fbpx

| Tudatos Vásárló

Így vásárolj sportkamerát!

A sportkamera lehetővé teszi, hogy megörökítsük a nyaralás vagy téli síelés élményét. Összeszedtünk néhány szempontot, hogy mire figyelj vásárlásnál. 

Memóriakártya

A memóriakártyát általában külön kell megvennünk, hacsak nem tartalmaz a készülék eleve belső memóriát. Érdemes olyen készüléket választani, amelyiknek van belső memóriája, így ha esetleg otthon felejtenénk a memóriakártyát, ne maradjunk le a videókészítés lehetőségéről.

Viszont mivel a memóriakártyák már egyre olcsóbbak, jobb, ha inkább nagyméretűt választunk: egy 16 gigabájtos kártyára például 1–2 óra filmet vehetünk fel maximális minőségben, modelltől függően.

 

Kattints a képre, nézd meg a Sportkamera labortesztünket,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 58 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

Zoom és gyújtótávolság

Hasznos, ha közel tudjuk hozni a filmezni kívánt tárgyat, ezért a gyártók szeretik a nagy zoommal reklámozni a terméket. Viszont nem árt tudni, hogy például egy 70-szeres nagyítás ugyan jól hangzik, de nem túl praktikus, mert bemozdul a kép. Átlag használathoz elegendő az 5-15-szörös zoom is.

A zoom erején kívül vegyük figyelembe a minimális gyújtótávolságot is. 40 mm körül kockáztatjuk, hogy nem tudjuk a táj összes részletét rögzíteni. Jobb döntés ilyenkor egy 33 mm-s vagy még kisebb gyújtótávolságú eszközt választani, így szélesebb panoráma képet kapunk.

Tipp bolti vásárláshoz: Készítsünk próbafelvételt, ha lehet maximális zoommal. Nézzük meg, hogy milyen képminőséget kapunk, ha bemozdítjuk, rázkódtatjuk a kamerát.

 

HD vagy Full HD?

Ma már szinte minden videokamera legalább HD minőségben rögzít, de nagyon sok Full HD készülék (1920 x 1080 pixeles képfelbontással) is van forgalomban. Azonban nem minden a felbontás.

 A végeredmény függ az optika és a képkezelés minőségétől, az autofókusz hatékonyságától, valamint a képstabilizátortól is. Nézd meg a TVE sportkamera labortesztjét, amelyből kiderül, hogy milyen minőségű képet nyújtanak az egyes készülékek.

Érintőképernyő

Egyre több kamerát szerelnek fel „multitouch” érintőképernyővel, ami megkönnyíti a menüben való navigálást. Két ujjal érintve tudjuk felnagyítani a képet vagy rábökéssel kijelölni a fókuszt, ugyanúgy, mint az okostelefonon.

Akár érintős, akár nem, a legtöbb képernyőt erős napfényben nehéz használni. A tükröződés csillapítása érdekében bizonyos modellek viszonylag hatékony színezett szűrővel rendelkeznek.

A drágább modelleken van kereső, ami által kiküszöbölhető a képernyő visszatükröződése. Ha gyengén látók vagyunk, érdemes olyan kamerát választani, amelynek dioptriás keresője van. A kereső másik előnye az érintőképernyővel szemben, hogy kíméli az akkumulátort.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Használhatóság

Vásárláskor vegyük számításba a kamera súlyát (akár tíz gramm különbség is számít) és ergonómiáját is. Illeszkednie kell a tenyérbe, és a leggyakrabban használt gomboknak (zoom, rögzítés, stb.) könnyen elérhetőnek kell lenniük. Ha előre tudjuk, hogy gyakran fogjuk használni, érdemes egy tartalék akkuba is befektetünk.

Tipp bolti vásárláshoz: Próbáljunk beállítani pár alapfunkciót a készüléken. Ha úgy érezzük, hogy túl hamar elvesztünk a menüpontok és almenük között, inkább válasszunk másik, egyszerűbben kezelhető kamerát.

Mikrofon, hang

Ezek a kamerák annyira kompaktak, hogy a belső mikrofon gyakran a készülék saját zajait (a zoom motorját, a gombok kattogását, elektronikus zajokat, stb.) is felveszik működés közben. Létezik megoldás ennek elkerülésére: a külső mikrofon alkalmazása. Ehhez a kamerán egy speciális bemenet szükséges.

A legtöbb csatlakozó szabvány méretű (szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható külső mikrofon csatlakoztatható), de némely gyártó saját csatlakozót alkalmaz. Ha új készüléket veszünk, nézzünk utána, hogy milyen külső mikrofont lehet hozzá csatlakoztatni, ne később érjen meglepetés.

Tipp bolti vásárláshoz: Próbaként készítsünk közeli és távoli felvételt a kamerával, hogy az autofókusz működjön. Visszajátszásnál figyeljük meg mennyire zajos a felvétel. Ha olyan célra vásárolunk sportkamerát, ahol a hangminőség is fontos, inkább válasszunk olyan készüléket, amelyiknél van lehetőség külső mikrofon csatlakoztatására. Ezt általában külön kell megvenni.

 

Akkumulátor

A gyengébb akkumulátorral bíró készülékek alig 1 órát működnek töltés nélkül, de egy jobb minőségű akku akár 3-4 órát is kibír. Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy mennyi a működési ideje az akkunak. Nézd meg a TVE sportkamera labortesztjében, hogyan szerepeltek a készülékek akkumulátor működés szempontjából.

Ne feledjük, hogy az érintőképernyő és a nagy képfelbontás gyorsabban fogyasztja az akkumulátort.

Ha már előre tudjuk, hogy sokat fogjuk használni a készüléket, érdemes beruházni egy tartalék akkuba. Praktikus olyan készüléket vásárolni, amelyiknél külső akkufeltöltő (is) van, így filmezés közben tölthetjük a tartalék akkumulátort.

Hogyan rögzítsük a sportkamerát?

Minél mozgalmasabb tevékenységhez használjuk, annál fontosabb a készülék stabil, biztonságos rögzítése.

Leginkább síelők és bringások rögzítik előszeretettel a kamerát a sisak elejére. Ez esésnél csökkentheti a sisak védőhatását, rosszabb esetben magát a sisakot is eltöri. Ha a fejünkre, oldalra rögzítjük, az könnyen koponyasérülést okozhat egy nagyobb esésnél. Szakértők szerint, szerencsésebb, ha a sisak tetejére, középre rögzítjük, de még jobb, ha a karunkra tesszük a kamerát.

A legjobb választás a kicsi, könnyű kamera, amelyik esésbiztonsági funkcióval van ellátva. Ez utóbbi arra szolgál, hogy ütődéskor a kamera vagy a tartószíj leválik a sisakról, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt. Az úgynevezett „Safety Pad” egyes modelleknél ívelt formában is jelen van, ami lehetővé teszi, hogy stabilabban rögzítsük a kamerát a gömbölyű sisakhoz. Ezzel a biztonsági funkcióval egyelőre kevés készüléknél találkozunk. 

 

  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás