fbpx

| Tudatos Vásárló

Így válassz hűtőszekrényt!

Hűtőszekrény és fagyasztó vásárlásakor fontos a méret, a fogyasztás és az energiahatékonyság, de az apró részleteken múlik, hogy a nagy hideg doboz könnyebbséget hoz-e az életedbe vagy bosszúságot.

Fogantyú

Ha van rá lehetőség, még vásárlás előtt érdemes kipróbálni a készülék fogantyúját, és figyelni arra, hogy: jól kézre álljon, megfelelő méretű legyen. Mielőtt megveszed, teszteld, milyen könnyen nyitható az ajtaja, mennyire áll el a készüléktől, vannak-e kiálló élek, aminek nekiütközhetünk?

 

Italok a hűtőajtón

Minden hűtőnél van az ajtón üvegtartó rekesz, de ezek kivitelezése erősen eltérő lehet. Kérdés, hogy különböző méretű üvegeket is be tudunk-e tenni, variálható-e az üvegtartó rész magassága a fölötte lévő polc mozgatásával? Hasznos, ha van egy rúd, amely megakadályozza, hogy ajtónyitáskor kiessenek az üvegek.

 

Kattints a képre, nézd meg a TVE hűtő és fagyasztó tesztjét,
és szűrj a saját szempontjaid szerint több mint 100 termék laboratóriumi teszteredményei között! 

 

Hűtőtér mérete

A telezsúfolt hűtő több szempontból sem szerencsés: könnyen előfordulhat, hogy nem látjuk át, mi van odabent, és az étel egy része megromlik. Ez egyrészt drága, de környezetvédelmi szempontból sem szerencsés. Érdemes meggondolni, hogy nagyobb készüléket vegyünk, de azért ne essünk át a ló másik oldalára: egy ürességtől kongó, óriás hűtő fölöslegesen fogyasztja az áramot.

 

Polcok

További vásárlási tippjeink:
Így válassz porszívót!

Így válassz jó futócipőt!

A polcoknál fontos, hogy elégendő számú, jól rögzített és könnyen mozgatható legyen. Az utóbbihoz az szükséges, hogy a hűtő falában több kis rekesz/polchely legyen, ahova a polc becsúsztatható. Szintén praktikus, ha van olyan polc is, amelyik fél és egész polcként is használható, igény szerint. Így az előtte lévő térben tarthatjuk azokat az üvegeket, amelyek nem férnek az ajtóra.

 

Kihúzható polc

Néhány gyártónál találkozhatunk olyan kialakítású polccal, amelyik egy kézzel könnyen kihúzható, így jobban rálátunk a polcon lévő dolgokra. Ugyanakkor a polc stabilan áll, vagyis közben nem kell tartanunk, és egy blokkoló megakadályozza, hogy véletlenül teljesen kirántsuk.

 

Üvegtároló

Bulizók kedvence ez a funkció. Egyes készülékeknél a polc alatt található üvegtartóban is elhelyezhetjük az italokat. Van olyan kivitelezés is, ahol felhajtható, ha éppen nincs szükségünk rá.

 

Zöldségtartó doboz

Érdemes figyelnünk arra, hogy könnyen kihúzható legyen, és az sem árt, ha van rajta blokkoló, amely megakadályozza, hogy kirántsuk az egészet. A csúcskategória ennél a funkciónál a teleszkópos doboz, ahol nem kell tartanunk a kihúzott fiókot.

 

Fagyasztó

A fagyasztó akkor praktikus, ha könnyen kihúzhatók a dobozok, de egy blokkoló megakadályozza, hogy véletlenül kiborítsuk az egészet. Praktikus lehet, ha kétoldalt van füle a doboznak, amellyel könnyen kiemelhető. Az is szerencsés, ha az elülső oldala átlátszó, hiszen ez megkönnyíti a keresgélést.

 

Takarítás

Ha van lehetőségünk rá, érdemes olyan szemmel is megnézni a boltban a készüléket, hogy alkalom adtán mennyire könnyen tisztítható. Ehhez az szükséges, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek a polcok, és minél kevesebb érdes felület, sarok, bemélyedés legyen a belső térben.

 

Világítás

Ma már a LED-világítás a leggyakoribb a hűtőszekrényekben. Előnye, hogy energiatakarékos és relatív hosszú az élettartama. Ideális esetben úgy alakították ki a világítást, hogy az egész belső teret bevilágítja, még a zöldséges dobozt is. Rossz elhelyezés esetén a lámpa fénye sértheti a szemünket, érdemes ezt is megnézni vásárlás előtt.

 

Programozás

A funkcióknak jól láthatónak, a kezelő felületnek, ezen belül is leginkább a hőmérséklet beállításnak pedig könnyen elérhetőnek kell lennie. Nem túl szerencsés egy nehezen olvasható digitális kijelző. Jó esetben az extra funkcióknak, mint például gyorshűtés, gyorsfagyasztás (supercool, superfrost) vagy a hosszabb távollét esetén ajánlott energiatakarékos üzemmódnak is kevés kattintással elérhetőnek kell lennie, különben könnyen előfordulhat, hogy nem használjuk.

 

Sarokba állítva

Amennyiben teljesen a sarokba állítjuk a készüléket, előfordulhat, hogy az ajtót nem tudjuk teljesen kinyitni, mert nincs elég helye. Ez megakadályozza, hogy a polcokat átpakolhassuk, vagy a zöldséges ill.  fagyasztó dobozt kivegyük, ha takarítani szeretnénk. Tesztünkben azt a szélességet adtuk meg, ami a sarokban elhelyezett készül ajtónyitását is lehetővé teszi.

6 hasznos funkció

 

1. No frost, low-frost Egy no frost készülékkel megspórolhatjuk az évi akár többszöri leolvasztással járó macerát, hiszen a készülék nem jegesedik el. Ezzel szemben a low frost gépek köztes megoldást jelentenek, mert ugyan le kell olvasztani, de a normál gépekhez képest jóval ritkábban.

 

2. Frissen tartó hűtőrekesz Könnyen romlandó ételek (pl. hús, tenger gyümölcse) tárolására kialakított, elkülönített fiók. Itt a hőmérséklet fagypont körül van (-2 ℃ és 3℃ között). Egyes készülékek akár két ilyen elkülönített rekeszt is tartalmaznak. Figyelem! Ez a fiók nem tévesztendő össze a normál zöldségfiókkal, amely a hűtő alsó részében található. Habár ez utóbbiak is viszonylag hűvösek, a hőmérsékletük nem éri el a fagypont körüli hőmérsékletet.

 

3. Gyorshűtés (Supercool) Ez a funkció arra szolgál, hogy nagybevásárláskor gyorsabban hűti le a bepakolt ételt, italt. Ez az üzemmód leginkább azokban a háztartásokban hasznos, ahol többnyire energiatakarékosan működtetik a hűtőt, vagyis 6 ℃ foknál nem magasabb a belső hőmérséklet. Ezek a készülékek bizonyos idő után automatikusan visszaállnak az eredeti hőfokra.

 

4. Gyorsfagyasztás (Superfrost) Ez a funkció akkor hasznos, ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk lefagyasztani. Ha bekapcsoljuk, a hőmérséklet a szokásos -18℃ alá csökken. Mivel ezzel jelentősen nő az áramfogyasztás is, a jelenleg kapható készülékek legkésőbb 72 órán belül automatikusan leállítják ezt a funkciót.

 

5. Party-funkció Buli közben hűthetjük vele gyorsan az italt. Ezzel a funkcióval a fagyasztó rövid időre lehűl, majd hangjelzés figyelmeztet, ki kell venni, hogy az üveg ne repedjen szét.

 

6. Holiday funkció Nyaralás vagy hosszabb távollét esetén miközben a fagyasztó normál üzemmódban működik, az üres hűtőt takarékos üzemmódra kapcsolhatjuk.

 

A tesztek:

• költséges nemzetközi  laboratóriumi méréseken, szakértők által végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért ezeket az információkat máshol nem tudod beszerezni;

• egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók;

• több szempont szerinti szűrhetsz, és összehasonlíthatod a termékeket;

• évente legalább 10 új terméktesztet jelentetünk meg;

• tesztjeink egy része ingyenesen, más része díj ellenében érhető el.

Forrás: Stiftung Warentest

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás