fbpx

| Urbán Beatrice

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jófej boltok – Keleti Életmódcentrum a Pozsonyi úton

Mitől lesz jófej egy bolt vagy szolgáltatás? Nyilván attól, amit és ahogyan árul, és ha a puszta kereskedelmi tevékenység mellett valami pluszt is kapunk ott. Na, nem az egyet fizet, kettőt kap jelenségre gondolok… Sorozatunk újabb részében egy keleti életmódcentrumba látogattunk el.

Nem messze a Jászai Mari tértől a Pozsonyi út fái alatt a páros portál előtti járdán hűvös terasszal fogad a Keleti Életmódcentrum. Ha az ember mégis ellen tud állni a kültéri csábításnak, beljebb kerülve harmonikus keleti hangulat, bőség, csábos illatok és marasztalóan barátságos, elegáns ápoltság fogad.

Ha nem lenne szabott az időm, a hely varázsának hatására egyszerre szottyanna kedvem nassolni, masszíroztatni vagy analizáltatni magam. Kire ne férne rá ez ebben a feszült és rohanó bizonytalan világban? Bár az ellazult kényeztetés most csak beteljesületlen álom maradhat, csöndben megesküszöm, hogy egyszer majd úgyis eljövök ide „csak úgy”.

A finom forró biokávé mellett Dr. Keleti Györgyné ügyvezető igazgatóval hosszan beszélgetünk az életmódcentrum születéséről és titkairól. Mert az élet produkál ilyen csodákat (nomen est omen): az ősi keleti bölcsességeket szolgálatunkba állító centrum megálmodója Keleti Mária.

 

Honnan jött az ötlet, hogy pont ilyen életmódcentrumot csinálj?

Éveken át daganatos betegekkel foglalkoztam az onkoradiológián, és ott döbbentem rá, hogy az emberek segítségre szorulnak. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a táplálkozás minőségének milyen meghatározó szerepe van az egészség megőrzésében vagy a gyógyulásban! Azután megadatott, hogy Németországban, Münsterben tanulhattam erről egy híres professzor irányítása mellett.

Miután hazajöttem, a pácienseimnek is ajánlottam a kezeléseket, kiegészítő módszereket, diétákat. Van olyan betegem, aki még ma is idejár hozzám. És ez jó, mert azt jelenti, hogy meggyógyult és él.

Bár az alternatív gyógymódok szerepe, indikációs területe és eredményessége a módszer megjelenése óta vita tárgyát képezi a “hagyományos” orvoslás köreiben, az orvosi tevékenység kiegészítéseként napjainkban mégis hasznos munkát végeznek az akupunktúrával, reflexológiával, kiropraktikával, gyógynövényekkel, jógával és más módszerekkel felvértezett gyógyítók.

Baj csak akkor van, amikor a betegek és hozzátartozóik az orvosi kezelés megkerülésével, illetve éppen attól elzárkózva fordulnak alternatív gyógymódhoz. A férjem Dr. Keleti György – 35 éve sebészeti praxist folytató orvos – szintén határozottan vallja, hogy az orvosi és az alternatív tevékenység együttes alkalmazása, azaz az úgynevezett komplementer gyógymód vezethet igazán eredményre bizonyos betegségek leküzdésében

 

Mióta létezik a centrum?

Ezen a helyen mindössze négy éve működünk. Tizennyolc éve jegyeztem el magam az életnek ezzel a területével, és amikor először megláttam – akkor még romokban – ezt a helyet, már megjelentek lelki szemeim előtt a színek, enteriőrök, fények.

 

Keleti Életmódcentrum

1137 Budapest, Pozsonyi út 16.
Tel.: (1) 3390209
email: info[kukac]eletmodcentrum.hu
www.eletmodcentrum.hu

Cégünk családi vállalkozásban az elmúlt másfél évtized során a természetes életmód és táplálkozás területén végzett értékesítési tevékenységet. A kilencvenes évek elején itthon az elsők között nyitottuk meg gyógyteákkal és az egészséges élet kultúrájával foglalkozó boltunkat. Az elkövetkező évek során több bioélelmiszer és egészséges termék magyarországi elterjesztésében vettünk részt.

Két évtizedes egészségügyi, onkoradiológiai múltam nagyban segített abban, hogy felismerjem az egészséges életmód fontosságát. Ez vezetett ahhoz, hogy új fogalmat alkotva létrehozzuk a Keleti Életmódcentrumot.

 

Hangulatos a kávézó, jól felszerelt a bolt, intimen elegáns a rendelő, és nagyon jó, hogy kint a járdán a szép kerthelyiségben is le lehet ülni. Minden a ti munkátokat dicséri, vagy a kültéri költségekben segít az önkormányzat is? Elvégre a közterületet teszi vonzóbbá nyáron a kivilágított „kert”!

Sajnos eddig nem, bár ígéretet kaptunk, hogy az aszfalt helyett kulturáltabb térkövet kapunk – nos, ez még nem valósult meg. Amit kint látsz, az egyedül a mi munkánk eredménye.

 

Mi minden tartozik a tevékenységi körötökbe?

Itt egy ernyő alá hoztuk az egészséges étkezés örömét, a jó egészség elérését és a hozzávalók megvásárlását. Az egészséges életmód minden kelléke megtalálható az Egészséges Étkek Boltjában! Hogy pontosan mi is kapható boltunkban, nehéz elsorolni.

Van biokenyér és péksütemény, PÍ víz, magvak, aszalt gyümölcs, gyógytea, vitaminok, ásványi anyagok, biozöldség és -gyümölcs, diabetikus és gluténmentes készítmény, biolekvár, vegetáriánus pástétomok és még ezernyi más.

Arra kényes vagyok, hogy a mennyiség soha nem mehet a minőség rovására. Termékpalettánkat mindig úgy állítjuk össze, hogy abban a lehető legszélesebb választék mellett a legjobb minőségű és megfelelő szakmai háttérrel rendelkező termékek szerepelhessenek.

 

Ez a bolt. És a kávézó?

A Biokávézó a másik büszkeségünk. Az egészséges étkezés, a harmonikus és rendszeres napi táplálkozás elengedhetetlen része életünknek. Biokávézónkban erre szeretnénk lehetőséget biztosítani mind a vegetáriánus vagy a bio életmód kedvelőinek, mind pedig azoknak, akik egészséges ugyanakkor ízletes falatokra vágynak. De várjuk azokat is, akik fogyni szeretnének vagy diétáznak, esetleg cukorbetegek, liszt- vagy tejérzékenyek.

Ma már csak nehezen akadhatunk egészséges vagy természetes alapanyagokból készített ételekre, italokra. A hagyományos élelmiszerboltokban kapható alapanyagokból a legtöbb esetben nem készíthetünk igazán egészséges ételeket, és ezeket nem találjuk meg az éttermek étlapjain sem.

Azt is tudjuk, hogy noha egészségesen szeretnénk táplálkozni, a hagyományos magyar konyha ízeit nem akarjuk elfeledni. Ki ne szeretne finom levest szürcsölni vagy zamatos főételeket ízlelni, a desszertekről már nem is beszélve.

Mi úgy gondoljuk, hogy mindez lehetséges. Lehet finomakat enni, bőségesen jól lakni, ugyanakkor egészségesen táplálkozni. Létezik diéta és finom desszert együtt. Nálunk az is ehet desszertet, aki fél az elhízástól vagy szervezete érzékeny a tejből készült készítményekre.

Ételeinket, feltétjeinket, salátáinkat, desszertjeinket és különféle gyümölcsleveinket válogatott forrásból szerezzük be és készítjük el, kifejezetten azok számára, akik egészségesen és könnyen szeretnének reggelizni, ebédelni vagy akár vacsorázni.

Bio reggelinkkel bárki egészségesen kezdheti a napot! A hozzánk betérőt biozöldség és -gyümölcslevek, bio- és gabonakávék, reformsütemények, diabetikus édességek, szendvicsek, vegetáriánus ételek és finom ebéd várja.

Rendelőnkbe a honlapunkon is be lehet előre jelentkezni. Gyógyítók, állapotfelmérés és életmód tanácsadás, frissítő- és “keleti” masszázsok, Dharma Lama tanácsai tibeti gyógyítótechnika segítségével, dietetikus, energetizáló és leszoktató kezelések (dohányzás), asztrológia, amivel várjuk az érdeklődőket. Mindenkit, aki gyógyulni, felfrissülni, ellazulni akar.

Rendelőnkben külön szobákban zajlanak a masszázsok, a tanácsadási tevékenységek és a kezelések. Sokan kedvelik speciális “keleti”, frissítő és dupla Yin-Yang masszázsunkat. Dharma Lamánk tibeti gyógyító technikával segíti a gyógyulni vágyókat.

Itt az embert szerves egészként kezelik, és legelőbb a páciens lelkét igyekeznek megközelíteni és egészségessé tenni, mert onnan indul ki szinte minden fizikai baj. Amikor ezt valaki gyógyítóink segítségével felismeri, azután a megfelelő kezelésekkel többnyire segíteni lehet rajta.

 

Tapasztalatod szerint a lehetőségek közül melyikre mutatkozik a legnagyobb igény? Gyógyulni, vásárolni, étkezni vagy szépülni jönnek ide legtöbben?

Nincs különbség, igazándiból minden tevékenységünk népszerű, ez a különlegességünk. Itt mindenki megtalál mindent igénye szerint.

 

Van legvidámabb és legszomorúbb történeted?

A legvidámabb egy édes történet: egyik kedves vendégünk a túrós piténk felől érdeklődött: milyen lisztből készült, cukormentes-e, tojás van-e benne stb. – és az utolsó kérdése az volt: „és tessék mondani mi az a fehér a közepén?”

Szomorú történetünk nincs, nem is engedjük, hogy nálunk valaki szomorú legyen.

 

Hol szerzed be ezt a rengeteg speciális árut?

Saját jól bevált beszállítóink és termelőink vannak. Mindig ügyeltünk arra, hogy a boltunkban kapható áruk kiválasztásánál szempont legyen a jó ár mellett az is, hogy vevőink egészségét megóvjuk minden kétséges eredetű vagy hatású terméktől. Ezért tartom különösen fontosnak azt, hogy a boltban található termékek beszállítóival hosszú idő óta kiváló kapcsolatot ápolunk, és ez vevőink számára is biztonságot és állandóan magas színvonalat garantál.

 

Összeszámoltad már valaha, hogy hányféle betegség diétázói találnak nálatok megoldást problematikus étkezésükre?

Nem, még nem számoltam össze. De azt tudom, ha valamelyik gyógyítónk bármilyen diétát ajánl, a páciens azonnal megtalálja a polcokon az ahhoz szükséges legjobb termékeket. Az elmúlt évtized az egészséges életmód terén komoly változásokat hozott. Sok jó minőségű, egészséges tartalmú termék jelent meg a piacon, így ma már akár a lisztérzékeny, tejérzékeny vagy cukorbetegséggel élő vevőink is megtalálhatják maguknak a megfelelő termékeket polcainkon. Azok, akik felismerték az egészséges táplálkozás valódi egészség- és közérzetjavító hatásait pedig nagy számú bio- és reformtermék közül választhatnak nálunk. No és ha nem talál valamit, rövid időn belül megszerzem, ma már ez nem probléma.

 

Odafigyeltek rá, hogy mibe csomagoltok?

Igen, persze! Nálunk természetes a papírzacskó és papírtálca. Szeretném, ha a jövőben újrahasznosított papír csomagolóanyagot tudnánk használni. Tudom, hogy létezik már, de sajnos ez ma még nagyon drága.

 

A magánéletben is odafigyelsz a környezettudatos dolgokra?

Ez csak természetes. Jómagam is vegetáriánus vagyok, a hulladékot úgy otthon, mint az üzletben is szelektíven gyűjtjük, a fáradt olajat elvitetjük.

 

Van olyan szegmense a mindennapi kötelezettségeidnek itt, amit nem szeretsz? Van „legrosszabb” része ennek a munkának?

Világéletemben rosszban voltam az adminisztrációs munkával, és most sem jobb a helyzet. Itt elég sok papírmunka van, és ez nem tartozik a „szeretem” kategóriához.

 

Ha egy érvényben lévő törvényt megváltoztathatnál, mi lenne az?

Az adózásról szólót. Nem csak szerintem van rengeteg feleslegesen bonyolított szegmense. Sajnos a vállalkozások, így az enyém is komoly terhet hordoz hónapról-hónapra. Sokkal könnyebben boldogulnánk, ha kevesebb ilyen mesterséges visszahúzó kötelezettségünk lenne.

 

Lehet kategorizálni, hogy kik járnak ide főleg?

Nem igazán. Tulajdonképpen az évek megváltoztatták az emberek gondolkodását. Egyre több az egészségtudatos ember, főleg a fiatalok – és ez nagyon jó. Csupán pénztárca kérdése, ki mit engedhet meg magának.

 

Megfordulnak itt ismert emberek is?

Igen, elég sokan: népszerű művészek, média emberek. Vannak, akik anonim szeretnének maradni, és ezt természetesen tiszteletben tartjuk.

 

Szövődnek munka közben barátságok is?

A munkatársaim, beosztottaim szinte barátok. Mi együtt születésnapozunk, zarándok túrákra megyünk, karácsonyozunk, színházi előadásokat látogatunk, és ha kell, egy emberként költöztetjük azt, aki új lakásba költözik.

 

Mi az nálatok, amit sehol máshol nem kaphat meg az ember?

Szerintem az empátiát, türelmet, jó hangulatot, segítőkészséget. Hozzánk minden vendégünk, vevőnk, betegünk szinte családtagként jöhet kérdéseivel, kívánságaival.

 

Mi szeretsz legjobban ebben a hivatásban?

Az embereket – legyen az munkatárs, vevő, beteg, vendég – kortól és nemtől függetlenül. Abból indulok ki, hogy alapjában véve az emberek jók, csak valahogy az élet megkérgesíti őket. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk, és itt feloldódnak a gondoskodástól. Azt hiszem, mindenkinek arra van a legnagyobb szüksége: szeretetre és figyelemre.

 

Mi a legjobb ebben az egészben?

Az, hogy segíteni tudunk másokon.

 

Marad időd azért önmagadra is? Mik jellemzik Keleti Máriát azon kívül, hogy rengeteget szervez és dolgozik?

Természetesen, hiszen remek munkatársakkal vagyok körülvéve. Ha kell kozmetikus – kéznél van, ha masszőrre van szükség, szintén. Itt vannak a gyógyítók, mindenki, aki széppé tudja varázsolni a mindennapok szürkeségét. Van egy remek férjem, egy sikeres fiam, és tudomásom szerint egészséges vagyok. Mi kell még? Béke és nyugalom mindenhol.

 

Igen, ez árad belőled és a környezetedből is. Biztosan ettől ilyen jó itt. Én már tudom, de szerinted mitől jófej ez a hely?

Tőlünk jófej. Mert mi is jófejek vagyunk

 

 

Neked is van kedvenc jófej boltod? Írd meg a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu
címre, melyik az, hol van, és miért szereted! A legjobbakról cikket írunk.

Kép [cc] Urbán Beatrice, pinkmoos

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás