• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kazánok és légkondicionáló berendezések: kötelező energetikai felülvizsgálat januártól

2008.11.21. /
2009 januárjától kötelező lesz a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű kazánok és a 12 kW-nál nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezések energetikai felülvizsgálata.

Átlagos, 100 négyzetméter körüli, tetőtér-beépítéses családi házakba általában kisebb teljesítményű, legfeljebb 20 kW-os kazánokat telepítettek eddig is a hagyományos gázkazánok, illetve a vegyes tüzelésű kazánok közül, a jó hatásfokú kondenzációs kazánokból pedig elég a 12-15 kW-os is. Az energetikai felülvizsgálat ezeket, illetve az ilyenekkel felszerelt átlagos családi házakat nem érinti, az egyedi fűtésű társasházi lakások pedig még kevésbé kerülnek szóba, akiket inkább érint, azok a közintézmények, vállalkozások, üzemek. Hasonló a helyzet a légkondicionáló-berendezések esetén: a háztartásokba telepített eszközök teljesítménye általában 3-5 kW, ezek sem vonatkoznak a felülvizsgálatot elrendelő 264/2008. (XI.6.) Kormányrendelet hatálya alá (megjelent a Magyar Közlöny 2008/157-es számában).

A felülvizsgálat kiterjed viszont a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű és 15 évesnél idősebb fűtési rendszerekre is. A rendszer magában foglalja a kazán mellett a radiátorokat (hőleadókat) és a köztük lévő szerelvényeket is.

A felülvizsgálatot a tulajdonosnak kell kezdeményeznie és az üzembe helyezéstől 4 évente kell rá sort keríteni. A 15 évesnél öregebb fűtési rendszereket egyszer kell csak felülvizsgáltatni, mégpedig 2011. január 1-ig. A meglévő kazánok és légkondicionálók első felülvizsgálati határideje 2013. január 1. A 2007. január 1. után üzembe helyezett kazánok és légkondicionálók első felülvizsgálati határideje 2015. január 1.

A légkondicionálók felülvizsgálatát gépészmérnök, a kazánét villamos mérnök is végezheti, feltéve, hogy van egy év szakmai gyakorlata. A technikusoknak 5 év szakmai gyakorlat szükséges. Önkormányzat, energiaszolgáltató cég és más gazdálkodó szervezet is végezhet felülvizsgálatot, ha van olyan alkalmazottja, illetve megbízottja, aki jogosult felülvizsgálat végzésére.

A rendelet szabályozza a felülvizsgálat díjazását is: óránként legfeljebb 5500 forint számolható fel díjként, a kisebb kazánokra 2 óra, míg a légkondicionálóra legfeljebb 3 óra fordítható. Emellett felszámítható a kiszállási díj, a fotózás, fénymásolás költsége is. A számlával nem igazolható költségek pedig nem haladhatják meg az óradíj 10 százalékát. Mindez együtt nem több 20 ezer forintnál.

Az energetikai felülvizsgálat csak a szakszerű üzemeltetést, a karbantartást vizsgálja, és javaslatot tesz a módosításokra. A biztonságos működés vizsgálata nem tartozik ebbe a körbe.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében