fbpx

| Kovács Andrea

Ingyenes appok a tudatos és zöld élethez I.

Az érintőképernyős kütyükre tölthető applikációknak se szeri, se száma, nem kivétel ez alól a tudatosságot és/vagy zöldülést segítő appok sem. Viszonylag sok globálisan működőképes is található köztük, ezekből gyűjtöttünk párat. Menedzseld egyszerűen a családi költségvetést és a hűtő tartalmát, használd fel a maradékokat, javítsd meg a bicajod, a varrógépet vagy a mobilodat.  

KOIN – A családi költségvetés segítője

ingyenes (ios, android)

Pontosan azt tudja, ami mond: nyomon követhetjük a pénzünket, ha mindent precízen felviszünk a rendszerbe. A bevételi és a kiadás oldalt is jól átláthatóvá alakították. 

Az egyedi és rendszeres mozgásokat is tudja kezelni és mivel minden címkézhető, a megadott kategóriákon belül már mindent mi magunk tudunk a saját ízlésünknek megfelelően felvinni. Az áttekintőben %-osan is láthatjuk az arányokat, többféle időbeosztás szerint kérhetjük le az adatokat. 

 

Óriási segítség, ha még ahhoz sincs ötletünk, milyen excelben tudnánk normálisan vezetni a családi kasszában lévő pénzt. Jelszavazható, vagyis még egy biztonsági kaput építettek bele,  és dropboxba exportálható minden felvitt adat.

Az applikáció magyar, a Google playen se szeri, se száma azoknak a kommenteknek, amik arról szólnak, hogy milyen gyorsan javítják az esetleges hibákat a fejlesztők.

BEST BEFORE – házi élelmiszer-leltár

ingyenes (iosandroid)

A Campbell’s konzervdobozra hajazó logójú, Best Before nevű app végtelenül egyszerű, ám igen hasznos: főleg azok szerethetik, akik rendszeresen elfelejtik figyelni a hűtő, fagyasztó, spájz mélyére rejtett ételek lejáratát. A menet a következő: lefotózzuk az ételt (lehet sok fotót is készíteni egyszerre, de az app megnyitásakor a fotó hozzáadásnál is választható opció a fotó készítése, automatikusan a programhoz irányít az app), megadjuk, hogy mikor jár le, hogy hol tároljuk, és hogy kérünk-e figyelmeztetést a lejáratról. 

A listára nézve már láthatjuk is, van-e hamarosan lejáró szavatosságú kajánk.

Megérhet ennyi energiaráfordítást a kaja megmentése.

GROCERY HERO – mentsük meg az ételt

ingyenes, (ios, android)

A Best Before apphoz hasonlóan ez is tárolja az adatokat és figyelmeztet, ha közeli lejáratú élelmiszer van a spájzban, (barcode alapján tud szkennelni, de nekünk 3-ból 3 nem lett sikerült. . Külön tárolja a mélyhűtő, a hűtő és a spájz tartalmát, beállítható, mikor értesítsen. Ha kijelöljük, miket használnánk fel aktuálisan, máris listázza a recepteket. 

Regisztrációt igényel (vagy a facebookos profilunkkal léphetünk be) érdemes a listában található neveket választani, mert azok alapján keres a receptekben. 

A recepteknél tápérték-adatokat is találunk. A felület átlátható, időrendi sorrendben is megnézhetjük felvitt adatainkat. Több receptoldalról keresi a recepteket, és ha valamelyiknél a használatot választjuk, azonnal elküldi e-mailben.

 

IFIXIT – javítási útmutató

Ingyenes (ios, android)

“Az ingyenes javítási útmutató mindenre, irta: mindenki.”   Így aposztrofálja magát az oldal/app és ha kicsit belenézünk, kiderül, hogy nem véletlenül: ha kilyukadt a bicajunk kereke, ha vacakol a töltőnk, ha kíváncsiak vagyunk egy újonnan piacra dobott kütyü javíthatóságára, akkor is érdemes itt keresgélni. Elképesztő mennyiségű anyagot találunk benne, de mi magunk is vihetünk fel a megfelelő kritériumok alapján.

 

A listában szereplő applikációkat tableten teszteltük. 

Folytatjuk!

Kép: Googleplay

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás