegyünk a TVE utcai akciójának a helyszínére a Nyugati térre, ahol jelképesen is letesszük a szavazatunkat az etikus almáért. 

 

 

A program a Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás