fbpx

| Kerekes Anna

A Járókelő.hu jó eszköz az életminőségünk javításához

Számos bosszantó dologgal szembesülünk az utcákon. A járókelő.hu segít felelős állampolgárnak lenni, és összekapcsolja a városlakókat az önkormányzatokkal, szolgáltatókkal. Kérdéseinkre Le Marietta projektvezető válaszolt.

Megrongált közlekedési táblák, kátyúk a bicikliúton, kiégett izzó, hiányzó szemetes az utcán, és még sorolhatnánk azokat az apró, bosszantó tényezőket, amelyekkel naponta szembesülünk az utcákon. Mindenkit zavar, mégse tudjuk, hogy kihez fordulhatnánk. A járókelő.hu-n bejelenthetjük a problémát, az oldal működtetői és önkéntesei pedig értesítik az illetékeseket.

 

Mit szeretnétek elérni a járókelő.hu-val?

Elősegíteni a közterületi problémák megoldását. Ehhez egy könnyen használható és nyilvános kommunikációs felületet biztosítunk a városlakók és az önkormányzatok, szolgáltatók számára.

 

Hogyan lehet csatlakozni a járókelő.hu-hoz?

A felhasználók akkor regisztrálnak a járókelő.hu-ra, amikor elküldik az első bejelentésüket egy közterületi problémáról.

 

Hány felhasználó van a rendszerben?

Több mint 1000 regisztrált felhasználónk van.

 

Mennyire elterjedt az országban, hol működik a járókelő.hu?

Az oldal Budapestet és Nyíregyházát fedi le, ezekből a városokból tudunk probléma bejelentéseket fogadni.

 

Kik a célközönség?

Azok a városlakók, akik szeretnének tenni azért, hogy szebb legyen a környezetük.

 

Hogyan lehet használni a járókelő.hu-t?

A honlapon és az Android telefonokra fejlesztett mobil alkalmazáson keresztül is lehet problémákat bejelenteni.

 

Méritek a felhasználók elégedettségét? Mennyire elégedettek a felhasználók a járókelővel?

Most még nem mérjük ezt, de a későbbiekben tervezzük.

 

Van valamilyen emlékezetes történetetek a felhasználóktól?

Az utóbbi időből Bardócz Csabi önkéntesünket emelném ki, akit aktív felhasználóként kértünk fel arra, hogy ügykezelőként segítsen a városi problémák besorolásában az oldalon. Azóta volt olyan is, hogy ő maga ásott vissza egy kiásott oszlopot, és legutóbb az ő kérésére ültettek új fákat Csepelen.

Az érdekességeket és a működéssel kapcsolatos információkat a jarokelok.blog.hu oldalunkon szoktuk megosztani.

 

Tudjátok, hogy milyen kételyeik vannak a felhasználóknak a szolgáltatással kapcsolatban?

Igazán nem a járókelő.hu-ban kételkednek, hanem abban, hogy ha egy illetékes önkormányzat vagy szolgáltató azt válaszolja nekik, hogy hamarosan megoldják a problémát, akkor az valóban meg is történik-e. Mi az illetékeseket nem számoltatjuk el erről, és valóban előfordult már, hogy csak ígérték a megoldást. Ilyenkor a felhasználó kommentben vagy fényképes fejlemény beküldésével tud nekünk jelezni, és mi újra értesítjük a késlekedő önkormányzatot vagy szolgáltatót.

 

Lehet visszajelzést küldeni a felhasználótársakról, lehet pontozni?

A felhasználótársakat nem lehet pontozni, az illetékesek válaszleveleiről viszont lehet szavazni.

 

 A csapat

Honnan jött az ötlet? Kik állnak az oldal mögött?

Az alap ötlet a FixMyStreet.org nevű oldalból indult ki az Egyesült Királyságból, az ő elképzelésüket valósította meg egy Kelet-Európára szabott formában a Slovak Governance Institute nevű civil szervezet, akiktől mi átvettük a járókelő.hu motorját.

A teljes projektet hárman visszük munka mellett: én, a projektvezető; Barkóczi Dávid fejlesztő és Balog Zsolt a Média Centrum Közhasznú Egyesület elnöke. A bejelentések átnézését Lukács Máté, Nagy Bálint, Bardócz Csabi és Sági Kata végzik, ők a járókelő.hu leglelkesebb felhasználói és önkéntesei egyben. A honlap üzemeltetésében és fejlesztésében Csősz Ignác, Dávid Zoltán, Okrona Csaba, és Tasnádi Márton segít Barkóczi Dávidnak.

 

Ismertek más hasonló hazai kezdeményezést? Mit gondoltok róluk?

Közösségépítés tekintetében hasonló a miutcank.hu, volt szó arról is, hogy együttműködünk abban, hogy a járókelő.hu bejelentő felülete náluk is elérhető legyen.

Kommunikációt segítő és állampolgári részvételt erősítő tekintetben pedig a kimittud.org hasonló, hiszen ott is nyilvános megkereséssel lehet a közpénzből gazdálkodó szervezetekhez fordulni. Mi is használtuk már olyan esetben, amikor a járókelő.hu-n bejelentett ügyről szerettünk volna további hivatalos dokumentációt kikérni. 

 

Pénzügyileg mennyire fenntartható egy ilyen oldal működtetése? A befektetett pénz megtérül?

A mi esetünkben a befektetett pénz eddig nagyrészt munkaidő formájában jelent meg, az induláskor kapott minimális visegrádi alapos támogatáson kívül, 2013-ban egymillió forintot kaptunk a Concorde Csoporttól. 2014-ben pedig 1000 eurót nyertünk a SozialMarie-díjjal.

Egy társadalmi vállalkozásnál nehéz az üzleti nyelvben használt befektetésről, megtérülésről és profitról beszélni. Egy magáncégnek azért éri meg civil kezdeményezéseket támogatni, mert az is megtérülésnek számít, hogy jobb hellyé válik a világ, ahol élünk, hiszen a segítségükkel fenn tud maradni egy civil kezdeményezés, amely ezért dolgozik. És nem csak a cégek számítanak, hanem azok is, akik havi 1-2-5 ezer forintot küldenek nekünk, mert örülnek, hogy megoldódott egy probléma az utcájukban, és szeretnének hozzájárulni az oldal fenntartásához. Ezek a kisadományok különösen fontosak nekünk, mert a párezer forintok nem csak magát a pénzt, hanem nagyon pozitív visszajelzést is jelentenek a működésünkről.

 

 

 

TudatosVásárló.hu cikksorozatot indított olyan hazai vállalkozások bemutatására, amelyek segítik használati tárgyaink közösségi használatát és/vagy a közösség erejét felhasználva igyekeznek jobbá tenni az életünket és zöldebbé tenni a Bolygót. Sorozatunk hamarosan új kezdeményezés bemutatásával bővül. 

 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás