fbpx

| Tudatos Vásárló

Jól szerepeltek a sörök az NFH labortesztjén

A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 40 terméket vizsgált meg. Jó hír: mindegyik jól szerepelt a laborvizsgálaton.  

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 40-féle sör vizsgálatát végezte el. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, ami arra rá van írva. A vizsgálat termékek közül valamennyi megfelelt a követelményeknek.

 

Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek- azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható.

Mi a sör?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint:

A sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.

Az ízesített sör: olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni :

–       a „sör”, illetve „ízesített” sör” kifejezést,

–       valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: „világos sör”, „félbarna, vörös sör” vagy „barna sör”.

–       az „ízesített sörök” megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.

 

Alkoholtartalom

Az Élelmiszerkönyv az alkoholtartalom feltüntetést az alábbi besorolás alapján szabályozza:

 

Sör típusa

Alkoholtartalom

Alkoholmentes sör

legfeljebb 0,50% (V/V)

Alkoholszegény sör

0,51 – 1,50% (V/V)

Kis alkoholtartalmú sör

1,51 – 2,80% (V/V)

Sör

2,81 – 8,0% (V/V)

Nagy alkoholtartalmú sör

8% (V/V) fölött

 

Mitől minőségi a sör?

Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója „minőségi” jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma (az erjedés előtti szárazanyagtartalma) legalább 11%. A 7 db vizsgált „minőségi” sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is, azaz a vizsgált termékek esetében a „minőségi” jelző feltüntetése nem megtévesztő.

 

Forrás: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás