fbpx
közösségi gazdaságok

| Tudatos Vásárló

Így működnek a közösségi gazdaságok

Az alábbiakban bemutatjuk nektek, hogyan is működnek a hazánkban egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Megtudhatod, hogyan válhatsz taggá és mit kell tudnod a működésről.

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, ma már több mint 10 gazdaság működik országszerte és hamarosan újabb gazdaságok indulnak el. Cikkünkben megtalálod a működő gazdaságok listáját és aloldalunkon olvashatsz róluk részletesebben is.

A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

1. Évindító találkozó

Ha érdeklődsz egy gazdaság iránt, akkor vedd fel a kapcsolatot a kiszemelt gazdával, és menj el a találkozóra, ahol bemutatja gazdaságát és terveit. Itt megismerkedhettek személyesen is, többet megtudhatsz a gazdaságról, és találkozhatsz olyanokkal, akik már a közösség tagjai. Legtöbbször itt kér a gazda visszajelzést arról is, hogy mit szeretnének a tagok a következő évben (pl. senki nem szeretne édesköményt, de több paradicsom jó lenne).

2. Szerződéskötés és előre fizetés

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél te is tag lenni, szándékodat írásban is meg kell majd erősítened. A szerződésben rögzítitek:

  • a zöldség vagy állati termék részek méretét és árát – általában egész és fél rész előfizetésére van lehetőség, mely 4 vagy 2 fő heti igényét fedezi
  • az átvétel gyakoriságát – az átadások heti rendszerességgel történnek, de olyan gazdaságoknál, melyek egész évben vállalják a szállítást, a téli időszakban kéthetente szokott lenni az átadás
  • a szállítási időszakot – vannak gazdaságok, melyek a tavasztól a késő őszig tartó időszakban szállítanak, de olyan gazdák is vannak, akik egész évre leszerződnek a tagokkal
  • a fizetés gyakoriságát – legjellemzőbb, hogy a tagok havi átalányt fizetnek a gazdának, de sokszor van lehetőség előre kifizetni egy negyedévet vagy akár az egész szezont is

3. A gazda éves tervet készít

A szezon kezdetén, ha már megvan, hogy a közösségi gazdaságnak hány tagja lesz, a gazda tervet készít, amely alapján látja majd el a közösséget. A zöldségközösségek esetében egy átadás alkalmával kb. 7-8 féle zöldség szokott lenni a tagok ’részében’, de a nyári hónapokban ez akár 10-12 féle zöldséget is jelenthet. Ez gondos tervezést igényel. Persze a tojás- vagy húsközösségek tervezéshez is elengedhetetlen, hogy a gazda tudja a tagok pontos számát.

4. Munkálatok a gazdaságban

A tervek alapján megkezdődik a gazdaságban a munka. A munkálatokat a gazda végzi, de a legtöbb gazdaságban vannak alkalmak, amikor a tagok is végezhetnek önkéntes munkát és besegíthetnek bizonyos feladatokba. Ezek nagyon jó alkalmak, hogy megismerd a gazdaságot a többi tagot, és személyesen is lásd, hol termelnek Neked.

5. Helyi terményátadás

Megállapodásotok szerint sor kerül a termény átadásra.  Van, ahol a tagok részére előre összekészítik az adagot dobozban vagy szatyorban, de vannak gazdaságok, ahol a tagok maguk mérik ki és válogatják össze a részüket. Utóbbi esetben a gazda mindig jelzi egy táblán, hogy például melyik zöldségből mennyi jár egy tagnak az adott héten. Néhány gazdaságban „cseredoboz” is van, ha nem szereted valamelyik zöldséget, akkor becserélheted valami másra, amit a cseredobozban találsz.

6. Tag és a családja főznek a terményekből

A tagság azoknak ajánlott, akik rendszeresen főznek otthon, mert a nagy mennyiségű zöldséget vagy tojást és húst, amit hetente kapsz, fel kell dolgozni. Eleinte kihívást jelenthet a főzés, de a legtöbb tag gyorsan beletanul. Az újfajta zöldségek, mint például a rebarbara, mizuna vagy a csicsóka elkészítése eleinte fejtörést okozhat, de a gazdák és gyakorlottabb tagok segítenek majd receptekkel. Sőt, abban is kérhetsz segítséget, hogyan kell feldolgozni egy egész csirkét.

Ugye, hogy nem is ördöngösség? Csatlakozz Te is, és meglátod, milyen szuper egy közösségi gazdaság tagjának lenni!


A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás