fbpx

| Gerstmayer Dóra

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A karácsonyi vásárok alternatívája Barcelonában

December 19. és január 4. között rendezték meg a Felelős Fogyasztás Vásárát Barcelona központjában. A vásárlási és szórakozási lehetőségek széles tárháza mellett a rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi szolidaritásra.  

A mostani rendezvény létrejötte egy politikai döntésnek köszönhető, ugyanis a megelőző években sokkal szerényebb keretek között, jóval kevesebb kiállítóval és időtartamban várta a látogatókat. A város új önkormányzata viszont úgy döntött, hogy ebben az évben a szokásos jégpálya helyett egy olyan eseményt rendeznek meg egy kiemelt helyszínen, amely az egész lakosság javára válik, és emellett a gazdasági szolidaritás eszméjét is hirdeti.

A vásárt Barcelona egyik legforgalmasabb és a turisták által egyik leginkább látogatott pontján, a Plaza Cataluna-n tartották a hagyományos ünnepi vásárok idején. Az egybeesés nem véletlen, hiszen éppen a karácsonyi időszakra jellemző kiugró fogyasztásra kívánt alternatívát nyújtani.

A rendezvény fő célja, hogy megismertesse a lakossággal azokat szervezeteket és vállalatokat, amelyek a felelős fogyasztás és a szolidaritás jegyében, a szociális és gazdasági átalakításon munkálkodnak, és a társadalom leginkább elfeledett csoportjait helyezik figyelmük középpontjába.

A kiállítók kiválasztásánál előtérbe kerültek a Barcelonában vagy annak közvetlen környezetében működő társadalmi szervezetek és vállalatok, ezzel is hangsúlyt helyezve a 0  km és a Slow Food mozgalmak elveire. A 36 standon 65 különböző társadalmi szervezet és vállalat mutatkozott be, amelyek nagy része szellemileg sérült vagy hátrányos társadalmi helyzetű, kirekesztett embereket foglalkoztat. Az ő segítségükkel állítanak elő különböző kézműves termékeket (sajt, bor, olívaolaj, sütemény, zöldségek, tengeri hal-termékek, ruhák, ékszerek, papírtermékek, kozmetikai szerek, dekorációk), miközben támogatják a rászorulók társadalmi integrációját.

Emellett több szervezet foglalkozik kiemelten a méltányos kereskedelem, a felelős turizmus, a megújuló energia és a tudatos vásárlási kérdéseivel is.  A rendezvényen több könyvesbolt is képviseltette magát. Közös pontjuk, hogy könyveik a kritikus gondolkodásra és szociális átalakulásra sarkalnak.   

Az áramtermelő bringától a kívánságok erdejéig

A vásár mellett változatos programokat kínáltak minden korosztály számára. A gyermekeket rengeteg előadás, báb-, és marionett-játék, bűvészbemutató, sport programok, cirkusz, tánc és hagyományos, kézműves játékok várták. Újévi kívánságaikat az „Óhajok erdejében” origami formájában az egyedi karácsonyfákra is felakaszthatták.

A felnőtteknek előadásokat, műhelymunkákat és könyvbemutatókat tartottak a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a felelős fogyasztás témakörében.

A látogatók megismerhették az áramtermelő biciklit, illetve a Biciclot a rendezvényen térítésmentesen vállalta kerékpárok megjavítását. Emellett tartottak italkóstolókat is, így többek között az L’Olivera kiemelkedő minőségű bioborait is bemutatták, amelyet szellemileg sérült dolgozók készítenek. Az estéket pedig a tér felújított kútjainak zenével és fényjátékkal kísért előadásaival zárták.

A rendezvény mind a nézőközönség, mind a vásáron felvonuló társadalmi szervezetek számára teljesen ingyenes volt, így az eladásokból származó bevétel teljes egészében a kiállítók projektjeinek a támogatására került.  A rendezvényt napi 10.000-15.000 látogató kereste fel, így a két hét alatt hozzávetőlegesen 150.000 fő kerülhetett közelebbi kapcsolatba a gazdasági szolidaritás és fenntarthatóság eszméjével.

Kép: Gerstmayer Dóra

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás