• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Iskolafűtés megújuló energiával

2009.10.19. /
Megújuló energiával működő fűtési rendszert alakítottak ki a Nyíregyházához tartozó Sóstóhegy általános iskolájában.

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. igazgatója az átadáson elmondta: földgáz helyett faaprítékból készített pellettel fűtik az intézmény kazánját, napkollektorok segítik az iskola melegvíz-ellátást, illetve napelemek biztosítják az elektromos áramot.

Az önkormányzati tulajdonú kft. 34,5 millió forint költségből alakította ki az oktatási intézmény megújuló energiával működtetett rendszerét. Ehhez 14 millió forint uniós fejlesztési támogatást kapott.

Tóth Illés, a társaság műszaki igazgatója közölte: a hőtermelés átalakításával egyidejűleg korszerűsítették a kazánház szabályozó rendszerét, termosztatikus szelepekkel látták el a radiátorokat. Így mód nyílik arra, hogy a helyiségeket külön-külön az éppen aktuális igényeknek megfelelően fűtsék.

Az iskola az új rendszerrel energiaköltségének tanévenként a 25%-át takarítja meg, vagyis több, mint kétmillió forintot spórolhat.

A sóstóhegyi mintaberuházás tapasztalatai alapján további 4-5 nyíregyházi oktatási intézményben szeretnék kialakítani a megújuló energián alapuló fűtést. Az újabb beruházások megvalósítására is pályáznak. A megváltoztatott uniós kiírások szerint ezentúl már 60%-os támogatást nyerhetnek a fejlesztésekhez.

Giba Tamás Nyíregyháza alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy nem véletlenül Sóstóhegy lett a helyszíne a mintaberuházásnak. Ebben a városrészben ugyanis jelentős a családi házak száma és szeretnék, ha a magánlakások közül is egyre több áttérne a megújuló energia használatára.

Megemlítette továbbá, hogy a távfűtéses iskoláknál is törekszik a nyíregyházi önkormányzat arra, hogy csökkentse a hőfelhasználást. Ennek érdekében korszerűsítik, szabályozhatóvá teszik a fűtésrendszereket, illetve szigetelik az épületeket, ajtókat, ablakokat is cserélnek. A helyhatóság éppen a közelmúltban döntött hét oktatási intézmény mintegy 300 milliós felújításáról, amelyhez - a pályázati forrásokhoz - 140 millió forint saját erőt biztosítanak.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] thomasbrandt  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében