fbpx

| Bán Dávid – Kálmán Alida

A játék babák is megbetegszenek olykor- Beszélgetés Barta Judit babajavító mesterrel

Budapesten az Astoriánál megbújik egy kis üzlet, amin szerényen díszeleg a régi felirat: babaklinika. Nehéz észrevenni, pedig sokan még ma is szívesen javítják meg a család régi babáit, mackóit.

A Babaklinika elérhetősége
Cím: 1053 Budapest, Múzeum krt 5.
Tel.: (1) 267-2445
Email: babaklinika[kukac]citromail.hu
  Szükség van-e manapság babajavítóra?
A babajavítóra nagy szükség van, hiszen ma is nagyon sokan hozzák be régi, használt, beteg babájukat felújításra. Nagymamák jönnek be az unokáikkal, hogy a családi örökségben több generációt megélt babákat kellene megjavítani, vagy anyukák, hogy lányaiknak tudják adni gyerekkoruk kedvenc babáit. A gyerekek pedig sokszor sírva hagyják itt a babáikat javításra, de mi persze igyekszünk nagyon gyorsan dolgozni, hogy nem kelljen nélkülözni kedvenceiket.

Önök régóta vannak itt?
Igen, az üzlet körülbelül 50 éve van ugyanezen a helyen. Először nagymama (ő sajnos már nincs közöttünk) most pedig az édesanyám és én vezetjük az üzletet. Sajnos a többi hasonló üzletben már nincs meg ez a folytonosság, megszakadt a generációs folytonosság, csak itt van nálunk. Belecsöppentem a családi indíttatásba.
Az üzletünk tehát 50 éve ugyanitt van, emlékeznek rá az emberek. Persze idővel bővíteni kellett a választékot, de azért még mindig nagyon sokan megtalálnak minket. A berendezés jó része is még a nyitás idejéből származik, sok minden nagymamától öröklődött, szóval nem sok minden változott az elmúlt évtizedekben.

Milyen babát lehet egyáltalán javítani?
Elméletben minden típusú babát meg tudunk javítani, kivéve az elemeseket, mert ahhoz azért megfelelő pluszképesítés is kellene. De ezen kívül igyekszünk minden igényt kielégíteni, hiszen akár a játék mackókat is kijavítjuk.

Konkrétan milyen feladatok elé állítják Önöket?
A babaklinikának sok mindennek meg kell felelni. Leginkább leszakadt, megsérült végtagokkal keresnek meg minket, ilyenkor javítjuk, vagy cseréljük azokat. De ugyanúgy sokszor kell „fejcserés támadást” végrehajtanunk. Mindenféle babafejünk van a boltban, kezdve a papírmasé figuráktól, a porcelánon át a gumifejekig. Az papírmasé fejeket még mi készítjük, van rá egy mintánk, abba öntjük a babafej két felét, majd azt összeillesztjük és végül kifestjük az arcot. Porcelánfejet is még csinálnak egy-két műhelyben, de a gumifejeket már csak úgy tudjuk beszerezni, amikor javíthatatlan régi babákat hagynak itt nálunk, azt használjuk fel. Azt már nem gyártanak. De foglalkozunk még babaruha-varrással is, elég sok van belőle, így bőven válogathatnak a vevők e megunt, elrongyolódott ruhák helyére. Ám nemcsak játék babákat, hanem mackókat és egyéb állatkákat is javítunk.

Miként zajlik a javítás?
Sok minden, mint például a varrás, hasonló az egyéb szabó-varró munkákhoz, csak éppen kicsiben. De mivel a babajavítást nem tanítják, így sok mindenre magunknak kell rájönnünk. Vannak azonban ősi szerszámaink. Itt van például ez a speciális kampós szerszám, még a nagymamámtól. Ezzel tudjuk a babákat a javítás során összerakni. Mivel általában a babák belső gumizása fárad el leghamarabb, így a végtagok és a fej rögzítését kell megoldani, ehhez segít ez az eszköz. Amikor kicseréljük a végtagokat rögzítő gumit a baba belsejében, valahogy bele kell nyúlni a babába, ezzel az eszközzel tudjuk kihúzni úgy, hogy rögzíthessük a végtagokat. Van, amikor magát a végtagot vagy a fejet kell kicserélni, de ez az utolsó megoldás. Igyekszünk inkább megjavítani, mint cserélni, mert az eredetit úgysem tudjuk pótolni, az már az iparművész feladata lenne.

Folyamatosan van utánpótlás?
Sok mindenünk mindig van, így porcelánfejek, ruhák, papírmasét bármikor tudunk készíteni, de a legnagyobb gond a gumifejek és végtagok beszerzése, mert azt már nem gyártja senki. Pedig nagy szükség lenne bizonyos alapok elkészítésére, meztelen babatestek gyártására.

Miben változott a javítás folyamata az utóbbi időben?
Régen az emberek inkább csináltattak babát, babaruhát, amihez nagyon sok kézimunka kellett, mind a festéshez, mind a hajak készítéséhez. Korábban voltak babakészítők, akik fröccsöntő gépekkel készítettek műanyagbabákat. Azután később divatba jöttek a porcelán végtagú babák, sok kollega ezeket készítette. Porcelánbaba most is van és nagyon értékesek, de nem egyszer hoznak régi, akár száz éves babákat javításra. Ezek nagyon szép, egyedi babák. Az arcuk mindig megfog engem. Most már több azért a hasonló darab.

Hoznak házilag készített babákat javításra?
Nem, de az az igazság, hogy nem is tudnánk mit kezdeni azokkal, hiszen azt szalmából, egyéb igen múlandó anyagból csinálják, így nem is tudnánk nagyon hozzányúlni.

Mennyire nehéz maga a javítás?
Nem annyira nehéz, maximum csak a mackótömés, ami azért kimerítő munka és akár napokig is eltarthat.

A gyerekek szeretnek babázni?
Régen minden gyereknek volt babája, akkor még főleg porcelánból, és tudtak is rá vigyázni. De most is szívükhöz nő egy-egy baba, mindig van kedvenc. Szerintem a szülők mindig mindent megtettek azért, hogy a kislányuknak legalább egy babájuk legyen.

Mi lesz, ha már Önök sem tudnak tovább dolgozni, ki javítja majd a babákat?
Azt nem tudom, nagyon remélem, hogy az még nagyon messze van. Nem is merek belegondolni. Akkor nagy szomorúság lesz, akkor sírunk.


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás