fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kerékpáros városnézés olcsón – pattanj közbringára külföldön is!

Összeszedtük néhány kedvelt európai nagyváros közbringarendszerének tudnivalóit. Van köztük elektromos kerékpár, beépített tabletes és még a gyerekeknek is bérelhettek közbringát.

Egyre több európai nagyvárosban erősödik meg a kerékpár szerepe a településen belüli közlekedésben. Mindamellett, hogy nő a napi szintű biciklihasználók száma, egyre népszerűbb a biciklis városnézés is.

Sok városban még a tárolásról sem kell gondoskodnunk, hiszen ingyen vagy nagyon kedvezményes áron kölcsönözhetünk kerékpárt a közbringa rendszerek segítségével. A legtöbb rendszer egy egyszerű regisztrációt követően könnyen igénybe vehető.

Az egyik terminálnál kibérelsz egy kerékpárt és az úti célodhoz érve leadod egy másik gyűjtőponton.  Ha odafigyelsz, hogy 30 percen belül megtedd a szakaszokat és másik bicajra pattanj akkor például Londonban 2 fontért, Párizsban 1.7 euróért egész nap bringázhatsz.

Az alábbiakban összegyűjtöttük nektek néhány európai nagyváros közbringa rendszerének legfőbb tudnivalóit:

 

Bécs – Citybike Wien

Bécsben 2003-óta üzemel a közbringa rendszer. Ma már 1500 kerékpárral és több mint 120 terminállal működik.  A rendszer használatához regisztrálni kell online, melynek a költsége 1 euró. Itt az első óra ingyenes, majd a következő óráért 1 eurót kell fizetni. A bécsi rendszer elég nagyvonalú, a legtöbb esetben csak az első 30 perc ingyenes.

 

London – Santander Cycles

A brit fővárosban 11.000 közbringa áll rendelkezésre 750 terminállal. A terminálokat online térképen is megnézheted. Rövid távokra célszerű igénybe venni a redszert, mert itt csak az első fél óra ingyenes.  Ha 30 percenbelül bringát váltasz akár napi 2 fontért egész nap használhatod a rendszert. Ha túlléped a 30 percet az plusz 2 fontodba kerül.

 

Párizs – Vélib’

Párizsban több mint 23.000 masszív szürke (magyar gyártmányú) közbringa cirkál. 1.800 terminál található a városban és a környező településeken. A terminálok térképét akár le is töltheted. Itt is csak a 30 percen belüli utak ingyenesek. A rendszer napi vagy heti jeggyel vehető igénybe. A napijegy 1.7 míg a hetijegy 8 euró.

 

Milánó – BikeMi

A milánói az egyik kedvenc közbringa rendszerünk, mert a hagyományos és elektromos kerékpárok mellett, már gyerekeknek is lehet bérelni kerékpárt a nyári hónapokban. Ha a városba látogatsz, napijeggyel (4.5 euró) vagy hetijeggyel (9 euró) használhatod a rendszert.  Az első fél óra a hagyományos bringák esetében ingyenes, azt követően fél óránként 0.5 euró, 2 óra elteltével már 2 euró óránként. Az elektromos bringák első 30 perces használata 0.25 euró, majd azok esetében is az idő múlásával nő az ár. 

 

 

Berlin – Call a bike

Berlinben és számos német városban működik a Német Vasutak (Deutche Bahn) közbringa rendszere. Így ha vonattal utazol például Berlibe, már akár a pályaudvaron nyeregbe pattanhatsz. 3 euróért lehet éves regisztrációt váltani, amivel minden megkezdett fél óra 1 euróba kerül. 

 

Koppenhága – Bycyklen

Koppenhága volt az első európai főváros, ahol bevezették a közbringa rendszert 1995-ben. A régi rendszert új rendszer váltotta fel, amely 2014-óta működik.  Ma „high-tech” elektromos kerékpárokon tekerhetsz, amelyek tablettel és GPS-szel vannak felszerelve. A használathoz regisztrálni kell, és azt követően 25 dán korona (kb. 1.000 Ft) óradíj fejében már indulhatsz is. Ha nem csak egy-két rövidebb útra használnád, érdemes 70 dán koronáért (kb. 3.000 Ft) havi bérletet váltanod, akkor csak 6 dán korona (250 Ft) az óradíj. Az alábbi angol nyelvű videóban megnézheted a dán csodabringa tesztjét.

 

Madrid – BiciMAD

A madridi rendszer kicsit borsosabb, de itt a több mint 2.000 elektromos közbringa egyikén kerekezhetsz. Ha szeretnéd kipróbálni a rendszert, vegyél napi, 3 napos vagy 5 napos jegyet. Az első óra 2 euró, a második és minden további megkezdett óra 4 euró. A kerékpárokat bankkártyával lehet igénybe venni, és a rendszer 150 euró letétet beterhel a használat alatt, amit a kerékpár visszavitelét követően oldanak fel.

 

Barcelona – BiCiNg

Barcelonában 2007-óta működik a közbringa rendszer, és 2015-óta már elektromos kerékpárok is bérelhetők. A rendszert elsősorban a helyieknek hozták létre, így csak éves kártyával használható, ami 47 euróba kerül.  Érdemes a szállásadót megkérdezni, hogy van-e kártyája a rendszerhez, vagy bérelhetsz kerékpárt kifejezetten turistákra szakosodott cégektől is.

 

Képek: Wikipedia, Pixabay, BikeMi

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás