fbpx

| Urbán Beatrice

Jófej boltok – Bio ABC, avagy varázslat a Múzeum körúton

Mitől lesz jófej egy bolt? Nyilván attól, amit és ahogyan árul, és ha a puszta kereskedelmi tevékenység mellett valami pluszt is kapunk ott. Na nem az egyet fizet, kettőt kap jelenségre gondolok… Sorozatunk újabb részében egy bioboltba látogattunk el.

Ha azt mondom: bio abc, bárki tiszta, rendes, gabonákkal, egyebekkel teli szimpla boltra gondolhat, ahol egészséges és íztelen dolgokkal van tele a polc. Ám itt, a Magyar Rádió utcájával és a Nemzeti Múzeummal srégen szemben, a boltba belépve varázslat fogad. Az ember egyszerre lesz éhes és kapzsi, meg kíváncsi, annyi a szín, az illat, az impulzus és a csábítás.

Már elsőre is úgy tűnik, itt a világ minden csodája kapható. Péksütemény, olajos magvak, lekvár, méz, sajt, tej, fűszer, gabona zsákokban, gyümölcslé, tea, gyógyfüvek, könyvek. A világon minden csodaszer a patikaszerű polcokon és csodás kolbászok, virslik, amelyekért nem halt meg senki, mert nem húsból vannak csak az illatuk olyan, és pont úgy néznek ki.

A varázsboltban nyüzsgés, nevetgélés, tanácsadás várja a betérőt, aki ha fáradt volt, itt már a látványtól és hangulattól is megpihen. Nem csak elöl, a boltban, hanem hátul, az irodában és a raktárban is ugyanez a helyzet. Pörög a munka, de a törékeny, szép szemű boltvezető, Fekete Katalin azért szán időt a kíváncsiságomra.

Katalin nagyon tudatos ember, szervezett gondolkodású, okos és kedves, no meg egyértelműen látszik, hogy a munkája szerelmese. Bőbeszédűnek azért semmiképpen nem nevezném, és bár riadt, hogy percekig nem dolgozhat, azért megtudhatjuk tőle, hogyan is jött létre ez az említésre méltó csoda, amit BIO ABC-nek hívnak itt, a budapesti Múzeum körúton.

 

Honnan jött az ötlet, hogy pont ilyen boltot nyiss?
A nővérem, Zsuzsa kezdte a 90-es évek elején egyedül egy piaci standon. A motiváció a fia „gyógyíthatatlannak” ítélt bőrbetegsége volt. Gyógynövényekkel már addig is foglalkozott, de ekkor jobban beleásta magát a reformétkezésbe és a holisztikus gyógyászatba. A gyerek meggyógyult, és akkoriban nyílt meg ez a világ sokak számára, akik új utakat kerestek. Még éltek olyan nagy mesterek, mint Oláh Andor, Ferenczik István. A forradalmian csak számunkra új információkhoz már bőségesen hozzá lehetett jutni, de a „kellékek” választéka még szerény volt, és nehezen hozzáférhető.

 

 

Mióta létezik a bolt?
Itt, a Múzeum körúton öt éve működünk.

 

A szomszédos Lébüfé is hozzátok tartozik, és van saját gyártó részlegetek is. Mi minden tartozik a tevékenységi körötökbe?
A bio- és reformélelmiszer kereskedelem, a reformbüfé üzemeltetés és gabona alapú húspótlók gyártása.

 

Azt mondod családi vállalkozás. Mit jelent ez, és hányan dolgoznak itt a családból?
Ahogy nőtt a bolt, egyre több lett a munka, és szép sorban beszippantotta a családtagokat. Jelenleg öten dolgozunk, számos kedves kollégával együtt.

 

Tudod egyáltalán, hogy hányféle árutok van?
Cirka hat – hétezerféle.

 

Hol szerzed be ezt a rengeteg speciális árut?
Körülbelül hétszáz beszállítónk van: biogazdáktól, gyártóktól az importőrökig sok mindenkitől van árunk.

 

Összeszámoltad már, hányféle életmód követői vagy betegség diétázói találnak nálatok megoldást problematikus étkezésükre?
Na lássuk! Vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, bio vegyes étkező, candida diétás, laktózérzékeny, lisztérzékeny, diabetikus, makrobiotikus, nyers étkező életmódot folytatók, fogyózók és roboráló étrendre utaltak is találnak maguknak dolgokat. Kábé ennyi. Ez mennyi?

 

Mi volt a legextrémebb dolog a praxisodban, amit kerestek nálatok?
A liszt nélküli liszt. Vajon mi lehet? Lehet, hogy félreértés, de lehet, hogy holnapra kitalálják! Mennyiségben: egyszer valaki rengeteg tejport rendelt. Ma már tudjuk, hogy miért.

 

Odafigyeltek rá, hogy mibe csomagoltok?
Hát persze! Papírzacskó, lebomló zacskó, újságpapír szatyor, vászonszatyor. Visszagyűjtjük a vevőktől a feleslegessé vált nylon szatyrokat, amit bárki újra elvihet. Sajnos még a mi vevőinknek is nagy a zacskó- és szatyorigénye. Kevesen készülnek szatyorral a bevásárláshoz. Minta értékű Franciaország, ahol még pénzért sem lehet nylon zacskót kapni, mert csodálatos módon mindig mindenkinél van!

 

A magánéletben is odafigyelsz a környezettudatos dolgokra?
Persze, és tudom, hogy nagy önfegyelemre és következetességre van szükség, ami nem könnyű.

 

Mi a legrosszabb része ennek a munkának?
A STRESSSSZ!

 

Ha egy érvényben lévő törvényt megváltoztathatnál, mi lenne az?
Jó kérdés, de képtelenség csak egyet választani.

 

Rendben, akkor ne feszegessük. Miből gondoltad, hogy lesz igény erre a szolgáltatásra itt a belvárosban?
Nem mi gondoltuk, az Élet gondolt ki minket.

 

Ez jó. Lehet kategorizálni, hogy milyen réteg jár ide vásárolni?
Sok fiatal, diák, fiatal gyermekes házaspár jár hozzánk. Mostanában kevesebb a középkorú családanya és apa és az idősebb néni, bácsi, aminek valószínűleg anyagi okai vannak. Sajnálatos. Kevés a tehetős vevő, aki mindent megvehet, amire szüksége van, vagy amit ki szeretne próbálni.

 

Megfordulnak itt ismert emberek is?
Igen, jó néhány. De legtöbbször meg nem mondanám ki kicsoda, csak tudom, hogy ismerem az arcát.

 

Szövődnek barátságok is?
Igen. Öt év alatt többekkel közelebb kerülünk egymáshoz a vevő-eladó kapcsolatnál. De nem sorolom, mert nem szeretnék senkit kifelejteni!

 

Mi az a dolog itt nálatok, amit sehol máshol nem kaphat meg az ember?
Ezt a vevők biztos jobban tudnák. De talán a saját gyártású húspótlóink ilyenek.

 

Mit szeretsz legjobban a munkádban?
Az elégedett vevőt.

 

Mi a legjobb ebben az egészben?
….talán az, hogy nem hiábavaló, amit csinálok….

 

Marad időd magadra?
Kevés, nagyon kevés.

 

Kérlek, mesélj magadról is. Mik jellemzik Fekete Katalint azon kívül, hogy rengeteget és okosan dolgozik?
Két életem van: a városi a Bio ABC-beli, meg a falusi bio-földművelő, gyűjtögető. Jól kiegészítik egymást.

 

Úgy tudom, most készül a honlapotok, és webáruházat is készültök nyitni. Hogy néz majd ki ez a szolgáltatás, és mikor rendelhet tőletek a vásárló interneten?
A cél az, hogy mielőtt elindulsz, nyugodtan átnézhesd, mit lehet itt kapni, vagy ha nem érsz rá, esetleg beteg vagy, akkor házhoz visszük majd a rendelést. Remélhetőleg szeptembertől már elindulunk vele.

 

Én már tudom, de szerinted mitől jófej a bolt?
Az? Tényleg úgy gondolod? Ennek igazán szívből örülök!

 

Neked is van kedvenc jófej boltod? Írd meg a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu
címre, melyik az, hol van, és miért szereted! A legjobbakról cikket írunk.

Kép [cc] Urbán Beatric, sandra

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás