fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jótanácsok külföldi mobilozáshoz

Könnyen elszállhat a mobilszámlánk külföldi nyaraláskor. Érdemes néhány megelőző lépést alkalmazni. Szemléltető kisfilm a roaming díjakról. 

Az Európai Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein)

  • egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni,
  • a mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba,
  • a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek,
  • a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint.

Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok 2014 július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül.

A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, vajon szükséges-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a szolgáltatás, akkor a telefon a megfelelő beállítások alkalmazása mellett magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra.

 

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy azok ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 %ának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 %-os szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH belül működő Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldaláról érhetők el.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva:A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás.

Forrás: NMHH 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás