fbpx

| Fekete Hajnal

Jófej hely: modern kézműves kenyér a Pipacs pékségtől

A Pipacs pékség kenyere egyszerűen kenyér. Az van benne, ami mindig is kellett a kenyérhez: liszt, víz, természetes kovász és só. Kézműves, mert az emberi figyelmen van a hangsúly. Fülöp Ádám és Tóth Márton alapítókkal beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet?

Mindhárman alapítók más-más szakmából nyergeltünk át a pékségre, de nem biznisz ötlettel kezdődött. Egymástól függetlenül, más-más motivációval mentünk ki Franciaországba és ott tanultuk ki,  szerelmesedtünk bele abba, ami ott a kenyeret jelenti. Nagyon más az a közeg, ami ott megteremtődik a jó kenyér körül.  Az ember először csak szereti a jó kenyeret, azután érdekli, hogyan készül, megtalálja a helyeket, ahol jól készítik és ahol a legjobb szakmai hagyományokat ültetik át a gyakorlatba. Ha a szakmát elég magas szinten űzik és inspiráló a közeg, az magával ragadja az embert.

 

Hogy állt össze nálatok a jó kenyér koncepciója?

Mi a természetes kovászban (kizárólag liszt és víz keverékében) hiszünk. A búzakultúrákban a kenyérkészítés legalapvetőbb formája a természetes kovászos. Ez Erdélytől Franciaországig, Németországtól Olaszországig mindenütt létezett Európában évszázadokon keresztül. Az élesztő 19. századi fejlemény, amivel elkezdődött az ipari kenyér korszaka. Azért hívjuk természetes kovásznak, hogy megkülönböztessük a kovásztól. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a kovász liszt, víz és élesztő, így nálunk mindenki kovászos kenyérnek hívja az élesztős kenyeret. Franciaországban azonban rendelet biztosítja, hogy a természetes kovász megnevezést kell használni az élesztő nélküli kenyérre.

 

Miért a francia példa inspirált benneteket?

Franciaországban a kenyérnek és általában az élelmiszernek olyan kultúrája van, ami nem erodálódott a történelem során. Magyarországon a szocializmus néhány évtizede nagyon visszavetette a hagyományos tudást. A kisléptékű, kézműves műfaj jobban meg tudja tartani a szakmai hagyományokat, ami ipari szinten már nem lehetséges. A kézműves pékek Franciaországban ma a képzés során rengeteg szakirodalmat dolgoznak fel a kenyér történelméről is. Emellett végigjárják az élő mestereket és tőlük is felszívják a tudást.   

 

A kézműves termék azt jelenti, hogy minden fázis kézzel készül?

A dagasztás géppel történik, és két elektromos kemencénk van. A kézművesség sokkal inkább azt jelenti, hogy mi alkalmazkodunk a tésztához. Nagyobb hangsúlyt helyezünk a tapasztalatra, a rutinra: ha a pék háromszázszor látta már a tésztát, felismeri, hogy megváltozott a liszt, és tudja, mit kell tennie, hogy mégis ugyanolyan jó minőségű legyen a végeredmény. És természetesen azt is jelenti, hogy hibázunk, és a végeredmény nem mindig olyan jó, mint ahogy szerettük volna. Ez általában nagyobb frusztráció nekünk, mint a vevőknek.

 

Milyen volt az indulás? Bevált a szövetkezeti működési forma?

2014 februárjában indultunk három tagú szövetkezetként, kezdetben heti egy alkalommal 40-70 kiló kenyér készült. Mostanra tartunk ott, hogy heti 4 nap sütünk – februártól ez heti 5 nap lesz -, 900-1000 kg-ot hetente. Ez csak kenyér, jellemzően nincs finompékárú, de kalács most már van szerdánként, és bagett – limitált mennyiségben.

A szövetkezeti forma kezdetben konszenzusos, horizontális döntéshozatalt jelentett, de folyamatosan jöttek be új emberek: pék, eladó, pénzügyi asszisztens – így a szövetkezeti forma papíron átalakult.  Továbbra is közösségi jelleggel működünk, de az operatív döntéshozatal hatékonysága miatt kell a vezető is. 

 

Meddig lehet növekedni?

Önerőből indultunk, nem volt pályázat vagy hitel. Sikerült megtalálni egy pénzügyi egyensúlyt úgy, hogy közben lépésről lépésre kicsit fejleszteni is tudunk. A növekedésnek van határa: az eredeti kézműves minőséget képtelenség tartani egy bizonyos mennyiség fölött. A munkaszervezést tudjuk még optimalizálni, itt még látunk növekedési potenciált. Viszont nem akarunk éjszakai műszakot, mert az embertelen. Ez tudatos elhatározás, habár korlátozza a mennyiségi növekedést. Franchise rendszert erre a minőségre biztos, hogy nem lehet építeni.

 

Hogy nyilvánul meg nálatok a környezettudatosság?

Minden alapanyagunk minősített bio. Csak helyi, magyar lisztből sütünk, mert ebből itthon is meg tudjuk venni a megfelelő minőséget. A kalácshoz viszont nem találtunk itthon jó bio-minősített vajat, ezért ezt külföldről hozatjuk, ugyanúgy ahogy a napraforgót,  a szezámmagot és a mazsolát is.

A Cargonomiával együttműködve bringás kiszállítás van 4-5 viszonteladóhoz és számos vevőhöz a belvárosban – ez az összes szállítás 30%-át teszi ki.  Ezen felül az össztermék egy része helyben kerül értékesítésre. A kenyeret papírzacskóban adjuk. Műanyag csomagolást egyáltalán nem használunk.

 

Mi történik a maradék kenyérrel?

Két közeli szervezethez szoktuk vinni a nap végén megmaradt kenyeret: a Máltai Szeretetszolgálathoz és a kerületi családsegítőhöz.  

 

Akkor legyen szó az árakról is …

Termékeinket alapvetően itt a boltban szeretnénk árulni, ezért itt a legolcsóbb. Minden viszonteladónknál és a biopiacon is 10%-al drágább. Hétféle kenyerünk van: fehér, félbarna, rozsos, tönköly, négymagvas, mazsolás, mákos, ezen felül bagett és kalács. Árban 920 Ft-tól (félbarna) 1600 Ft/kilónkénti árig (mazsolás, töltött kenyér) változnak az árak.

Lelőhelyek

A Másik Bolt:  facebook.com/a-masik-bolt
Ínyenc butik: www.inyencbutik.hu
Bendegúz közért: www.bendeguzkozert.hu
Nap-ra biobolt: www.facebook.com/nap-ra-biobolt
Stelázsi: www.stelazsibolt.hu

 

Mit fizet meg a vevő ezzel az árral?

Egyrészt a kenyér eltarthatóságát, és a bio alapanyagot. A vevőinktől is visszahalljuk, hogy megfelelően tárolva egyáltalán nem penészedik meg a kovász miatt, nem szárad pozdorjává néhány nap alatt, van, aki még kéthetesen is csinál belőle pirítóst.

Nagyon sokan járnak hozzánk, akik allergiásak az élesztőre vagy egyéb, ipari kenyerekben levő adalékanyagra. A tápérték persze szubjektív, de nagyon sok visszajelzésünk van arra is, hogy ebből nem kell megenni pl. nyolc szeletet, hogy jóllakjon az ember.

Ez nagyon munkaigényes termelés, így ennek a költségét is be kell építeni az árba. Azt is célként tűztük ki, hogy korrekt fizetést adjunk. Magasak az elvárások a srácok felé, akiket mi tanítottunk be, meg kell becsülni a munkájukat.   

 

Hogy látjátok a modern kézműves kenyér jövőjét?

Nagyon pozitívan: az elmúlt öt évben több kézműves pékség is nyílt Budapesten. A kereslet egyre nagyobb, az emberek egyre nyitottabbak. Szerintünk a modern kézműves kenyérkészítés és értékesítés filozófiája a közelség, személyesség, természetesség. A fogyasztó sokkal több és személyes információval rendelkezik az előállítóról. Nem a papírok miatt hiszem el, hogy mi történik itt, hanem van egy személyes tapasztalaton alapuló bizalom, hiszen tudom, látom, hogy mit csinál a pék.

Európában több helyen is most élednek újjá ezek a hagyományok, a modern kézművesek a legtöbb helyen a francia hagyományokat veszik át. Még Amerikában, pl. San Francisco-ban is gomba módra szaporodnak a kézműves pékségek.   

Az idő eddig bennünket igazolt: azzal a típusú kenyérrel, amit mi készítünk, egyre komolyabb vevőkört tudhatunk magunkénak.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás