fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A kávé meg a fotel – békétlen mese a Békéltető Testületekről

„Tegnap voltam egy társaságban velünk egykorúakkal, és kiderült, hogy hat nőből három már áldozatául vált ennek a módszernek” – kezdi a feleség kálváriájuk történetét, amelynek főszereplője egy kávénak indult fotel. Na meg egy termékbemutató, néhány be nem váltott ígéret és rengeteg bosszúság. Békéltető Testületi tárgyaláson jártunk.

Középkorú, értelmiségi párt köszönt a Pest-Megyei Békéltető Testület irodájában Kovács Krisztina, az eljárást lefolytató elnök.

A békéltető tárgyalás 12.00-kor kezdődik, a cég képviselőjének azonban egyelőre se híre, se hamva. Nem meglepő. A békéltető eljárásra citált cégek sokszor nem jelennek meg, a tárgyalást azonban ilyen esetben is lefolytatják. Az elnök pedig ilyenkor abból dolgozik, ami van: a fogyasztó által rendelkezésére bocsátott adatokból.

Vargáék termékbemutatós története bonyolult, és nem is tipikus, bizonyos részei Gazdasági Versenyhivatali vizsgálatért kiáltanak, más pontokon pedig az ember morális vészjelzője kezd éles villogásba.

A végeredmény azonban hétköznapi: szeretnék visszakapni a pénzüket, ám a cég válaszra se méltatja őket. De bármennyire is dühös és elkeseredett, az ember százszor is megfontolja, hogy belevágjon-e egy hosszadalmas és drága bírósági procedúrába. Ezért fordultak a Békéltető Testülethez. De kezdjük az elején.

„Mereven elzárkóztunk az árubemutatós históriáktól, de minden embernek van egy gyenge pontja” – kezdi az asszony. Az övék a kávé. „Amikor kaptunk egy cédulát, hogy kávétesztelés lesz a helyi művelődési házban, mindenképp el akartunk menni.”

Ott azonban kávé helyett egy masszázsfotel várta őket, és néhány feketeöves eladó. „A jelenlevők 65 és 90 közti idős emberek voltak. Miközben a fotel rezgett, és a nénikék egyenként beleültek, egy nagyon kedves fiatalember 3,5 órán keresztül csak mondta és mondta, hogy ettől milyen egészségesek és fittek maradunk, és akkor majd nem leszünk rászorulva a gyerekeinkre. Olyan csodálatosan mondta, hogy 3,5 óra után mind puhára voltunk főzve, és hipnotizálva, és szerelmesek voltunk a fotelbe.” – mondja lemondóan az asszony.

A bemutató végén aztán felgyorsultak az események, amikor a férfi egy csomó borítékot elővéve közölte, hogy ő most a Szerencsejáték Zrt. beleegyezésével sorsolni fog (és egy fél mondatban azt is hozzátette, hogy a közjegyző ugyan nem ért még ide, de már úton van, addig pedig higgyenek neki).

Ekkor jött a habostortába rejtett feketeleves: Vargáék – egy másik hölggyel megosztva – megnyerték az 1.450.000 forintot érő főnyereményt. Az összeg úgy jött ki, hogy a 690 ezret érő fotelhez járt egy puff, egy edénykészlet és egy tenerifei nyaralás. „Majdnem infarktust kaptam örömömben. A másik hölgy csak azért nem ugrált fel, mert szegény épp rezgett a fotelban.”

Az euforikus hangulatban Vargáék észre se vették, és már alá is írták a szerződést, amelyben vállalták, hogy a fotel 299 ezer forintos árát készpénzben kifizetik. Mint kiderült ugyanis, a „nyeremény” csak akkor jár, ha a fotelt magát megvásárolják. A szerződést így már csak otthon bogarászták át. Abban azonban az 1.450.000 forintos összegről szó sem volt, csak a következők szerepeltek benne: 1 fotel, 1 zsámoly, 1 edénykészlet és egy nyaralás.

Az első hármat ki is szállították másnap, Vargáék pedig átadták a 299 ezer forintot. Az utazásról azonban semmit se tudtak meg.

Ekkor kezdődött az igazi kálvária. „Hívtuk őket, halandzsáztak. Mi meg kezdtünk egyre mérgesebbek lenni.” Aztán kiderült, hogy a „nagy értékű” utazás mindössze azt jelenti, hogy egy timesharing rendszer keretében kapnak Tenerifén egy 4 fős apartmant – minden mást azonban nekik kell állniuk. „Persze ezt nem írták le sehol, csak telefon mondták.” A masszázsfotelre pedig néhány percnyi internetes keresgéléssel rábukkantak: 130 ezerért.

Vargáék ezért másnap ajánlott levélben kérték a céget, hogy vigyék el a fotelt és adják vissza a pénzüket. A levelet azonban sosem vette át a cég. Vargáék ekkor fordultak a Békéltető Testülethez.

Kovács Krisztina, a békéltető tárgyalást lefolytató elnök gondosan lejegyzeteli Vargáék történetét, amelyben az ajánlott levél fontos mozzanat. A Békéltető Testülethez ugyanis csak azután lehet fordulni, miután megkíséreltünk közvetlenül reklamálni a cégnél. Vargáék ezt megtették, ráadásul bőven a szerződésben feltüntetett 8 napos határidőn belül, amelyre bizonyítékuk is van. (Ezt a kegyet egyébként nem a cég gyakorolja, hanem jogszabály mondja ki, hogy a termék kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül el lehet állni a szerződéstől.)

„A kiindulás alapja mindig az, hogy a fogyasztó mit szeretne” – folytatja aztán a levezető elnök. Azt tehát Vargáéknak kell pontosan megjelölniük, milyen kompenzációt szeretnének. Rövid megbeszélés után megállapodnak, hogy tartanák magukat az eredeti kérésükhöz: szeretnének elállni az egész vásárlástól.

A jegyzőkönyv felvétele és a pontos kérés megjelölése után nincs más hátra, mint ajánlást hozni (a békéltető eljárások lehetséges kimeneteleiről lásd korábbi cikkünket), amelyben a Testület felszólítja a céget, hogy teljesítse Vargáék kérését.

És mi van, ha erre is fittyet hány a cég? Akkor marad a bíróság. Ám az esélyek ott is jobbak egy Békéltető Testületi papír birtokában.

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellet

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás