fbpx

| Lugosi Bea

Itt vehetsz fenntartható halászatból származó halat

A túlhalászás a világtengereken zajló halászat által okozott egyik legsúlyosabb probléma. Szétnéztünk a szupermarketekben, hogy tudatos vásárlóként milyen választási lehetőségünk van. Sok boltban található MSC minősítésű termék. Válasszuk inkább ezeket!

A hazai boltokban kapható halászati termékeken kétféle minősítő jelzéssel is találkozhatunk: Delfinbarát és MSC

A Delfinbarát címkével csak tonhalakból készült termékeket lehet jelölni, ugyanakkor a címkével az a gond, hogy sajnos több „delfinbarát” címke is jelen van a piacon, mert több nagyvállalat saját tanúsítási rendszert vezetett be, melyek átláthatósága, ellenőrizhetősége, biztonsága elmarad az USA szövetségi címkéjétől. Továbbá természetvédő szervezetek részéről több kritika is érte ezt a minősítést, mivel csak a delfinvédelemre korlátozódik.

Piaci körképünkben csak az MSC minősítésű termékeket kerestük a boltokban. 

Az ökológiai hatások mérséklése érdekében a Marine Stewardship Council (MSCa helyi ökoszisztéma rendszerét, szaporodóképességét és sokszínűségét meg őrző halászati eljárásokat vár el nem csupán a halászott fajra, hanem a halászati terület többi élőlényére. 

Ismered a Termékcímke adatbázisunkat? Itt számos termékcímkéről olvashatsz, hogy melyiket érdemes keresni és melyiket nem.  

A védjegyet a beszállítói lánc tagjai, éttermek, halsütödék is használhatják, amennyiben MSC terméket árulnak, forgalmaznak és részt vesznek a minősítési rendszerben. A minősítést az MSC által meghatározott elvek alaján független, nemzetközi akkreditációs intézmények végzik.

Ha halkonzervet vagy fagyasztott halat veszel, válaszd a lenti logóval ellátott termékeket!

 

 Termék Hol lehet venni?

konzerv: SYWAN heringfilé

Tesco, CBA

konzerv: NIXE hering filé (csak a paradicsomos!)

LIDL

mélyhűtött hal: FROSTA halrudak, halfilé

Tesco, CBA, G-Roby, InterSpar

mélyhűtött hal:   IGLO halfilé           

Tesco, CBA, InterSpar

mélyhűtött hal:  COSTA lepényhal

CBA

mélyhűttött hal: ALMARE panírozott, fűszerezett hal, lazac

 

ALDI

mélyhűtött hal: OCEAN SEA lazac filé

 

 

LIDL

mélyhűtött hal: ATLANTIC alaszkai tőkehalfilé

LIDL

 

 

Ha ismersz még olyan boltot, ahol lehet MSC jelzésű fenntartható halászati terméket venni, kérjük írd meg nekünk a termék és a bolt nevét a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. 

 

Kép: dreamstime.com

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás