• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kékhullám zászló: a legjobb partokon lobog

2008.07.10. /
Magyarországon 238 szabadvízi strand működik, bár messze nem egységes színvonalú szolgáltatásokkal. Többségük betartja a szigorú uniós, illetve ÁNTSZ előírásokat, de csak tizedük – összesen 34 strand és 7 yachtkikötő – érdemelte ki 2008-ban a legjobb szabadvízi strandokat minősítő védjegyet, a Kékhullám Zászlót.

2004-es indulásakor a 130 balatoni strand közül 27 indult a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az akkor száz éve alakult Balaton Szövetség meghívásos pályázatán, és 19 nyerte el az adott szezonra a zászlót. A következő évben már 28, 2006-ban pedig 40 indulóból 37 nyerte el a Kékhullám Zászlót. Tavaly szünetelt, illetve átdolgozásra került a Kékhullám pályázati rendszer, mert a kiírók nem tartották elég hatékonynak. Az idei évtől azonban a Balaton mellett már fertő-, velencei- és tisza-tavi fürdőhelyek is pályázhattak az elsősorban presztízsbeli és turisztikai marketing előnyt jelentő elismerésre.

„Inkább a külföldiek keresik a minősített strandokat, úgy látom, a magyaroknak ez még nem annyira fontos" - válaszolt kérdésünkre Kindl György, a keszthelyi Városüzemeltetési Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója. Pedig a magyar Kékhullám Zászló nem keverendő a 37 országban mintegy 3200 partra kiterjedő „Blue Flag"-gel, amely önkéntes öko-minősítési rendszer, és a fürdőzésre alkalmas természetes partszakaszok, szabad strandok fenntartható fejlesztését és minőségbiztosítását szolgálja.

A koncepció azonban hasonló: a magyar zászlót azok a strandok nyerhetik el, amelyeknél kifejezetten jó a vízminőség, magas a turisztikai vonzerő, változatos programok és szolgáltatások vehetők igénybe. Alapfeltétel a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő, akadálymentes infrastruktúra, a színvonalas parkosítás és kerékpártároló biztosítása. A megfelelő a hulladékgyűjtés és -kezelés is fontos szempont, bár a szelektív hulladékgyűjtés még nem volt kötelező.

„A cél az, hogy a magyar Kékhullám Zászló tartalmában és idővel formálisan is csatlakozzon a nemzetközi és EU-s minősítési rendszerekhez. A magyar vendégek talán azt hiszik, hogy bármelyik strand minősíttetheti magát, pedig már most igen szigorú a rendszer. Nem elég például papíron benyújtani a dokumentációt és igazolásokat, minden pályázó strandot végigszemléz egy minősítő bizottság. Büszkék vagyunk arra, hogy Keszthely mindhárom strandja évről évre megkapta Kékhullám zászlót" - mondta el Kindl György.

Van persze olyan strand is - a gárdonyi Sport Beach - amely egyenesen „öko-szemléletűnek" vallja magát. A 18-féle sportolási lehetőség mellett a vendégek palackprésekkel tömöríthetik, és szelektíven gyűjthetik a hulladékot, környezetkímélő tisztítószereket használnak, minden kézmosó és zuhany víztakarékos csapokkal lett felszerelve, és a kiadványokat is újrapapírra nyomtatják.

2008-ban a következő strandok és kikötők viselhetik a Kékhullám Zászló minősítést:

Balatoni strandok

Alsóőrs

Községi strand

Badacsonytomaj

Badacsonyi strand

Balatonakali

Községi strand

Balatonalmádi

Káptalanfüredi strand

Wesselényi strand

Balatonberény

Községi strand

Balatonboglár

Platán strand

Balatonfenyves

Községi strand

Balatonfüred

Esterházi strand

Kisfaludi strand

Balatongyörök

Községi strand

Balatonkenese

Bercsényi strand

Bezerédi strand

Vak Bottyán strand

Balatonlelle

Napfény strand

Balatonmáriafürdő

Központi strand

Balatonszemes

Berzsenyi Strand

Csopak

Községi strand

Fonyód

Városi strand

Gyenesdiás

Diás strand

Keszthely

Helikon strand

Libás strand

Városi strand

Révfülöp

Császtai strand

Siófok

Városi nagystrand

Szigliget

Községi strand

Vonyarcvashegy

Lido strand

Zánka

GYIC strand

Községi strand

Balatoni kikötők

Balatonfüred

közforgalmú és vitorláskikötők

Balatongyörök

csónakkikötő

Balatonszemes


Szigliget


Tihany


Tisza-tó

Abádszalók

Nagy strand

Sarud

Strand

Tündérrózsa kikötő

Fertő-tó

Fertőrákos

Yachthafen

Sopron

Fertő-tavi vízitelep strand

Velencei-tó

Agárd

Park camping strand

Gárdony

Sport Beach strand  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében