fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A japán jen alapú, ingatlanfedezetű hitelek kockázatairól

Új lehetőségként jelent meg az euró és svájci frank alapú hitelek mellett a japán jen alapú jelzáloghitel, amely csábítóan alacsony kamatozása miatt rendkívüli népszerű. Az ilyen hiteleknek azonban van néhány olyan vonása, amely további költségekkel és kockázatokkal jár az ügyfelek számára.

 

A japán jen az egyik legnagyobb árfolyam-ingadozást mutató deviza, ami fokozott kockázatot jelent.

Mint általában a devizaalapú hiteleknél, ez esetben is a szerződésben rögzített devizanemben, esetünkben japán jenben kerülnek meghatározásra a törlesztendő tőke- és kamatrészletek. A törlesztés ugyanakkor forintban történik. A jenben fennálló tőke és kamatrészletek a törlesztés időpontjában érvényes forint/jen deviza-eladási árfolyamon kerülnek átszámításra forintra.

Tekintettel arra, hogy természetesen a forint/jen árfolyam előre nem meghatározható, és változása még a többi devizánál is nagyobb ingadozást mutat, ezért jelentős, előre nem kiszámítható bizonytalanságot jelent minden jen alapú finanszírozást igénybevevőnek.

Az árfolyamváltozás kedvező és hátrányos egyaránt lehet. Amennyiben a forint erősödik a devizához képest, akkor a havi törlesztő részlet csökken, ha a forint gyengül az adott devizához képest, a havi törlesztő részlet növekszik.

A japán jen alapú hitel fokozott árfolyamkockázatának csökkentése érdekében a megjelenő hitel-konstrukciókat úgy kínálják, hogy az ügyfél válthasson az egyes devizák (japán jen, euró, svájci frank, forint) között. A devizák között azonban nincs közvetlen átváltási lehetőség, a teljes hitelösszeget először forintra váltják devizavételi árfolyamon, majd azt váltják át egy másik devizába eladási árfolyamon.

A devizanemcsere esetén a kettős váltás költsége az ügyfelet terheli. A devizavételi és eladási árfolyam közötti különbség hitelintézetenként eltérő lehet, azt a hitelintézet szabadon állapíthatja meg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanácsai:

  • A japán jenben is felvehető hiteleket bevezetéskor többnyire akciós feltételekkel (alacsony kamat, 0 Ft kezelési költség stb.) kínálják, célszerű azonban tájékozódni, hogy ezek a kedvezmények, előnyök meddig és milyen feltételekkel érvényesek.
  • Kérjünk teljes körű tájékoztatást a szerződés megkötése előtt!
  • Az alacsony hitelkamatok arra ösztönözhetik a hitelfelvevőt, hogy magasabb hozam reményében befektessék a felvett hitelösszeget. A hatóság azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez esetben nemcsak a remélt többlet-jövedelem, de a befektetett tőke egy része is veszélybe kerülhet (nem tőke-garantált befektetések), s a hitel visszafizetése csak más jövedelemforrásból valósulhat meg.
  • Érdemes elolvasni a PSZAF korábbi Amit a devizahitelekről tudni kell címmel készített általános tájékoztatóját is.

 

 

Forrás: PSZÁF

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás