fbpx

| Tudatos Vásárló

Így válassz TV-t!

Ha TV vásárlás előtt állsz, érdemes néhány szempontot végiggondolnod. Összeállításunk segít ebben. 
 

Mit tud a készülék?

Képernyőnagyság

A képernyő méretnél mindenképp vedd figyelembe, hogy mekkora szobában helyezed el. Ne vásárolj túl nagy televíziót, mert zavaró lesz a látvány. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelednek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től. A Blue Rayes filmeknél a képernyőtől való távolság kisebb is lehet, kb. a 2-szerese a képátlónak. Számold ki, hogy kb. milyen messze fogsz ülni a TV-től, és ez alapján számold vissza, hogy legfeljebb mekkora átmérőjű készüléket érdemes venned.

Látószög

Síkképernyős TV-nél gyakori negatívum, hogy csökken a kontraszt, ha oldalról nézzük, így a kép gyengébb minőségű lesz. Ez a probléma mindaddig nem merül fel, amíg egyedül vagy ketten nézitek a TV-t, hiszen ilyenkor többnyire a készülékkel szemben ültök. Viszont, ha egy nagy család ül le tévézni, vagy gyakran átjönnek a haverok meccset nézni, már vitát okozhat, hogy ki nézze oldalról a TV-t.

Áramfogyasztás

A TV-ért nem csak akkor kell fizetni, amikor megvesszük, hanem használat során az energiafogyasztás is jelentős összeget emészthet fel. Az energiafogyasztás függ a képernyő méretétől is. Hiába tartozik ugyanabba az energiaosztályba (pl. A+) két különböző méretű képernyő, a nagyobb méretű valószínűleg többet is fogyaszt. Az energiafogyasztás függ a HD felbontástól is. Egy Ultra-HD készülék többet fogyaszt, mint egy ugyanakkora méretű HD.

Kattints a képre, nézd meg a TV tesztünket,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 58 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

 

Képminőség

Ha gyakran nézel TV-t nappali fényviszonyok mellett, ajánlott LCD készüléket választanod, mivel ezeknél a képernyő kevésbé tükröződik. Újnak tekinthetők, és nem olcsók az úgynevezett OLED-TV-k, amelyek nagyon jó képminőséggel, erős színkontraszttal rendelkeznek még akkor is, ha oldalról nézzük. További előnyük, hogy a plazmatévékhez képest jóval kisebb az áramfogyasztásuk.

Full-HD

A Full-HD TV-k 1920 x 1080 pixeles képfelbontással rendelkeznek, ami jobb minőségű képet ad, mint a HD. Minél közelebb ülünk a készülékhez, annál nagyobb képfelbontás javasolt. Viszont kis átmérőjű TV-nél nem feltétlenül szükséges ekkora többletköltségbe verni magunkat: 66 cm-nél kisebb képátlójú TV-nél elég a HD-ready (1366 x 768pixel) felbontás is.

UHD (Ultra-HD) 

A Full-HD-nál négyszer nagyobb (3840 x 2160 pixel) képfelbontást jelent, ami részletgazdagabb, kontrasztosabb képet eredményez. Hátránya, hogy a TV adások egyelőre nem sugároznak UHD-t. UHD filmek jelenleg leginkább internetes videotárakban (pl. Netflix) vagy Blu-rayen érhetők el.

HDR (High Dynamic Range)

Ezzel a technikával az erősebb kontraszt és a finomabb színátmenet miatt részletesebb kép érhető el. A HDR-t egyelőre csak UHD TV-be építik be.

 

Mire figyeljünk az üzletben?

Filmek

A boltokban lévő televíziókban látható filmek kifejezetten a nagyfelbontású TV-re készülnek. A Serengeti részletgazdag képei könnyen vásárlásra csábítanak. Legyél kritikus!

Hírek

Kérd meg az eladót, hogy kapcsoljon egy hírműsorra. Figyeld meg, hogy természetesnek hat-e a bemondó arca? Elmosódik vagy ugrál-e a képernyő alján lévő hírfolyam vagy más szöveg?

Kép

Elég világos-e a kép, anélkül, hogy a fényerőt és a kontrasztot a maximumra állítanád? Oldalról is éles-e a kép?

Eladó

Ha az eladó nem elég segítőkész a fenti kérdésekben, válassz másik üzletet.

Mire figyelj otthon?

Távolság a TV-től

Ne ülj túl közel a TV-hez, mert nem lesz élvezhető a kép. A TV-től javasolt távolság a képátló háromszorosa. Ha egy 100 cm-es átmérőjű készüléked van, legalább 3 métere érdemes tenned a fotelt.

Hang

Sok televíziónál csak akkor kapunk megfelelő hangzást, ha az eszközt egy stereo,- vagy házimozi rendszerhez csatlakoztatjuk. Az elöl lévő hangszóróknak a televízió mellett bal és jobb oldalon kell állnia, különben nem illeszkedik egymáshoz a kép és a hang. Alternatívaként javasolt egy közvetlenül a televízió előtt elhelyezett hangszórórendszer (soundbar vagy sounddeck).

Fény

Ne legyen teljesen sötét a tévénézős szobában. Helyezz el egy indirekt fényforrást, de ne a televízióval szemben, mert akkor tükröződik a képernyőben. Az ívelt képernyős TV-nél a fényforrásnak a TV mögött kell lennie, mivel a hajlított képernyőfelület mindent zavaróan visszatükröz.

 

Köszönjük a köreműködést Cservenák Kittinek és Mayer Barbarának!

Forrás: Stiftung Warentest

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás