fbpx

| Tudatos Vásárló

Ismerd meg a címkéket: Rainforest Alliance

Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.

Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte kis a trópusi erdők megőrzését. Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett.

A vállalkozások, amelyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek jogosultak használnia Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon.

Rainforest Alliance Certified™

Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek.

Kövesd a békát, ezért!

A minősítést tulajdonképpen a SAN biztosítja. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz.

Fontos, hogy nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet, ezért a leggyakrabban a logók mellet a következő kísérő szöveg is található: „[termék] amely Rainforest Alliance Certified gazdaságból származik”.

Erdőgazdálkodások, amelyek megfelelnek a fenntartható erdőgazdálkodókat tanúsító Forest Stewardship Council (FSC) követelményének, jogosultak használni a Rainforest Allience Certified logót az FSC emblémával együtt.

Rainforest Alliance Verified™

A szervezet helyi közösségeknek és őslakos csoportoknak is segít létrehozni és működtetni olyan fenntartható turisztikai szolgáltatásokat és programokat, amelyek gazdaságilag kifizetődőalternatívát jelentenek az esőerdőirtások helyett. A képzéseken és minősítésen túl ösztönzik a vállalkozókat a helyi munkaerők alkalmazásra, és arra, hogy beszerzéseket a helyi termelők és vállalkozások bevonásával bonyolítsák.

Azok a turisztikai szolgáltatók, amelyen bizonyítani tudják, hogy minimalizálják ökológiai lábnyomukat, támogatják a helyi közösségeket és kultúrát elnyerhetik a fenntartható turizmusért létrehozott Rainforest Alliance Verified védjegy használatát. A védjegyet a Sustainable Tourism Council (GSTC) együttműködésben ítélik meg.

Gyakori kritika a Rainforest Alliance Certifiedminősítéssel kapcsolatban (ugyan úgy, mint UTZ Certified esetén) hogy nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért – bár a minősítés miatt némiképp magasabb árra számíthatnak – így kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés). A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Hasonlít a Fair Trade minősítéshez, ugyanakkor az esőerdők kiemelt védelme miatt, erősebb a természetvédelmi vonatkozása. Kiemelten fontos a Rainforest Alliance számára a fogyasztók tudatosságának erősítés, különösen gyerekek oktatása. 

Javasoljuk, vásárláskor Keresd! a Rainforest Alliance logót, itthon is kávé, jégkrém, tea csomagolásán.

A logók adatlapjá megtalálod a címkeadatbázisunkban itt és itt.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás