fbpx
legjobb porszívó teszt

| Tudatos Vásárló

Így válassz porszívót!

Valószínűleg nem a kedvenc háztartási eszközünk, ezért is nehéz kiválasztani a megfelelőt. Álló, fekvő, kézi, porzsákos, robot? Árban több mint 100 ezer forint is lehet a különbség. Íme néhány tanács, hogy mire figyelj, ha porszívót vásárolsz. 

1.Vásárlás típus szerint

Az hogy neked milyen porszívó való, erősen függ attól, milyen a lakásod padlózata, parkettád, vagy szőnyeged esetleg padlószőnyeged van. Az sem utolsó szempont, hogy vannak-e lépcsők lakáson belül:

• ha padlószőnyeged van, vagy egyszerűen csak egy csomó szőnyeged, álló porszívót, elsősorban a porzsákosat válassz;

• ha viszont sok a lépcső, – illetve a parketta, laminált padló vagy kőlap – fekvő porszívóval könnyebb lesz manőverezni;

• a botporszívó és a kézi porszívó remekül működik könnyebb, sürgős feladatok elvégzésénél;

• a robotporszívó a „beállítom és már megyek is” típusú emberek számára jó választási lehetőség. A központi porszívó akkor jöhet szóba, ha vállaljuk a beszereléssel járó költségeket.

Kattints a képre, nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének porszívó-tesztjét,
és szűrj a saját szempontjaid szerint 56 termék laboratóriumi teszteredményei között. 

Álló porszívó

Előnyök: Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társainál. Általában jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban – különösen a porzsákos modellek. Többségüket könnyű tárolni.

Hátrányok: Porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel. A legjobb teljesítményű modellek legalább 9 kg-ot nyomnak, bár a könnyebb készülékek is elvégzik a feladatot. Az álló porszívók gyakran hangosabbak a fekvőknél.
 

 

Fekvő porszívó

Előnyök: A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik. A többségük könnyebb, és a különálló szívófejnek köszönhetően könnyebb használni is.

Hátrányok: Ezek a porszívók összességében testesebbek álló testvéreiknél. A poszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe.
 

Botporszívó

Előnyök: Az álló porszívókhoz hasonlóan hosszú testük és nyelük van, és egy szívófejük. Sokuk akkumulátoros. Könnyűek és kényelmesek, amikor gyorsan kell feltakarítani a rendetlenséget. A piszkos padló tisztításához nem kell lehajolni sem.

Hátrányok: A többségük szőnyegen nem teljesít olyan jól, mint a hagyományos méretű porszívók. Elsősorban a felszíni piszok felszedésére alkalmasak, ugyanakkor nem helyettesítik a hagyományos porszívót. Általában kicsi a porgyűjtő tartályuk. Többségük elég zajos.
 

Kézi porszívó

Előnyök: Ezek a miniatűr elektromos modellek vezetékes vagy vezeték nélküli kivitelben kaphatók. Egyszerű, gyors felülettisztításra alkalmasak rövidszőrű szőnyegekhez és csupasz padlókhoz. Néhányuk a házi kedvencek szőrét is jól leszedi a kárpitról. Az autó utasterének tisztításához is hasznosak.

Hátrányok: Hiányzik belőlük a hagyományos méretű álló, illetve fekvő modellek ereje és teljesítménye.
 

Robotporszívó

Előnyök: Amíg te pihensz, a robotporszívó elvégzi helyetted a piszkos munkát. A nem zsúfolt szobákban a robotporszívó a rendszeres, kézi porszívózások között végezhet kisebb takarításokat. A jobb modellek a szűkebb helyekre is beférnek, a hosszabbítókat pedig kikerülik. Néhány legújabb modell okostelefonos alkalmazással vezérelhető.

Hátrányok: A legjobb álló és fekvő porszívók által végzett alapos tisztítást egyetlen robotporszívó sem tudja teljesíteni. Hosszú szőrű és kisebb szőnyegekhez nem ideális választás.
 

Központi porszívó

Előnyök: Használatuk egyszerűbb, mint a fekvő porszívóké. Porszívótest híján csak a porszívócsövet és a szívófejet kell cipelni. A központi porszívók általában viszonylag csendesek, porgyűjtő tartályukat pedig ritkán kell üríteni.

Hátrányok: A központi porszívórendszerek drágák, beépítésükhöz szakemberre lehet szükség. 9 méter hosszú szívócsövük nehéz, és sok helyet foglal. És munka közben az egységen belül nincs hely a tisztítóeszközök tárolására.

 

2. Szempontok a vásárlás során

A modern porszívók különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatók. Mindemellett persze legfőképp az számít, milyen hatékonyan tisztítanak.

• Házi kedvenc tulajdonosok figyelem!  A hagyományos feladatokban kiválóan teljesítő álló és fekvő porszívók a háziállat szőr felszedésben is jók.

• A motoros kefével ellátott porszívó jobban tisztítja a szőnyeget, mint a hagyományos berendezések.

• A kefe visszahúzására alkalmas kapcsoló védi a csupasz padlók felületét és megakadályozza a por felhalmozódását.

• Vegyük számításba az olyan modelleket is, amelyek a textilek és egyéb kényes anyagok tisztításához szőrszálhosszúság szabályozóval és szívószabályzóval vannak ellátva.

 

3. Porzsákos vagy porzsák nélküli?

A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, hiszen nem kell újra és újra porzsákot vennünk. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a HEPA szűrőket cserélni kell. Fontos szempont az is, hogy a por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát jelenthet az asztmások és allergiások számára.
 

4. Próbáld ki!

Ha interneten rendelsz, először akkor is menj el egy üzletbe. Húzzad, toljad, forgasd meg és emeld fel az általad kiszemelt porszívót. Nézd meg a szabályzókat és jellemzőket. Ha az internetes ár alacsonyabb, nézd meg, hogy az üzletben tudják-e tartani ugyanezt az árat.

5. Fülelj a zajokra!

Egy visszhangos helyiségben, mint például egy csempézett fürdőszoba, bármely porszívó hangosabbnak tűnik. A fekvő porszívók általában csendesebbek.

A tesztek:

• költséges nemzetközi  laboratóriumi méréseken, szakértők által végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért ezeket az információkat máshol nem tudod beszerezni;

• egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók;

• több szempont szerinti szűrhetsz, és összehasonlíthatod a termékeket;

• évente legalább 10 új terméktesztet jelentetünk meg;

• tesztjeink egy része ingyenesen, más része díj ellenében érhető el.

 

Köszönjük Hudacsek Ágnes közreműködését!

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás