fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt vehetsz fairtrade csokinyuszit

Nyakunkon a húsvét, mázsaszámra vásároljuk a csokinyuszit. Szétnéztünk a boltokban, hol lehet fairtrade minősítésűt venni.

A jó csokoládét, akkor is, ha nyuszi formájú, a következőkről ismerjük föl:

1. Magas a kakaótartalma és nem bevonómasszából készült. A 2015-ben készült csokitojás tesztünkben részletesen is megtudhatod, miért fontos ez.

2. Kakaóvajat tartalmaz és nem növényi olajakat, főleg nem pálmaolajat. Hogy miért? Mert a pálmaolaj előállítása nem fenntartható, esőerdők és az ottani élővilág kiirtásával jár.

3. Méltányos kereskedelemből származik, azaz fairtrade. 12 tény, amit érdemes tudnod a fairtrade-ről.

Az UTZ Certified program a fairtrade-hez hasonló, ugyanakkor annál gyengébbnek mondható. Az UTZ-logó biztosítja, hogy a részt vevő gazdák az egészségre nem ártalmas munkakörülmények között jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmaznak, és a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgoznak. Fontos előírás, hogy a programban részt vevő gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. De nem ír elő például minimum árat a farmerek termékeiért, így azok a kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

A következő táblázatban a fairtrade, illetve az UTZ-minősítésű húsvéti csokikat és lelőhelyeiket láthatod. Vásárláskor keresd a fairtrade-logót, ha megteheted, inkább azt válaszd. Ha nem, az UTZ Certified is jobb a többinél.

 

BOLT

FAIRTRADE TERMÉK

Müller

Fairtrade nyulak dobozban

Bio Sétány (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.Mammut I. 1. emelet)

SCHÖNE ülő húsv. nyúl

LANWEHR hosszúfülű nyúl

BioABC (1053 Budapest, Múzeum krt. 19.)

PONCHITO MEGLEPETÉS

Culinaris

DIVINE 70%-os húsvéti étcsokoládé tojás 55g

DIVINE húsvéti tejcsokoládé tojás 55g

 

UTZ TERMÉK

CBA Prima üzletek

Többféle UTZ-minősítésű csokoládé

Aldi

MONARC, OSTERZAUBER, OSTERPHANTASE, CHOCEUR húsvéti csokoládé-termékek

Köszönjük a közreműködést Rózsa Gabriellának és Krausz Dórának! 

 

Ha ismersz olyan terméket, amelyik nincs a fenti listán, írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. Köszönjük!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

      

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás