fbpx

| Tudatos Vásárló

Az íriszdiagnosztikában bíznak legtöbben

Az elmúlt egy évben növeltük az egészségmegőrzésre fordított kiadásainkat, ugyanakkor egészségtelen szokásainkon nem akarunk változtatni – derült ki a GfK Hungária kutatásából.

Az elmúlt évben a lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű fogyasztói csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegtartás az egészségügyi kiadások fő célja, a lakosság kétharmadát kitevő alacsonyabb jövedelmű lakosság körében viszont elsősorban a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészségfenntartásra költenek. Míg az egészségmegőrzésben aktívabb csoportban az összes egészségcélú költések 15 %-át teszik ki az orvosi és gyógyszerköltségek, ez az arány több mint duplája – 36 % – a betegség miatt költők körében.

Nem mozgunk, nem szokunk le a dohányzásról

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás továbbra is jelentős, ám ennek a számottevő tudásnak csak töredéke kerül a mindennapi gyakorlatba átültetésre. A lakosság 84 %-a pontosan tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán 61 % nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket. 

A túlsúly és a testmozgás összehasonlításában még kedvezőtlenebb a kép: a lakosság 82 %-a van tisztában azzal, hogy az elhízás és a túlsúly veszélyezteti az egészséget, 79 % fontos rizikófaktornak tartja a testmozgás hiányát, mégis csupán 41 % mozog rendszeresen.

A magas vérnyomást is a lakosság 84 %-a tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek, megméretni viszont csak 49 %-uk szokta rendszeresen

Ötből négyen alkalmaznak alternatív gyógymódokat

A lakosság jelentős része, több mint négyötöde, vett igénybe az előző évben valamilyen nem orvosi, alternatív gyógyászati megoldást. Az alternatív gyógyászati kiadások közül az íriszdiagnosztika vezet, amit az akupresszúra, majd a fény- és színterápiára követ. Prevenciós céllal a lakosság 15 %-a alkalmaz egészsége megőrzése érdekében, alternatív, természetes gyógymódokat. Ha a gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe vesszük, úgy összességében ennél jóval többen, a lakosság közel egyharmada részesít előnyben alternatív terápiát. A természetes gyógymódok közül legtöbben gyógyteát, gyógycseppeket és homeopátiás készítményeket használnak.

Forrás: GfK sajtóközlemény
Kép: (CC) Ben K Adams

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás